Itse laitoin pitkästä aikaa kuvia myyntiin yli puolen vuoden tauon jälkeen ja näyttää siltä, että taito on yhä tallella, koska kuvani hyväksyttiin myyntiin kaikkiin kuvatoimistoihin. Näyttäisi siltä, että kuvia on nyt jopa helpompi saada hyväksytettyä kuvatoimistoihin kuin aikaisemmin. Sen lisäksi ainakin Shutterstock ja Bigstock käsittelevät kuvat nykyään salaman nopeasti.
Sain ilmoituksen hyväksymisestä lähes välittömästi. Eli nyt on todellakin oikea aika kokeilla myymistä tai laittaa kuvia urakalla lisää myyntiin niin kauan, kuin se on näin helppoa. Koskaan ei tiedä, että mitä muutoksia seuraavaksi on luvassa.
Kuvien myyminen kannattaa aloittaa ensin parissa kuvapankissa
Minä aloitin aikanaan valokuvieni myymisen lataamalla kuvia neljään suosituimpaan microstock-kuvatoimistoon. Siinäkin oli hommaa, koska kaikkien kuvatoimistojen sivut eroavat toisistaan aika tavalla, ja lisäksi kuvien lataamisessa saattaa olla toisistaan poikkeavia vaatimuksia joko kuvan koon, laadun, tai hakusanojen suhteen. Halusin kuitenkin tehdä samalla pientä vertailua eri kuvapankkien kesken ja päätin nähdä hieman enemmän vaivaa.Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikkien kannattaa ladata kuvia moneen paikkaan heti ensi yrittämällä. Jos haluat aloittaa kuvien myymisen nyt, niin suosittelen kokeilemaan sitä ensin vaikka vain yhdessä tai kahdessa kuvapankissa. Tärkeätä on tallettaa valmiit myyntikuvat sopivan kokoisina ja hakusanoilla varustettuina omalle kovalevylle valmiiksi muihin kuvapankkeihin lataamista varten.
Sitten kun huomaat, kuinka kiinnostavaa valokuvien myyminen voikaan olla, on sinun helppo lähettää kertaalleen valmistellut kuvat myyntiin myös muualle. Eli kannattaa aloittaa kevyesti, mutta samalla valmistautua jo heti alusta asti toiminnan laajentamiseen.
Suosittelen aloittamaan kuvien myymisen ensiksi Shutterstockissa tai Fotoliassa, vaikka nämä kuvatoimistot ovat tarkempia uusien kuvien hyväksymisessä kuin monet muut kuvatoimistot. Tämä siksi, että näistä kuvatoimistoista saa palautetta siitä, että mitä korjattavaa kuvista löytyy, ja kun saa kuvansa myyntiin ensin näihin vaativimpiin kuvatoimistoihin, niin voi olla varma siitä että ne kelpaavat myös muualle myyntiin. Lisäksi kuvien laatu on tämän jälkeen varmasti riittävällä tasolla riittävän myynnin aikaansaamiseksi laajemmallakin levityksellä.
Sitten kun tekniikka alkaa olemaan hanskassa ja kuvia saa menemään läpi tarkastuksesta hyvällä prosentilla, on aika lisätä myyntikanavien määrää. Olen lähettänyt kuviani aika moniin kuvatoimistoihin, mutta pienempien kuvatoimistojen myyntimäärät ovat aika heikolla tasolla, enkä niitä halua tässä yhteydessä listata. Tässä lista kuvapankeista, joita suosittelen kokeilemaan:
- Shutterstock www.shutterstock.com
- Fotolia www.fotolia.com
- Dreamstime www.dreamstime.com
- Bigstock www.bigstockphoto.com
- 123RF www.123rf.com
- iStockphoto www.istockphoto.com
- Depositphotos www.depositphotos.com
- CanStockPhoto www.canstockphoto.com
Kuinka paljon kuvien myymisellä tienaa?
Tähän kysymykseen on mahdotonta antaa yksiselitteistä vastausta. Se on hieman sama, kuin kysyisi, että kuinka paljon rahaa voi säästää, jos aloittaa säästämisen tänään. Eli mitään rajaa ei ole, mutta tulojen kertyminen alkutaipaleella on hidasta. Tahti kuitenkin paranee, kun saa enemmän valokuvia myyntiin.Mitä enemmän sinulla on kuvia myynnissä ja mitä enemmän niitä on myyty, sitä enemmän kuvapankit painottavat juuri sinun kuviasi hakutuloksissaan. Eli myyntimäärät lisääntyvät varmasti, jos vain olet pitkäjänteinen ja määrätietoinen.
Huomattavien myyntitulojen aikaansaamiseksi on kuvia oltava myynnissä tuhansia, jopa kymmeniä tuhansia kappaleita, joka on ajatuksena lähes mahdoton. Mutta kun kuvien käsittelyyn ja hakusanoittamiseen saa varmuutta ja rutiinia, niiden tuottaminen muuttuu helpommaksi ja helpommaksi samalla kun myyntimäärät kokoajan lisääntyvät. Alku on aina hankalaa, tuo vanha totuus pätee tässäkin.
Itse huomasin, että kuvamyyntini lähti käyntiin Shutterstockissa kunnolla vasta sen jälkeen, kun olis saanut ensimmäiset sata kuvaa myyntiin. Sitä ennen se oli enemmän sellaista räpeltämistä ja uuden opettelua. Onneksi jaksoin kuitenkin kiivetä tuon kynnyksen yli, eikä se mikään mahdottomuus ole kellekään muullekaan.
Alussa ajatus tuhansien kuvien myyntiin laittamisesta oli ylitsepääsemätön, mutta päätin edetä yksi kuva kerrallaan, kunnes tietäisin että onko kuvien myyminen ”minun juttuni”. Nyt tiedän, on se.
Olisiko nyt sopiva aika aloittaa valokuvien myyminen?
Ei ole huonoa aikaa aloittaa tai kokeilla kykyjään kuvien myymisessä, ja juuri nyt kuvapankkikuvaajaksi ryhtyminen on helpompaa kuin ehkä koskaan. Kuulemani perusteella monet ovat kokeilleet, mutta jättäneet homman syystä tai toisesta kesken. Suurin syy lienee se, että innostus on laantunut, koska kuvia ei ole hyväksytty myyntiin.Ajat ovat kuitenkin muuttuneet, ja viime aikojen muutokset kuvapankkien kriteereissä mahdollistavat yhä useampien kuvaajien myyjäksi pääsemisen. Kirjoitin taannoin jutun siitä, kuinka Shutterstock laski pääsyvaatimuksiaan uusille kuvaajille. Ja se näkyy nyt hurjana kuva- ja kuvaajamäärän ja kasvuna Shutterstockissa. Se on nykyajan trendi, että kuvatoimistot haluavat enemmän ja enemmän kuvia myyntikatalookiinsa.
Jos siis olet tunnuksen ehkä jo luonut, mutta jättänyt leikin sikseen, niin nyt olisi hyvä aika kaivaa salasanat esille ja koettaa uudelleen. Sinulle on varmasti kertynyt myös uusia kuvia, joita et ole vielä tarjonnut myyntiin. Ja keskittymällä vaikka vain yhteen kuvapankkiin, ei vaiva ole järin suuri vaikka se tyssäisikin jälleen. Onnistuessaan valokuvien myymien on huippumielenkiintoinen tapa saada uutta potkua harrastamiseen.
Mikäli olet jo ehtinyt unohtamaan salasanasi (niin minäkin olen useamman kerran), sen saa tilattua uudelleen aivan samalla tavalla, kuin muissakin internet-palveluissa. Eli kun annat sähköpostiosoitteesi, sinulle lähetetään ohjeet, kuinka salasanan voi vaihtaa.
Shutterstockin salasanasi voit pyytää uudelleen tästä
Kuvatoimistoihin voi tarjota myytäväksi monenlaista kuvaa. Suosituimpia myymiäni aiheita ovat luontokuvat, maisemat ja matkakuvat. Tässä kollaasissa näet muutamia esimerkkejä myyntikuvistani. |
Kannattaa aloittaa valokuvien myyminen heti
Näyttäisi siis siltä, että nyt on helppoa saada kuvia hyväksytettyä kuvatoimistoihin, ehkä helpompaa kuin koskaan aiemmin. Perinteisesti kuvatoimistot ovat olleet tarkkoja kuvien laadusta, mutta nyt halutaan saada mahdollisimman paljon kuvia myyntiin. Haittapuolena tässä on se, että kilpailu on entistäkin kovempaa. Pitkäjänteisellä työllä kuvien myyminen tuottaa kuitenkin mukavasti lisätuloja, ja myyminen kannattaa aloittaa nyt heti.Suosittelen aloittamaan myymisen joko Shutterstockissa tai Fotoliassa, ja laajentamaan sitten innostuksen mukaan muihinkin kuvatoimistoihin. Tulen jakamaan vinkkejä ja omia kokemuksiani jatkossakin, ja kuulen mielelläni myös sinun kuvamyyntikokemuksistasi. Voit kirjoitella niistä tämän tekstin kommentteihin tai keskustelualueen kuvamyynti-foorumille. Onnea kuvamyyntiin!
Katso myös -> Parhaat vinkit kuven myymiseen
Onko sinulla jotain lisättävää tai ehkä haluat kysyä lisätietoja? Pyrin vastaamaan kaikkiin juttua koskeviin kysymyksiin. Osallistu keskusteluun ja jätä kommentti!