Kuvien myyminen kuvapankkien kautta

Valokuvien myyminen kuvapankkien kautta sekä microstock kuvapankkien esittely ja toimintaperiaate


Valokuvaaminen on kallis harrastus, sitä ei varmaankaan kukaan voi kieltää. Olen pohdiskellut mahdollisuuksia saada jonkinlaista korvausta ottamistani kuvista ja vihdoin päättänyt uhrata taiteilijasieluni maallisen mammonan alttarilla laittamalla kuviani myyntiin erilaisille Stock Photo- eli kuvapankkisivustoille. Kuinka homma sitten onnistuu ja saako niitä kuvia koskaan myytyä? Se jää nähtäväksi, mutta kerron tässä ja tulevissa jutuissa hieman kokemuksistani tutustuttuani uuteen ja ihmeelliseen maailmaan.

Kuvapankkien toimintaperiaate

Nämä kuvapankit joita tässä käsittelen, ovat nk. microstock -kuvapankkeja, joiden hinnoittelu on houkutteleva ostajalle ja kuvia myydään usein monia kertoja, joten vaikka rahaa liikkuu kerralla verrattaen pieniä määriä, niin pienistä puroista kasvaa aikanaan iso joki. Kuvat myydään Royalty Free-, eli jukaisuvapaa-lisenssillä, joka tarkoittaa sitä, että ostaja saa käyttää kuvaa oman mainos-, lehtikuva-, ym. tarpeessaan, mutta samaa kuvaa voidaan myydä myös muille ostajille. Kuvapankit myyvät usein myös yksinoikeutta kuvan käyttöön joko määräajaksi tai kuvan oikeudet voidaan myydä myös kokonaan. Hinta tällöin on toki suolaisempi, ja pääosa kaupasta tapahtuukin halvemmalla Royalty Free -lisenssillä.

Jokaisesta myydystä kuvasta kuvapankki tilittää osan kuvaajalle. Tämä osa on kylläkin hyvin pieni, yleensä vain 10% - 40% myyntihinnasta. Ja vieläpä niin, että ensimmäiset myydyt kappaleen tuottavat vähemmän voittoa ja vasta kun myyntiä on enemmän tai kuvaajalla on satoja tai tuhansia kuvia myynnissä, prosenttiosuus alkaa hiljalleen kasvaa. En tästä kuitenkaan jaksa masentua, vaan aion ottaa asioista selvää. Jotkut kirjoittavat netin  keskustelufoorumeilla saavansa muutamia satoja taaloja kuussa vaikka kuvia on vain pari sataa kappaletta myynnissä eri kuvapankeissa. Jotkut ovat jättäneet päivätyönsä kokonaan...

Samat kuvat kannattaa laittaa useaan paikkaan myyntiin kun ne on kertaalleen valittu, jälkikäsitelty ja avainsanat on annettu kuville. Kuvat voi antaa myyntiin myös yksinoikeudella vain yhteen valitsemaansa kuvapankkiin, jolloin prosenttiosuus on hieman suurempi. Silloin ei samaa kuvaa voi tietenkään myydä muualla, mutta valittu kuvapankki voi myydä sitä useita kertoja, ja joka myynnistä rapsahtaa osa omalle tilille. On mahdollista sitoutua toimittamaan kaikki kuvansa vain yhteen kuvapankkiin, silloin pitää sitoutua olemaan myymättä mitään kuviaan Royalty Free- lisenssillä missään muualla, ja tässä tapauksessa voi oma prosenttiosuus myyntituloista kivuta jopa yli 50 prosentin. Hinnottelu ja käytännöt vaihtelevat eri paikoissa jonkun verran, mutta näin homma pääasiassa toimii.

Kuinka päästä alkuun?

Homma ei ole välttämättä ihan itsestään selvää, eikä kuvia voi roiskaista noin vain nettiin ja toivoa, että joku niistä kiinnostuisi. Ensimmäinen haaste on löytää se oikea kuvapankki (tai useampia), jonka kautta kuvia kannattaa yrittää myydä ja toinen haaste on kuvien saaminen myyntilistoille. Sen jälkeen tulee vaikein ja tärkein haaste, eli kuvia pitäisi saada myös myytyä. Niiden pitäisi siis kiinnostaa mahdollista ostajaa.

Aion pitää riman aika matalalla odotusteni suhteen, ja edetä pienin askelin niin pitkälle kuin rahkeet riittävät. Ensimmäinen tavoitteeni on saada kuvia myyntiin johonkin kuvapankkiin, ja olen koittanut orientoitua jo siihen, että varmaankin suuri osa kuvistani hylätään.

Tutkittuani asiaa opin, että tällä hetkellä on neljä suurta kuvapankkia, jotka enemmän tai vähemmän dominoivat markkinoita ja näiden lisäksi kymmeniä pienempiä kuvapankkeja. Suurimpien kuvapankkien listoille on kuitenkin vaikeampi päästä. Koska jokainen kuva hyväksytetään erikseen ennen sen siirtämistä myyntiin, ja luonnollisesti suosituimmissa pankeissa laatukriteerit ovat kovat, edessä on melkoinen kynnys ylitettäväksi. Eli käytännössä hylkäämisiä voi tulla enemmän kuin hyväksymisiä. Lisäksi jotkut kuvapankit vaativat näytekuvien lähettämistä ja vasta varmistuttuaan kuvien yleisestä laadusta he hyväksyvät uuden kuvaajan palvelunsa piiriin. Nämä neljä suurinta järjestyksessä ovat:


Royalty Free Images Buy Stock Photos Fotolia

Päätin aloittaa näistä neljästä, ja katsoa josko onnistuisin saamaan joitain kuviani sisään. Ensimmäiseksi lähetin iStockphotoon kolme kuvaa raadin arvioitavaksi, Fotoliaan neljä kuvaa, ja Dreamstimeen lähetin kuusi kuvaa. Osa kuvista on samoja, mutta pientä vaihtelua niissä toki on, koska määrätkään eivät olleet samoja. Shutterstockiin pitää lähettää peräti kymmenen kuvaa arvioitavaksi, joten jätin sen pois esimmäisestä kierroksesta. Ehkä sitten jos minulla on kymmenen kuvaa hyväksyttynä muissa palveluissa, voi yrittää saada niitä Shutterstockiin. Alla kuvat jotka lähetin kuhunkin kuvapankkiin, nyt vain odotellaan kuinka käy.

iStockphoto:iStockPhotoon lähetin kolme kuvaa, jotka valitsin siten, että ne olisivat hieman erilaisia keskenään. Pääpaino tulee olemaan joka tapauksessa maisemakuvissa, mutta laitoinpa yhden kuvan tyttärestämmekin mukaan.

Fotolia:

Fotoliaan päätin valita myös yhden asetelman ja yhden eläinkuvan. Koska olin ehtinyt jo muokkaamaan muutamia lisäkuvia, niin päätin jättää kuvan tyttärestämme pois model release -sotkut välttääkseni.

Dreamstime:


Dreamstimeen laitoin suunnilleen samat kuvat. Lisänä kuva linnasta ja Montserratin luostarista. Olisi ehkä ollut viisasta lähettää samat kuvat joka paikkaan, mutta koska tämä ei ole tieteellinen tutkimus, annoin itselleni luvan livetä tästä. Ja jälkikäteen on tietenkin mahdollista lähettää samat kuvat joka paikkaan, ehkä teenkin niin.

COMMENTS

BLOGGER: 6
 1. Mielenkiintoista! Tsemppiä kokeiluun, hauska tietää miten etenee. Itsellä ollut sama mielessä mutta ei riitä aika eikä kärsivällisyys toistaiseksi ainakaan.
  Joni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä tuota aikaa ole itsellänikään mitenkään liikaa, mutta tämä on kytenyt jo pitkään mielessä ja kuviani olen katsellut valmiiksi tätä varten ihan yhtä pitkän aikaa. Pitää ottaa pieniä askelia ja edetä asia kerrallaan. Mutta jos ei koskaan ota sitä ekaa askelta, niin ei takuulla pääse ikinä perille. Nyt alkuun päästyäni olen kyllä innostunut hommasta, vaikka ekaa myyntiä joutuu vielä odottamaan varmasti pitkään. Suosittelen kokeilemaan, tämä on myös yksi tapa kehittyä valokuvaajana. Mitään äkkirikastumista on tosin ihan turha odottaa!

   Poista
 2. Mitten myydä kuvia ja ei osta ctredits ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurin osa kuvapankeista myy kuvia vain kredit-hinnoittelulla, joka tarkoittaa sitä, että ensin ostaja hankkii kuvapankilta tietyn määrän kredittejä, joilla sitten maksetaan ostettavat kuvat. Tosin ainakin iStockphoto ja Bigstock myyvä kuvia myös suoraan rahaa vastaan.

   Poista
 3. Kannattaako kuviin laittaa oma nimi tai vesimerkki vai ilman sitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myyntikuviin ei kannata eikä saa laittaa omia vesileimoja. Kuvapankit suojaavat kuvat omilla vesileimoillaan, joten kuvat pitää lähettää ihan sellaisenaan.

   Poista

Nimi

500px,1,Adobe Stock,1,Ahvenisto,1,Aperture,2,Artikkelit,45,Blogger,1,Canon,8,Capture One,1,Digikuvaaja.net,4,Facebook,1,Fotolia,1,Fujifilm,2,HDR-kuvat,5,Henkilökuvat,2,Kamerapuhelimet,4,Kamerat,20,Katukuvaaminen,1,Kevennykset,3,Kuvaamassa,12,Kuvankäsittely,12,Kuvankäsittelyohjelmat,23,Kuvapankit,17,Kuvat,21,Kuvien jakaminen,3,Kuvien myyminen,23,Laitteet,11,Laitteet ja tarvikkeet,1,Lehdistötiedotteet,14,Lightroom,9,Luontokuvat,5,Maisemakuvat,7,Matkakuvat,2,Microstock,10,Moottoriurheilu,1,Mustavalkokuvat,1,Nikon,7,Objektiivit,6,Ohjeet,9,Ohjeet ja vinkit,3,Ohjelmistot,8,Panoraamakuvat,2,Photoshop,5,Pixelmator,1,Pohdintoja,9,Shutterstock,1,Sigma,2,Sony,3,Sosiaalinen media,2,Sponsoroitu,2,Suomi,6,Suosikit,6,Tapahtumat,5,Tarvikkeet,4,Tee-se-itse,1,Tekstit,20,Testit,15,Tuoteuutuudet,21,Tutorialit,2,Twitter,1,Urheilukuvat,2,Uutiset,51,Valokuvaaminen,17,Valokuvanäyttelyt,1,Videokuvaaminen,2,Videot,7,Vinkit,8,
ltr
item
Digikuvaaja: Kuvien myyminen kuvapankkien kautta
Kuvien myyminen kuvapankkien kautta
Valokuvien myyminen kuvapankkien kautta sekä microstock kuvapankkien esittely ja toimintaperiaate
http://3.bp.blogspot.com/-6DJwDj0pJZg/Utb70UWKZAI/AAAAAAAA4Wk/WBMXW0IFyyg/s1600/Kuvapankit-kollaasi4.jpg
http://3.bp.blogspot.com/-6DJwDj0pJZg/Utb70UWKZAI/AAAAAAAA4Wk/WBMXW0IFyyg/s72-c/Kuvapankit-kollaasi4.jpg
Digikuvaaja
https://www.digikuvaaja.net/2012/06/kuvien-myyminen-kuvapankkien-kautta.html
https://www.digikuvaaja.net/
https://www.digikuvaaja.net/
https://www.digikuvaaja.net/2012/06/kuvien-myyminen-kuvapankkien-kautta.html
true
3163443742986369767
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy