Tilastotietoa eri kuvapankkien myyntituloista

Microstock-kuvapankkien myyntituotot ovat vuoden aikana saamieni kokemusten mukaan juuri sillä tasolla kuin oletinkin aloittaessani kuvieni myymisen kuvapankeissa.

Nyt on kulunut kutakuinkin vuosi siitä, kun lähetin kuviani microstock-kuvapankkeihin myytäväksi ensimmäistä kertaa. On aika hieman katsoa mitä on tapahtunut ja kuinka homma on lähtenyt käyntiin. Haluan korostaa, että kyseessä ei ole vakavasti otettava ansaintamuoto, koska myyn kuviani vain harrastuksena ja enemmänkin mielenkiinnosta kuin rahan himosta.

Raha on kuitenkin ainoa mittayksikkö kuvien myyntituoton mittaamiseen. Uskon, että monet olisivat kiinnostuneita myyntituoton määrästä. En kuitenkaan mielelläni puhu summista, vaan tarkastelen ennemmin, että kuinka paljon kuvia on tällä hetkellä myynnissä ja miten eri kuvapankit ovat tuottaneet suhteessa toisiinsa. Ovatko suosituimmat kuvapankit maineensa veroisia?

Olen vasta-alkaja verrattuna niihin, jotka ostavat leipänsä ja maksavat vuokransa kuvapankeista saamillaan tuloilla, mutta jotain kokemuksia minullakin jo on. Tarkoitus on hieman valaista asiaa niille, jotka vielä harkitsevat kuviensa myymistä kuvapankkien kautta.

Kuvia on myynnissä kahdeksassa kuvapankissa

Olen pikkuhiljaa ottanut lisää kuvapankkeja mukaan yrittäen kuitenkin pitää kokonaismäärän kurissa. Kuvien lataaminen on melko työlästä ja sellaisia kuvapankkeja, joissa myyntiä on vain vähän tai ei lainkaan, ei kannata pitää mukana lainkaan.

Aloitin vuosi sitten kokeilemalla onneani neljän suurimman kuvapankin kanssa, nyt määrä on kahdeksan. Tällä hetkellä kuvani on myynnissä seuraavissa kuvapankeissa:


Alunperin latasi kuvani  iStockphotoon, Shutterstockiin, Dreamstimeen ja Fotoliaan, koska nämä ovat suosituimmat kuvapankit ja niiden kautta kuvia saa myytyä helpoiten. Myyjäksi pääseminen suosituimpiin kuvapankkeihin saattaa olla tosin hankalaa. Shutterstockiin ei ollutkaan asiaa ensimmäisellä yrittämisellä, ja hylkäämisestä sisuuntuneena toista yritystä varten keräsin kuvia ja tietoa monta kuukautta. Se tosin kannatti, koska pääsin toisella yrittämällä sisään.

Mielestäni kannattaakin ennemmin nähdä vaivaa ja tunkea vaikka puoliväkisin sisään näihin suosituimpiin kuvapankkeihin, kuin heittää kuvia myyntiin helpompiin ja vähemmän tunnettuihin kuvapankkeihin. Silloin saattaa se ensimmäinenkin kuva nimittäin jäädä myymättä, koska mitään ei tapahdu pitkään aikaan ja homma lopahtaa helposti uskon puutteeseen.

Myyntikuvien määrä vaihtelee eri kuvapankeissa

Olen käsitellyt ja hakusanottanut kuviani myyntiä varten nyt noin 160 kappaletta, joista on myynnissä kuvapankista riippuen noin sata kappaletta. Eri kuvapankit suosivat erilaisia kuvia, joten määrän lisäksi myös portfolioni vaihtelee melko voimakkaasti eri kuvapankkien välillä. 

Toisaalta asia harmittaa, mutta tavallaan se on myös eduksi. Nythän useampi käsittelemistäni kuvista päätyy myyntiin ainakin johonkin kuvapankkiin, eikä kuvien käsittely tunnu niin turhalta hommalta.
Tyypillisesti etsin käsittelen myyntikuvia muutaman kerran viikossa ja vain niin kauan kuin se tuntuu hauskalta. Kun kuvia on kasassa 5-10 kappaletta, niin lähetän ne aina kaikkiin kuvapankkeihin hyväksymistä tai hylkäämistä varten.

Joskus voi olla pidempiäkin taukoja ilman yhtään ladattua kuvaa mihinkään, mutta sekin kuuluu homman luonteeseen. Olisi eri asia, jos tätä tekisi työkseen. Näin harrastaja pohjalta kannattaa sallia itselleen lepotaukoja.

Kuvapankkien myyntituotot ovat linjassa niiden maineen kanssa

Totta se on, Shutterstock tuottaa parhaiten!
Viereinen kuva osoittaa kuvieni suhteellisen myyntituoton  eri kuvapankeissa. Kuvasta käy ilmi, että Shutterstock pitää johtoasemaa iStockphoton ollessa toisena lähes samalla myyntituotolla.

Myös Dreamstime ja Fotolia ovat parhaiten myyvien joukossa, kuten oli oletettavaakin, mutta eivät kuitenkaan pääse kahden parhaimman tasolle. Yllätyksenä 123 RF kipuaa selvästi parempaan tuottoon kuin häntäpään kuvapankit, Depositphotos, BigStockPhoto ja CanStockPhoto.

Kuvan kolme alinta kuvapankkia ei ole mukana lainkaan, vaikka näkyvät listassa. On myös huomioitava, että vaikka Shutterstock on ollut mukana vasta loppusyksystä lähtien, on se ohittanut jo kaikki muut kuvapankit myyntimäärissä ja -tuotoissa. iStockphotossa myyntimäärät ovat romahtaneet kesän alussa tehtyjen muutosten jälkeen totaalisesti. Voi vain toivoa, että myynnit lähtevät jälleen vetämään jossain vaiheessa. Kesä tosin muutenkin on ilmeisesti hiljaista aikaa myyntien suhteen.

Johtopäätöksiä

Kuvapankit näyttävät olevan maineensa arvoisia. Shutterstock on ehdottomasti parhaiten myyvä kuvapankki vaikka kuvassa se pitääkin johtoasemaa vain niukasti. Jos mitattaisiin myyntimääriä, niin ero olisi paljon suurempi. Shutterstockissa suurin osa kuvamyynneistä on subscription-myyntejä, joista saa vain 0,25 dollaria per myynti, mutta kuvia myydään paljon enemmän kuin muissa kuvapankeissa.

Mieluummin myyn sata kuvaa 0,25 dollaria kappaleelta, kuin kymmenen kuvaa 2 dollaria kappaleelta. Ja mukava puoli hommassa on se, että kaikki kuvapankkeihin ladatut kuvat on ja pysyy myynnissä. Myyntikuvien määrä siis kasvaa koko ajan, ja myyntituotto kasvaa samassa suhteessa, ehkä jopa hieman nopeammin. Eli vaikka lopettaisin kuvien lataamisen tänään, niin kuvien myynti kuitenkin jatkuu vaikka myynnin kasvu lakkaisikin.

Kyllä tämä hauskaa on ollut. Suosittelen kuvapankkeja myyntikanavaksi kaikille hiemankin yrittäjähenkeä omaaville harrastajavalokuvaajille. Omalla kohdallani koko harrastus on vasta alkuvaiheessa. 

Jaahans, mitäs kuvia sitä seuraavaksi oikein laittaisi myyntiin...

COMMENTS

BLOGGER: 2
  1. Mikä tilanne nyt on ja mikä kuvapankki myy parhaiten?

    VastaaPoista
  2. Shutterstock on ylivoimainen sekä myytyjen kuvien määrää, että myyntitulojen määrää mitattaessa. Fotolia on kirinyt Shutterstockia kiinni viime aikoina ilahduttavan hyvin. Dreamstime laahaa perässä, vaikka kasvua sielläkin. iStock on lähes kuollut, mutta partnerimyynnit pitävät sen tyhä kärkinelikossa. Alamy myy harvoin mutta huippuhintaan. Kuitenkin parhaat yksittäisen kuvan myynnistä saatavat tulot tulee 500px Primestä (jopa 175$ Per myynti).

    VastaaPoista

Nimi

500px,1,Adobe Stock,1,Ahvenisto,1,Aperture,2,Artikkelit,45,Blogger,1,Canon,8,Capture One,1,Digikuvaaja.net,4,Facebook,1,Fotolia,1,Fujifilm,2,HDR-kuvat,5,Henkilökuvat,2,Kamerapuhelimet,4,Kamerat,20,Katukuvaaminen,1,Kevennykset,3,Kuvaamassa,12,Kuvankäsittely,12,Kuvankäsittelyohjelmat,23,Kuvapankit,17,Kuvat,21,Kuvien jakaminen,3,Kuvien myyminen,23,Laitteet,11,Laitteet ja tarvikkeet,1,Lehdistötiedotteet,14,Lightroom,9,Luontokuvat,5,Maisemakuvat,7,Matkakuvat,2,Microstock,10,Moottoriurheilu,1,Mustavalkokuvat,1,Nikon,7,Objektiivit,6,Ohjeet,9,Ohjeet ja vinkit,3,Ohjelmistot,8,Panoraamakuvat,2,Photoshop,5,Pixelmator,1,Pohdintoja,9,Shutterstock,1,Sigma,2,Sony,3,Sosiaalinen media,2,Sponsoroitu,2,Suomi,6,Suosikit,6,Tapahtumat,5,Tarvikkeet,4,Tee-se-itse,1,Tekstit,20,Testit,15,Tuoteuutuudet,21,Tutorialit,2,Twitter,1,Urheilukuvat,2,Uutiset,51,Valokuvaaminen,17,Valokuvanäyttelyt,1,Videokuvaaminen,2,Videot,7,Vinkit,8,
ltr
item
Digikuvaaja: Tilastotietoa eri kuvapankkien myyntituloista
Tilastotietoa eri kuvapankkien myyntituloista
Microstock-kuvapankkien myyntituotot ovat vuoden aikana saamieni kokemusten mukaan juuri sillä tasolla kuin oletinkin aloittaessani kuvieni myymisen kuvapankeissa.
http://3.bp.blogspot.com/-7bOf50pwKb8/VK_H6nDeoFI/AAAAAAAA_dc/cHyLrmO0Rb4/s320/Kuvapankit-tilasto-ansiot-2014.png
http://3.bp.blogspot.com/-7bOf50pwKb8/VK_H6nDeoFI/AAAAAAAA_dc/cHyLrmO0Rb4/s72-c/Kuvapankit-tilasto-ansiot-2014.png
Digikuvaaja
https://www.digikuvaaja.net/2013/07/tilastoa-eri-kuvapankkien-myyntimaarista.html
https://www.digikuvaaja.net/
https://www.digikuvaaja.net/
https://www.digikuvaaja.net/2013/07/tilastoa-eri-kuvapankkien-myyntimaarista.html
true
3163443742986369767
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy