Valokuvien myyntitilastot vuodelle 2014

Vuosi meni että hujahti! Nyt alkaneena vuonna aion panostaa aiempaa enemmän kuvieni myymiseen etenkin kuvapankkien kautta, ja miksei muute...

Vuosi meni että hujahti! Nyt alkaneena vuonna aion panostaa aiempaa enemmän kuvieni myymiseen etenkin kuvapankkien kautta, ja miksei muutenkin. Olen myynyt kuviani kaikissa suurimmissa microstock-kuvapankeissa vuodesta 2012 lähtien. Toimintani on ollut enemmän tai vähemmän harrastelijamaista, mutta koitan kehittää myymistäni jatkossa järjestelmällisempään suuntaan.

Nyt vuoden alussa on hyvä kurkistaa menneeseen vuoteen, ja vetää yhteen hieman sitä, että kuinka kuvieni käyttöoikeuksien myynti on onnistunut eri kuvapankeissa, ja mitkä niistä ovat tehokkaimmat. Tein joskus aiemminkin jonkinlaista vertailua kuvapankkien keskinäisistä voimasuhteista kuvamyyntimäärien suhteen, mutta nyt otin käyttööni Stock Performer -myyntitilastointipalvelun, joten käytössäni on aiempaa tarkemmat tilastot.


Kuvapankit ja myyntimäärät

Kuvapankki keskihinta % ansioista % myynneistä
Shutterstock $ 0.53
55 %
61 %
Fotolia $ 0.74
18 %
14 %
iStock $ 1.09
4 %
2 %
iStock/PP $ 0.42
10 %
14 %
iStock/Subs $ 0.28
0,4 %
0,9 %
Dreamstime $ 1.07
5 %
3 %
Depositphotos $ 1.16
4 %
2 %
123RF $ 0.58
3 %
3 %
Pond5 $ 0.00
0 %
0 %

Jotain johtopäätöksiä ylläolevan taulukon perusteella voidaan tehdä. Ensinnäkin näyttää siltä, että kuvien keskimääräinen tuotto on juuri niin surkean pieni, kuin microstock-kuvapankeissa tapana on. Parhaimmillaankin keskituotto on vain noin dollarin per myynti.


Lisäksi voidaan huomata, että myynnistä saatu keskimääräinen komissio ei suoraan kerro kyseisen kuvapankin kannattavuudesta. Suurin keskihinta on iStockilla (1.09 dollaria), mutta suurin osuus ansioista tulee kuitenkin Shutterstockista (55 %), jonka keskihinta on vain 0,53 dollaria per myynti.

Toinen mielenkiintoinen seikka on se, että iStockin kautta tulevista myyntituloista suurin osa tulee partnerisopimusten kautta (iStock/PP), ja että subscription myyntien ei voida sanoa lähteneen lentoon odotetulla tavalla (iStock/Subs). Tosin eivät ne vielä kauaa ole olleet olemassakaan nykymuodossaan, mutta olisin odottanut tästä vakavammin otettavaa kilpailijaa Shutterstockille.


Myyntimäärissä mitattuna Shutterstock hallitsee selvästi. iStock tulee toisena, jos mukaan lasketaan kaikki myynnit partnerimyyntien ollessa ratkaisevassa osassa. Fotolia on komeasti kolmantena. Sen myynnit ovat nousseet merkittävästi loppuvuodesta, ja veikkaan että ensi vuoden tilastoissa se on selvästi edellä iStockia. Loput kuvapankit taistelevat tasaväkisesti tähteistä.


Ansiot kuvapankkien välillä jakautuvat saman suuntaisesti myyntimäärien kanssa, Fotolian ollessa kuitenkin tässä tilastossa selvästi iStockia edellä. Shutterstockilla ei ole ihan yhtä suurta osuutta kokonaiskakusta johtuen sen komissioiden alhaisesta keskihinnasta. Se on kuitenkin selvä voittaja, ja vieläpä isolla marginaalilla!

Näitä tilastoja katsellessa tulee mieleen, että mitä järkeä on ladata kuvia sellaisiin kuvapankkeihin, joiden tuotto on muihin verrattuna vähäinen. Lataamisessa on aika iso työ, ja saman ajan voisi käyttää paremmin tuottavien kuvapankkien myyntikuvamäärän kasvattamiseen.

Pitkällä aikavälillä näistä huonosti tuottavista kuvapankeista kannattaakin hankkiutua eroon, paitsi mikäli kuvan lataamisprosessi tällaisessa kuvapankissa on niin helppo, ettei se aiheuta juuri lisätyötä. Toistaiseksi olen vielä sitkeästi lataillut kuvani lähes kaikkiin kokeilemiini kuvapankkeihin. Mutta jatkossa aion seurata tilannetta tarkemmin. Ja mikä olisikaan seurantaan parempi työkalu kuin Stock Performer.

Stock Performer lyhyesti

Stock Performer on netissä toimiva palvelu, jonka avulla saa todella tarkkaa tietoa kuvien myyntimääristä eri kuvapankeissa. Palvelulla on kaksi eri hinnoittelupakettia; Sparrow (7,5€/kk) ja Eagle (24€/kk). Nämä eroavat toisistaan siinä, että kuinka tarkkoja tilastoja ja mitä muita lisäominaisuuksia pakettiin kuuluu. Lisätietoa paketeista löytyy palvelun nettisivuilta.

Stock Performer toimii nerokkaalla tavalla, sillä sinun ei tarvitse antaa palveluun lainkaan kuvapankkien käyttäjätunnuksiasi eikä salasanojasi. Riittää, kun kuvapankit on avattu samalla selaimella, kuin millä Stock Performeria käytetään. Selaimeen asennetaan pieni plugini, jonka avulla tilastot kuvapankeista haetaan.

Kuvapankkien keskinäisen vertailun lisäksi on mielenkiintoista vertailla omia myynnissä olevia kuviaan. On hyödyllistä saada tietää, että mitkä kuvat myyvät eniten missäkin kuvapankeissa, ja toisaalta minkä tyyppisiä kuvia mihinkäkin kannattaa tarjota myyntiin. Kuvapankeissa on todellakin eroja.

Stock Performeria voi kokeilla ilmaiseksi kuukauden ajan. Tee itsellesi tunnukset alla olevan linkin avulla, ja sukella tilastojen ihmeelliseen maailmaan.


P:S: Minulta kysytään aika usein, että mistä kuvapankista kannattaisi aloittaa kuvien myyminen. Tein pienen taulukon niistä kuvapankeista, joilla minun mielestäni pääsee parhaiten alkuun.

Kuvapankki Osoite Huomioita
Fotolia www.fotolia.com Helppo päästä myymään, myynti hyvää, tulot maksetaan euroina
Bigstock www.bigstock.com Helppo päästä sisään, myynti kohtalaista, osaksi suomenkielinen palvelu
Dreamstime www.dreamstime.com Helppo päästä sisään, myynti kohtalaista, yhteisöllisyys
Deposit Photos www.depositphotos.com Helppo päästä sisään, myynti kohtalaista, helppo ladata kuvia
Shutterstock www.shutterstock.com Vaikea päästä sisään, mutta myyntimäärät valtavia! Varaudu hylkäämiseen, mutta yritä kunnes pääset sisään.

Tässä vielä linkki vuoden takaiseen juttuuni kuvien myymisestä:

COMMENTS

BLOGGER: 7
 1. Tervehdys pitkästä aikaa.
  Jossain vaiheessa tuo kuvien myyminen kuvapankkissa kävi mielessä, mutta en jaksanut innostua. Myyn kuitenkin kuviani suoraan, hintana pidän 500 nok (55€) kuva, hinnan keksin "hatusta" kun ensimmäinen yhteydenotto tuli (myin kolme). Onko hinta oikea sitä en tiedä, mutta haluan vapaata keskustelua valokuvien hinnoista. Kuviani en ole varsinaisesti kaupannut, välillä olen lähettänyt ilmaiskuvia eri lehtiin ja saanut samalla toimituksen katsomaan myös muita kuviani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Ari. Hauska kuulla sinusta pitkästä aikaa! Missä myyt kuviasi? Onko sinulla oma myyntigalleria tai muu kauppapaikka, vai otetaanko sinuun yhteyttä blogisi kautta? Suoraan myyminen on kaikista järkevin tapa toimia, mutta sen ongelmana on asiakkaiden löytäminen. Olisi tosiaan kiva vaihtaa ajatuksia kuvien hinnoista ja myyntitavoista. Teen keskustelualueelle tästä oman aiheen, mutta tarinointia voi toki jatkaa täällä kommentointiosiossakin..

   Poista
 2. Tervehdys!
  Olen vastikään aloittanut kuvieni myymisen kuvapankeissa ja latasin jo ensimmäisset kuvani Dreamstimeen. Kuvien julkaisu myyntiin edellyttää kuutenkin sitoutumista siihen, ettei myy kyseisiä kuvia missään muualla. Käytätkö itse Dreamstimeä tai muuta kuvapankkia joka vaatii tällaista? Oletko kuitenkin myynyt samoja kuvia myös muualla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myyn kuviani tällä hetkellä noin kymmenessä eri kuvapankissa. Ihmetystä aiheuttanut sitoutuminen yhden kuvapankin kuvaajaksi on vapaaehtoista, mutta en suosittelisi sitä. Yksinoikeudella kuvaavat saavat paremmat komissiot kuvistaan, mutta eivät voi myydä kuviaan muualla. Jutun juju on mielestäni juuri siinä, että samaa kuvaa, tai sen käyttöoikeutta, myydään monta kertaa ja monessa paikassa.

   Poista
 3. Fotolia, Shutterstock, Deposit Photos Tässä joihin olen kirjautunut mutta en ole saanut kuvia ladattua sivuille eli voiko edes ladata koneelta vai pitää jotenkin erinlailla toimia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä voi ladata koneelta. Etsi "Upload"-painiketta sivuilta, sieltä pääsee eteenpäin. Sitten vaan valitset kuvat koneeltasi ja lähetät ne.

   Poista

Nimi

500px,1,Adobe Stock,1,Ahvenisto,1,Aperture,2,Artikkelit,45,Blogger,1,Canon,8,Capture One,1,Digikuvaaja.net,4,Facebook,1,Fotolia,1,Fujifilm,2,HDR-kuvat,5,Henkilökuvat,2,Kamerapuhelimet,4,Kamerat,20,Katukuvaaminen,1,Kevennykset,3,Kuvaamassa,12,Kuvankäsittely,12,Kuvankäsittelyohjelmat,23,Kuvapankit,17,Kuvat,21,Kuvien jakaminen,3,Kuvien myyminen,23,Laitteet,11,Laitteet ja tarvikkeet,1,Lehdistötiedotteet,14,Lightroom,9,Luontokuvat,5,Maisemakuvat,7,Matkakuvat,2,Microstock,10,Moottoriurheilu,1,Mustavalkokuvat,1,Nikon,7,Objektiivit,6,Ohjeet,9,Ohjeet ja vinkit,3,Ohjelmistot,8,Panoraamakuvat,2,Photoshop,5,Pixelmator,1,Pohdintoja,9,Shutterstock,1,Sigma,2,Sony,3,Sosiaalinen media,2,Sponsoroitu,2,Suomi,6,Suosikit,6,Tapahtumat,5,Tarvikkeet,4,Tee-se-itse,1,Tekstit,20,Testit,15,Tuoteuutuudet,21,Tutorialit,2,Twitter,1,Urheilukuvat,2,Uutiset,51,Valokuvaaminen,17,Valokuvanäyttelyt,1,Videokuvaaminen,2,Videot,7,Vinkit,8,
ltr
item
Digikuvaaja: Valokuvien myyntitilastot vuodelle 2014
Valokuvien myyntitilastot vuodelle 2014
http://1.bp.blogspot.com/-qK4vzxl5Qw4/UthT9LP9LwI/AAAAAAAA4W0/bJEskQsQLsU/s320/Kuvapankit-kollaasi.jpg
http://1.bp.blogspot.com/-qK4vzxl5Qw4/UthT9LP9LwI/AAAAAAAA4W0/bJEskQsQLsU/s72-c/Kuvapankit-kollaasi.jpg
Digikuvaaja
https://www.digikuvaaja.net/2015/01/valokuvien-myyntitilastot-vuodelle-2014.html
https://www.digikuvaaja.net/
https://www.digikuvaaja.net/
https://www.digikuvaaja.net/2015/01/valokuvien-myyntitilastot-vuodelle-2014.html
true
3163443742986369767
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy