Yökuvia ja tähtiä kuvaamassa

Nyt on sitten käyty kuvaamassa revontuliakin, sääli vaan ettei niitä näkynyt yhtään! Oltiin vuorokauden verran liian myöhään liikkeellä, revontulet olivat näkyneet kuulemma edellisenä yönä hienosti. Illalla oli ollut niin pilvistä, että ajateltiin siirtää kuvaamisreissu seuraavaan yöhön selkeämmän sään toivossa. Puolen yön jälkeen oli kuulemma pilvet hävinneet ja näytelmä alkanut ihan täällä Hämeenlinnan korkeudellakin. Ihan hilkulla on, ettei harmita aavistuksenomaisesti…

No, ei niin huonoa, ettei jotain hyvääkin. Taivas oli tosiaan kirkas ja kun ei revontulia näkynyt, niin koitettiin kuvata tähtitaivasta ja muuta yömaisemaa sen sijaan. En olekaan ennen tähtiä kuvannut, ja taisin heti ensi yrittämällä jäädä koukkuun.

Milky Way


Linnunrata näkyy juuri ja juuri. Tarvittaisiin vielä valovoimaisempi objektiivi.

Ihan ensityökseni totean tässä, että mitään helppoa ei ole tämäkään homma. Ensimmäinen valotus oli melkein mustaa kauttaaltaan, ja muutama seuraava kuva täysin epätarkkoja jokainen. Tarkentaminen pitää tehdä käsisäädöllä, eikä sen tarkistaminen etsimestä tai LCD-näytöltä onnistu oikein mitenkään. Eli tarkennus sinne äärettömän hujakoille asteikon mukaan, 10-20 sekunnin valotus, ja tarkennuksen tarkistus jälkikäteen valmiista kuvasta. Korjailua tarpeen mukaan jompaan kumpaan suuntaan ja uusi yritys. Tätä jatketaan niin kauan, kuin tulos alkaa tyydyttämään. ja kaikki tämä säkkipimeässä!

Kuulemma tähän aikaan syksystä linnunrata on mukavasti melkein pään yläpuolella, ja niinpä sitä tietenkin piti koittaa valokuvata. Kyllä tuossa yläkuvassa se ehkä jotenkin näkyykin, kun oikein käyttää mielikuvitusta.   Kuva on otettu Janakkalassa erään GSM-maston juurelta, koska aina jotain kohdetta olisi hyvä tähtikuviinkin saada ympättyä mukaan. Valovoimaisempaa optiikkaa pitää kyllä hankkia ja ehkä ISO-arvoakin pitää nostaa ensi kerralla ainakin yhden pykälän verran. Jotenkin tuntuu, että linnunrata näkyi kyllä paremmin kameran takanäytöltä katsoessa.

Tähtien lisäksi tuli kuvattua yöpilviä, nuotiota, järvimaisemaa ja pari ufoa (=satelliittia?), eli tosi mukava reissu oli kuitenkin. Aikaa meni viitisen tuntia, kotona olin vähän neljän jälkeen yöllä. Kuvia yön aikana otin pikkusen vajaa sata kappaletta, joista ainoat terävät on liimattu tuohon alapuolelle. Aika iso homma muutaman kuvan takia, mutta niin mielenkiintoista, että lisää pitäisi jo päästä kuvaamaan. Onneksi kirkkaita kelejä on vielä tiedossa, niin ja pimeyttähän täällä kohta riittää!

 

2 kommenttia

Osallistu keskusteluun ja jätä oma kommenttisi!

Mitä mieltä olet kirjoituksesta? Haluatko lisätietoja aiheesta?
Kysy rohkeasti, niin olet mukana luomassa arvokasta sisältöä. Pyrin vastaamaan jokaiseen kysymyksesi mahdollisimman nopeasti.

Osallistu keskusteluun tästä aiheesta!