HDR -panoraama Pakilan vanhasta kaupasta

Pallopanoraaman yhdistäminen HDR-kuvaksi on melko haastava homma. Toistaiseksi kuva jäi haaveeksi, lohdutuksena saatiin lopputulokseksi kuitenkin mukiin menevän näköinen "normaali" HDR -panoraamakuva.


Käytiin viime viikonloppuna kaverini kanssa kuvaamassa Helsingin Pakilassa vanhaa kaupparakennusta. Tavoitteena oli saada otettua paikalta 360 asteen pallopanoraama ja vieläpä HDR -kuvista. Kuulostaa hauskalta - mutta ei välttämättä helpolta.

Kuvia tuli yhteensä 99 kappaletta. 11 kappaletta per kierros, kolme kierrosta (yksi yläviistoon, yksi silmän tasolta ja yksi alaviistoon), ja kolme eri valotusta per kuva. Muutama kuva tuli otettua varmuudeksi useamman kerran, joten loppujen lopuksi kuvia oli hieman yli sata. Kuvat otettiin Canon EOS 7D:llä ja objektiivina oli Sigman huikea 8-16mm superlaajakulma.

Ohjelmistoissa on parantamisen varaa

Ongelmaksi osoittautui sopivan ohjelman löytäminen kuvien yhdistämistä varten. Kokeilimme ensin PTGui -ohjelmaa, mutta joko ohjelma ei ymmärtänyt käyttämäämme objektiivia, tai sitten emme osanneet käyttää ohjelmaa. Joka tapauksessa lopputulos oli melkoista suttua. Toinen kokeiluversio oli Autopano Giga, jolla päästiin jo lähemmäksi toivottua lopputulosta. Tosin varjokuvia ym. kuvan "tärinää" oli tässäkin koekuvassa havaittavissa.

Luulin kokeilemiemme ohjelmien edustavan alansa huippua, mutta jotain niistä jäi puuttumaan. Tärkeä ominaisuus etsimässämme ohjelmassa on valmiin HDR -panoraaman aikaansaaminen yhdellä ja samalla ohjelmalla. Nyt näyttää tosin siltä, ettei se ole mahdollista.

Loppujen lopuksi tein ensin kuudesta kuvasta HDR-kuvat HDR-Efex Pro 2:lla ja yhdistin nämä Photoshop Elementsillä yhteen. Lopputulos jäi kauaksi pallopanoraamasta, mutta ainakin kuva laatu on tyydyttävällä tasolla. Kaikkien kuvien käsittely tällä tavalla on liian vaivalloista, siksi tein vain tämän pienemmän kokeen muutamalla kuvalla. Ainakaan kuvien laadussa ei näyttäisi olevan suurempaa vikaa.

Onkohan jossain joku ohjelma, jolla tämä on mahdollista tehdä ilman, että menee puoli päivää asetusten naputtamiseen tai muuhun sellaiseen. Jos joku tietää, millä ohjelmalla tämä olisi helpointa toteuttaa, niin kertokaa ihmeessä ja auttakaa miestä mäessä!

COMMENTS

BLOGGER: 10
 1. Jossain digi-kuva -lehdessä parin vuoden takaa oli artikkeli vastaavasta kuvayhdistelystä. Tosin siinä ei ollut kalansilmää eikä hdr:rrää tavoitteena.
  Yritän katsoa onko lehti vielä tallessa (saattaa muuten löytyä digi-kuva lehden nettisivujen arkistostakin..

  VastaaPoista
 2. Tässä olisi yksi ilmainen ohjelma testattavaksi:
  http://hugin.sourceforge.net/

  Yksi tutorial lisäksi:
  http://www.blamethemonkey.com/hdr-photography-panorama-tutorial#

  VastaaPoista
 3. Kiitos vinkistä. Olen tässä jo pari päivää pyöritellytkin tuota Huginia. Todella pätevä ohjelma ja vielä ilmainen! Taitaa niissä kuvissa muuten kuitenkin jotain häikkää olla. Aurinko on ilmeisesti ehtinyt liikkua sen verran kuvien ottamisen aikana, että se on hieman eri paikassa viimeisissä kuvissa verrattuna ensimmäisiin. Ja ilmeisesti pientä parallaksivikaa löytyy, kun ei ollut kunnon panoraamapäätä jalustaan.

  VastaaPoista
 4. Tuli selvittyä parin päivän kuumeesta ja taas meno päällä. Yhdessä tutoriaalissa mainostettiin sellasta softaa kun Photomatix ja sillä saa hienosti batch prosessina kansiollisen kuvia muunnettua useaksi HDR kuvaksi. Tuntuu toimivan.

  Näköjään noita kuvia eri valotuksilla pitäisi ainakin kirkkaana päivänä tai jos on ulko- ja sisätilaa molempia kuvassa, ottaa optimaalisessa tilanteessa niin monta kuvaa eri valotuksilla kuin vaan mahdollista, näin saadaan mahdollisimman tasanen tulos ja saadaan contrast ratio isoksi joka on hyvä jotta saadaan kaikki yksityiskohdat kuvaan ja jos kuvaan käytetään 3d mallin valaistukseen niin ei tarvii välttämättä erillistä key lightia.

  Meidän pikku HDR panoraamassa kun otettiin kolme kuvaa 2 stopin välein (muistaakseni) tuli auringon luminanssiksi 60. Pro:t kun ottaa tarpeeks kuvii (parhaimmillaan 11 on näkynyt tutoriaaleissa) saa auringon luminanssiksi monta tuhatta. Normaaleissa LDR kuvissahan se on aina 0-1 väillä.

  Sit cambridgen in color sivuston mukaan laajakulmalinssien kanssa ei tulis mielellään käyttää polarisaatiofilsuu kun se muuttaa yhdessä kuvassa jo värejä.

  F-stopin käyttäminen vaikuttaa taas syväterävyyteen niin hdr:ää väsätessä pitäisi aina vain muuttaa valotusaikaa eikä koskee aukon kokoon. Sitähän toi PTgui herjas kanssa :)

  Eli yksi valotusaika suositus hdr kuville on:
  1/4000th - tummin kuva
  1/500th
  1/60th - normaali kuva
  1/8th
  1 sekunttia - valoisin

  eikös ainakin magic lanternilla saa otettua sarjana kuvia eri valotusajoilla?

  Ja aurinko pitää kyllä panoraamoissa aina jossain kuvissa maskaa jotta se ei sekoita säteillään koko kuvaa. Mutta ihan kelpo 360x180 pallopanoraaman tuosta kaupasta sai "pienellä" opiskelulla säädettyy.

  VastaaPoista
 5. Oikein muistat, kolme ruutua kahden aukon välein otettiin jokaista kuvaa kohden. Polarisaatiosuodinta ei ollut, eikä sellaista edes saa tuohon Sigman 8-16mm lasiin. Niin ja aukkohan oli kiinteä F/11 kaikissa kuvissa. Samoin ISO-arvo oli lukittu, joten ainoa muuttuva tekijä oli suljinaika.

  Harmillista, että käyttämässämme Canon 7D:ssä ei ollut Magic Lanternia asennettuna. Se mittaa tarvittavien kuvien määrän valaistusolosuhteiden mukaan ja ottaa automaattisesti sopivan määrän kuvia. Ehkä ensi kerralla on Lanternit laitettuna...

  Yksi vaikeuttava seikka oli ainakin panoraamapään puuttuminen. Kuviin tuli jonkin verran parallaksivirhettä, jolloin stitsausohjelmat joutuivat koville. Ihme kyllä Photoshopin Panorama Merge tekee hyvää jälkeä vaikka kuvissa olisi pientä vikaakin. Luulisi, että nämä kokeilemamme 'pro-ohjelmat' olisivat olleet ainakin yhtä hyviä.

  VastaaPoista
 6. Jeps, jos olisi panoraamapää ja vielä kalansilmälinssi niin PTgui varmastikin osaisi jo hoitaa hdr panoraaman kasauksen ihan tuosta vain. Mutta olen kyllä täysin tyytyväinen tulokseen joka saatiin.

  Muistan vielä että jokunen vuosi sitten korkeakoulun kuvauksen maikka sano että HDR:ään kannattaa ottaa vaan kaks kuvaa muuten siitä tulee samee. Suositus kaikissa oppaissa on kyllä vähintään toi kolme joka mekin otettiin.

  Aattelin kyllä että Canonit defaulttina muuttaa tota aukon kokoa mutta oikeessa oot että valotusaikahan noissa muuttui ihan oikein. Mitäs ihmettä se Ptgui herjaili?

  Photarin panorama mergee pitänee joskus testaa kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisikos mahdollista saada linkkiä valmiiseen kuvaan? Eikös sen saa jotenkin pyörimään selaimen ikkunassakin silleen, että voi itse käännellä kuvakulmaa? Kiinnostaisi nähdä lopputulos. :)

   Poista
 7. Tässä on valmis kuva, ei nyt kummemmin vielä tone mäpättynä mutta muuten ihan ok: https://www.dropbox.com/s/yuly8l3blkb7m5l/PakilanEntinenKauppa.jpg

  Tässä vielä quicktime vr versio. Pitää painaa tuota download nappia ja sitten avata quicktimeen niin näkyy. Tässä versiossa ei ole noita ylä ja ala osan korjauksia tehty kun tää on suora rendaus ptguista:
  https://www.dropbox.com/s/3515ibkz8h08tdd/PakilanEntinenKauppa.mov
  Mitenkähän ptguihin saa takas valmiin panoraaman niin että siitä vois rendaa QT VR:n?

  Niin ja Photarin panorama stichaus on muuten hyvä mutta se muuttaa HDR:t LDR:ksi :(

  VastaaPoista
 8. Löyty sitten sellanen kun Garden Gnome Pano2VR ohjelma joka muuntaa panoraamakuvan VR:ksi eli tässä vielä kerran pakilan entinen kauppa:

  http://tinyurl.com/bmvdg4e

  VastaaPoista
 9. Onpa hieno kuva, kiitos linkistä! Mukava nähdä, että kuville tuli käyttöä. Toi VR on tosi siistiä tekniikkaa. Kuvan vois upottaa osaksi tämän jutun tekstiä, jos osaisi... Mutta käy tämä näinkin ;)

  VastaaPoista

Nimi

500px,1,Adobe Stock,1,Ahvenisto,1,Aperture,2,Artikkelit,45,Blogger,1,Canon,8,Capture One,1,Digikuvaaja.net,4,Facebook,1,Fotolia,1,Fujifilm,2,HDR-kuvat,5,Henkilökuvat,2,Kamerapuhelimet,4,Kamerat,20,Katukuvaaminen,1,Kevennykset,3,Kuvaamassa,12,Kuvankäsittely,12,Kuvankäsittelyohjelmat,23,Kuvapankit,17,Kuvat,21,Kuvien jakaminen,3,Kuvien myyminen,23,Laitteet,11,Laitteet ja tarvikkeet,1,Lehdistötiedotteet,14,Lightroom,9,Luontokuvat,5,Maisemakuvat,7,Matkakuvat,2,Microstock,10,Moottoriurheilu,1,Mustavalkokuvat,1,Nikon,7,Objektiivit,6,Ohjeet,9,Ohjeet ja vinkit,3,Ohjelmistot,8,Panoraamakuvat,2,Photoshop,5,Pixelmator,1,Pohdintoja,9,Shutterstock,1,Sigma,2,Sony,3,Sosiaalinen media,2,Sponsoroitu,2,Suomi,6,Suosikit,6,Tapahtumat,5,Tarvikkeet,4,Tee-se-itse,1,Tekstit,20,Testit,15,Tuoteuutuudet,21,Tutorialit,2,Twitter,1,Urheilukuvat,2,Uutiset,51,Valokuvaaminen,17,Valokuvanäyttelyt,1,Videokuvaaminen,2,Videot,7,Vinkit,8,
ltr
item
Digikuvaaja: HDR -panoraama Pakilan vanhasta kaupasta
HDR -panoraama Pakilan vanhasta kaupasta
Pallopanoraaman yhdistäminen HDR-kuvaksi on melko haastava homma. Toistaiseksi kuva jäi haaveeksi, lohdutuksena saatiin lopputulokseksi kuitenkin mukiin menevän näköinen "normaali" HDR -panoraamakuva.
http://4.bp.blogspot.com/-daqH8P72hHI/UWKuYhCes2I/AAAAAAAA3tU/bpG0WK2Qzd4/s640/Pakilan+kauppa_Panorama1.jpg
http://4.bp.blogspot.com/-daqH8P72hHI/UWKuYhCes2I/AAAAAAAA3tU/bpG0WK2Qzd4/s72-c/Pakilan+kauppa_Panorama1.jpg
Digikuvaaja
https://www.digikuvaaja.net/2013/04/hdr-panoraama-pakilan-vanhasta-kaupasta.html
https://www.digikuvaaja.net/
https://www.digikuvaaja.net/
https://www.digikuvaaja.net/2013/04/hdr-panoraama-pakilan-vanhasta-kaupasta.html
true
3163443742986369767
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy