Lintujen valokuvaamisessa objektiivin suuresta pituudesta on hyötyä

Ennen muuttolintujen saapumista on hyvä laittaa kamerat ja objektiivit huippukuntoon. Telekonvertterilla saa kätevästi llisää pituutta objektiiviin.Lintujen valokuvaaminen on vienyt minua viime aikoina taas aika väkevällä otteella, eikä tilanne tule ainakaan helpottumaan, kun kohta saadaan muuttolinnut takaisin pohjolaan. Ennen kuin ne saapuvat on kuitenkin hyvä tehdä hankintoja tai ainakin laittaa olemassa olevat varusteet huippukuntoon.

Lintujen kuvaamiseen käytän Canon EOS 7D Mark II -runkoa ja Sigma 150-600mm Sport -objektiivia. Mielestäni tämä yhdistelmä on optimaalinen: Polttovälialue, kuvien terävyys, ja yhdistelmän paino ovat sopivassa tasapainossa. Yhtään painavampaa objektiivia en halua kantaa mukanani, ja valitsisin mieluusti keveämmän vaihtoehdon. Koska käytän kuitenkin kroppikennoista runkoa, on objektiivin piirron oltava huippuluokka, ja Sigmassa se on erittäin hyvällä tasolla. Myös yhdistelmän hyvä sääsuojaus on huomionarvoinen seikka. Eipähän tarvi ainakaan joka sadekuuroa säikähtää.

Automaattitarkennuksen säätäminen tuottaa terävämpiä kuvia

Tällä viikolla päätin tarkistaa Sigman tarkennuksen luotettavuuden ja säätää sen kohdalleen, mikäli tarvetta ilmenee. Koska Sigma ei ole kovin valovoimainen objektiivi, antaa se anteeksi vaikka tarkennus ei olisikaan ihan prikulleen säädöissä. Suurin aukko 600mm polttovälillä on f/6.3, ja varsinkin kroppikennolla kuvattessani syväterävyyttä riittää enemmän kuin monissa kalleimmissa ja valovoimaisemmissa objektiiveissa.

Testatessani objektiivia huomasin, että se tarkentaa hieman kohteen eteen, mutta tämä oli helppo säätää kohdalleen kameran rungosta. Vaikka en aiemminkaan ole huomannut ongelmia terävyydessä, tuottaa automaattitarkennuksen säätäminen enemmän tarkempia kuvia. Koska tarkennus ei aina osu ihan kohdalleen varsinkaan lentokuvia kuvatessa, on siinä nyt enemmän varaa ja tasaisesti sekä kohteen etu- että takapuolella.

Lisää pituutta objektiiviin telekonvertterilla

Välillä tuntuu kuitenkin siltä, että voisihan sitä pituutta olla objektiivissa vähän enemmänkin, ja ensimmäisenä mieleen yleensä tulee koittaa telekonvertteria lisäpituuden saamiseksi. Hankin joskus aikoinaan 1.4 kertoimella varustetun telekonvertterin  vanhan Sigma 100-300mm f/4 -putkeni kanssa käytettäväksi. En ole vanhaa konvertteria uudessa Sigmassani aiemmin kokeillut, koska epäilin automaattitarkennuksen toimivuutta konvertterin kanssa. Nyt päätin kuitenkin koittaa sitä. Objektiivin suurin aukko laskee telekonvertterin kanssa  f/9:n, mutta yllätyksekseni automaattitarkennus yhä toimii, vaikkakin hitaammin kuin ilman konvertteria.

Toinen askarruttava asia on se, että kuinka paljon kuvan terävyys laskee kun laitetaan lisää lasia kameran kennon ja kuvatattavan kohteen väliin. Sigma on julkaissut uudet version telekonvertteristaan, ja epäilin tämän omistamani vanhemman version suttaavan kuvan käyttökelvottomaksi. Taas sain kuitenkin yllättyä positiivisesti. Suurin ero kuvassa on lievä kontrastin väheneminen telekonvertterin kanssa kuvattaessa. Terävyyttä kuvassa tuntuu yhä olevan, ja sen saa helposti esille, kun kuvan kontrastia hieman nostaa jälkikäsittelyssä.

Telekonvertterin hyvä puoli on se, että se ei oikeastaan paina mitään. Se on suunnitteen pienen pannukakkuobjektiivin kokoinen, joten sen mukana pitäminen ei ole minkään asteinen ongelma. Ja vaikka en tule paljoa sitä käyttämäänkään, niin välillä esimerkiksi lintutornista kuvatessa kun etäisyydet voivat olla suuria, sille saattaa yllättäen löytyä käyttöä. Konvertterin kanssa Sigman polttoväli kasvaa peräti 840mm:in, ja kroppikertoimen kanssa polttovälin kinofilmivastaavuus on 1344mm. Sehän riittää vaikka mihin!

Kaikki valmista muuttolintujen saapumista varten

Kuva talitintistä on otettu telekonvertterin kanssa (840mm, f/9, 1/1000sek, ISO2000), ja kuvaa on kropattu vielä jonkin verran. Etäisyyttä lintuun oli kymmenisen metriä.  Suljinaikaa olisi voinut laskea hitaammaksi, jolloin myös ISO-arvoa olisi saanut alemmas, mutta ihan kelpo jälkeä syntyi näinkin, vaikka kohina jäi pahasti näkyviin. Höyhenien yksityiskohdat ovat kuitenkin kivasti näkyvissä. Pitää vielä tehdä testi, jossa on sama kohde ilman konvertteria ja konvertterin kanssa, ja katsoa, kummasta löytyy enemmän yksityiskohtia.

100% suurennos kuvasta paljastaa sulkien yksityiskohtien lisäksi myös kohinan.

No niin, tarkennus on säädetty ja telekonvertteri pakattu reppuun mukaan. Olen siis valmis ottamaan vastaan muuttolintujen tulvan. Kaluston puolesta kaikki kunnossa, kuvien laatu ei jää kiinni ainakaan siitä. Ainoa rajoittava tekijä onkin kuvaajan taidot, ja niissähän riittää kehitettävää. Onneksi asia on näin päin.


COMMENTS

BLOGGER: 6
 1. Löysin itseltänikin KENKO PRO 300 1.4X DGX telekonvertterin. En muista, olenko sitä omaan Tamroniin (150-600mm) testaillut. Jos on kuvaussäätä viikonloppuna, pitää kokeilla! Ainakin netistä löytämäni kuvat tällä yhdistelmällä olivat varsin lupaavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai sinulla on kanssa Tamron? Niitä on aika monella, kuulemma pätevä putki sekin. Kannattaa ehdottomasti kokeilla konvertterin kanssa. Rungosta vähän riippuu miten automaattitarkennus toimii, vai toimiiko lainkaan. Ainakin uudemmissa rungoissa pitäisi toimia.

   Poista
 2. Tuo Sigman 150-600 putki mahtaa olla kaikenlaiseen elukkakuvaukseen sopiva. Itse olen hankkinut saman opiskan ja odottelen kohteita kuvattavaksi. Oletko ottanut ilman jalustaa mihin mittaan asti tuolla Sigmalla.Täyteen venytettynä ilman muuta jalustalla.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ottanut kuvia 600mm pituudella käsivaralta ilman ongelmia parhaimmillaan jopa 1/60sek. suljinajalla. Sigman kuvanvakaaja on todella tehokas ja sitä voi säätää USB -dockin avulla haluamallensa tasolle. Käytän kuitenkin lähes poikkeuksetta monopodia ihan mukavuussyistä, on se objektiivi aika raskas kannatella pitkiä aikoja. Suljinajatkin pidän yleensä vähintään 1/250sek tasolla ihan liikkuvien kohteiden vuoksi.

   Poista
 3. Minulla on tuo Nikon P900, jossa on 83-kertainen optinen zoomi. Tykkään kuvata sillä kuuta, ja kraatterit tulevat hyvin esille. Mutta on ole vielä tyytyväinen vaikka se antaa melko teräviä yökuvia kuusta.

  Täytyisi päästä vielä lähemmäksi. Haluaisin nähdä sen liehuvan lipun siellä hietikolla. Objektiivi on jo 2000-milliä vastaava, mutta saisikohan sen jotenkin liitettyä johonkin kaukoputkeen sen lisäksi, vai meneeköhän se sököksi? Pelkään että liikkuva putki kuormittuu liikaa silloin kun/jos se on kokonaan ulkona ja on liitetty kiinni johonkin kaukoputkeen. Liikkuva osa ei todennäköisesti ole suunniteltu kestämään koko kameran painoa. Eli lisää putkea pitäisi saada entisen putken päälle, sanoi ahne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitähän on kaikenlaisia adaptereita tuohon digiscoping hommaan olemassa. Sitä en tiedä, että voiko kameran pitkää zoomia yhdistää vielä kaukoputkeen. Nopeasti ajateltuna voisi kuvitella myös valovoiman kanssa tulevan ongelmia.

   Poista

Nimi

500px,1,Adobe Stock,1,Ahvenisto,1,Aperture,2,Artikkelit,45,Blogger,1,Canon,8,Capture One,1,Digikuvaaja.net,4,Facebook,1,Fotolia,1,Fujifilm,2,HDR-kuvat,5,Henkilökuvat,2,Kamerapuhelimet,4,Kamerat,20,Katukuvaaminen,1,Kevennykset,3,Kuvaamassa,12,Kuvankäsittely,12,Kuvankäsittelyohjelmat,23,Kuvapankit,17,Kuvat,21,Kuvien jakaminen,3,Kuvien myyminen,23,Laitteet,11,Laitteet ja tarvikkeet,1,Lehdistötiedotteet,14,Lightroom,9,Luontokuvat,5,Maisemakuvat,7,Matkakuvat,2,Microstock,10,Moottoriurheilu,1,Mustavalkokuvat,1,Nikon,7,Objektiivit,6,Ohjeet,9,Ohjeet ja vinkit,3,Ohjelmistot,8,Panoraamakuvat,2,Photoshop,5,Pixelmator,1,Pohdintoja,9,Shutterstock,1,Sigma,2,Sony,3,Sosiaalinen media,2,Sponsoroitu,2,Suomi,6,Suosikit,6,Tapahtumat,5,Tarvikkeet,4,Tee-se-itse,1,Tekstit,20,Testit,15,Tuoteuutuudet,21,Tutorialit,2,Twitter,1,Urheilukuvat,2,Uutiset,51,Valokuvaaminen,17,Valokuvanäyttelyt,1,Videokuvaaminen,2,Videot,7,Vinkit,8,
ltr
item
Digikuvaaja: Lintujen valokuvaamisessa objektiivin suuresta pituudesta on hyötyä
Lintujen valokuvaamisessa objektiivin suuresta pituudesta on hyötyä
Ennen muuttolintujen saapumista on hyvä laittaa kamerat ja objektiivit huippukuntoon. Telekonvertterilla saa kätevästi llisää pituutta objektiiviin.
https://3.bp.blogspot.com/-jbDssvwgx6k/VukaIAFvPxI/AAAAAAADmOs/qESlZ4IEJPYiYT04wbR5oU1kHTgpm1Y7A/s640/20161503-145740.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-jbDssvwgx6k/VukaIAFvPxI/AAAAAAADmOs/qESlZ4IEJPYiYT04wbR5oU1kHTgpm1Y7A/s72-c/20161503-145740.jpg
Digikuvaaja
https://www.digikuvaaja.net/2016/03/lintujen-valokuvaamisessa-objektiivin.html
https://www.digikuvaaja.net/
https://www.digikuvaaja.net/
https://www.digikuvaaja.net/2016/03/lintujen-valokuvaamisessa-objektiivin.html
true
3163443742986369767
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy