Kuvagalleria digikuvaaja

Vinkkejä kuvien myymiseen kuvapankeissa

Olen saanut paljon kysymyksiä koskien kuvien myymistä kuvapankeissa, ja aihe näyttää kiinnostavan yhä useampia. Koska en ole itsekään myynyt kuvia vielä kovinkaan pitkään, on minullakin vielä paljon opittavaa. Siksi on hyvä että asia kiinnostaa, toivottavasti saadaan porukalla lisättyä tietotaitoamme ja yhä useampia mukaan jakamaan kokemuksia ja vinkkejä kuvien myymiseen.

Suurimmaksi haasteeksi koetaan ilmeisesti Shutterstockiin kuvaajaksi pääseminen. Kirjoitin aiemmin artikkelin, johon listasin muutamia vinkkejä Shutterstockiin kuvaajaksi aikoville. Tässä kirjoituksessa pureudun hieman syvemmälle omiin käytäntöihini ja työkulkuun kuvien myymisen suhteen.

Kohinan poisto valokuvasta sen kokoa pienentämällä

Ehkä tärkein yksittäinen vinkki kuvapankkiin kuvaajaksi halajavalle on kuvan pienentäminen. Varsinkin vanhempia kuviani käsitellessäni huomaan yleensä aika merkittävän määrän kohinaa kuvissa, ja siitä on syytä päästä eroon ennen kuvien lähettämistä kuvatoimistoille.

Kohinan poistamiseen on useita keinoja, alkaen Lightroomin omasta kohinanpoistosta aina erillisiin kohinanpoistoon keskittyviin ohjelmistoihin. Kohina yleensä saadaankin varsin tehokkaasti poistettua ohjelmallisesti, mutta usein kuvan terävyyden kustannuksella.

Kuvapankit ovat todella tarkkoja kuvien teknisestä laadusta, ja pelkkä kuvan kohinattomuus ei vielä riitä. Sen lisäksi kuvan pitää olla myös erittäin terävä ainakin kuvan kohteen osalta, ja yleensä suuri terävyysalue on eduksi kuvalle sitä myytäessä. Paras ja helpoin keino kuvan terävyyden säilyttämiseksi – tai jopa sen lisäämiseksi – kohinan poiston jälkeen, on kuvan pienentäminen.

Kuvaa pienennettäessä sen yksityiskohtien määrä laskee, mutta jäljelle jäävä kuvainformaatio saadaan pienellä terävöittämisellä sellaiselle tasolle, että valitettavaa ei varmasti löydy. Varsinkin kuvapankkeihin haettaessa kannattaa kuvat pienentää todella reilusti, jopa puoleen alkuperäisestä koosta. Pääasiahan on päästä kuvaajaksi, jatkossa kuvia voi sitten myydä vaikka täysikokoisina, jos niin haluaa.

Kun hain kuvaajaksi Shutterstockiin, olivat lähettämäni kuvat kooltaan vain 6-8 megapikseliä. Sittemmin olen testannut eri kokoisilla kuvilla, mutta päätynyt reiluun pienentämiseen joka tapauksessa. Voisi kuvitella, että asiakkaan näkökulmasta olisi houkuttelevaa ostaa mielummin mahdollisimman suuria kuvia. Ehkä näin onkin, mutta käytännössä eroa myyntimäärissä en ole juurikaan huomannut. Mitä sen sijaan olen huomannut, on se että täysikokoisia kuvia on tuskallista koittaa saada läpi kuvapankkeihin.

Tällä hetkellä käytäntöni on sellainen, että lähetän kuvani myyntiin noin 12-16 megapikselin versioina. Lightroomin exportointiasetuksista voi kätevästi säätää kuvan kooksi vaikkapa 12MP, ja laittaa automaattisen terävöinnin päälle lopullisiin kuviin. Mikäli tästä huolimatta tulee hylkyjä kohinan tai terävyyden vuoksi, niin lähetän kuvat uudelleen 8 megapikselin versiona. Joka kuva pitää tietenkin vielä exportoinnin jälkeen tarkistaa 100% koossa ennen lähetystä.

Hakusanat useaan kuvaan samalla kertaa

Jokaiseen myytävään kuvaan pitää ehdottomasti lisätä koko joukko hakusanoja. Ne ovat siis sanoja, jotka kuvaavat kuvan sisältöä ja siinä esiintyviä asioita. Kuvien ostajat etsivät kuvia kirjoittamalla hakusanaksi haluamansa aiheen, jota sitten etsitään myytävien kuvien hakusanoista, nimistä ja kuvauksista.

Ei siis tarvinne painottaa avainsanojen tärkeyttä tämän enempää. Hakusanojen syöttäminen on todella työlästä ja kuivaa puuhaa. Se kannattaa tietenkin tehdä jo Lightroomissa, jolloin hakusanat kulkevat kuvan mukana automaattisesti kuvapankkiin. Suurin hyöty tästä on silloin, kun kuvia lähettää useampaan kuin yhteen kuvapankkiin. Riittää siis että vain kerran keksii kunnon läjän avainsanoja jokaiselle kuvalle, ihan kuin siinäkin ei olisi tarpeeksi tekemistä.

Avainsanojen keksiminen omasta päästä onnistuu melko kivuttomasti noin kymmeneen avainsanaan saakka, mutta yleensä jossain vaiheessa toista kymmentä loppuu meikäläiseltä mielikuvitus. Avuksi kannattaa ottaa microstock-guru Yuri Arcusin sivuilta löytyvä avainsanageneraattori.

Homma toimii siten, että ensin haetaan Yurin arkistoista hakusanojen avulla mahdollisimman samanlaisia kuvia, kuin se johon avainsanoja etsitään. Tämän jälkeen valitaan hakutuloksista useita sellaisia kuvia, jotka ovat mahdollisimman lähellä käsiteltävää kuvaa, ja nappia painamalla saadaan kaikki kyseisissä kuvissa olevat avainsanat näkyville.

Tämä lista on hyvä pohja, jossa on useita kymmeniä avainsanoja. Se pitää kuitenkin tarkistaa ja ottaa kaikki turhat sanat pois ja lisätä mahdollisesti muutama, joita ei hakukuvissa ollut käytetty. Yleensä 30-50 hakusanaa on sopiva määrä yhdelle kuvalle. yli viittäkymmentä hakusanaa ei juuri kuvapankkeihin hyväksytä.

Kun kuvia on tarkoitus saada myyntiin ainakin useita satoja tai mieluummin tuhansia, on hakusanottaminen yllämainitusta vinkistä huolimatta kova homma. Hieman helpotusta saa myös siten, että hakusanoittaa useita kuvia kerralla.

Käsittele monta samanlaista kuvaa kerralla

Eli kuvia käsitellään sarjoissa. Esimerkiksi samalta matkalta otetuista kuvista valitaan useita sarjoja samankaltaisia kuvia, yksi sarja vaikkapa esimerkiksi vuoristomaisemakuvia Espanjan reissulta. Valitaan kuvista yksi sarjaa mahdollisimman hyvin edustava kuva, ja käytetään sitä avainsanojen hakemiseen. Sopivan avainsanalistan voi sitten kopioida kaikkiin saman sarjan kuviin ja lisätä kuhunkin vielä muutamia yksilöllisiä sanoja.

Näin toimimalla saadaan iso kasa sanoja moneen kuvaan kohtuullisella työllä. Yhteensä puhutaan usein jo sadoista hakusanoista, joita käsin lisäämällä menisi ikä ja terveys. Pientä ajattelutyötä tämä tietenkin vaatii, muuta harjoittelemalla homma alkaa sujua ihan kohtuullisella vaivalla.

Jotkut kuvapankit ovat tarkkoja siitä, ettei montaa liian samanlaista kuvia lähetetä myytäväksi. Tätä voi hieman koittaa kiertää lähettämällä muutama kuva kerrallaan, jotka kukin ovat eri sarjoista. Eli esim. samalta Espanjan reissulta lähetetään ensin yksi vuoristomaisema, yksi merimaisema, yksi arkkitehtuurikuva, jne. Seuraavalla kerralla lähetetään samalla tyylillä mutta tietenkin sarjojen seuraavat kuvat. Näin saa takuulla useamman kuva myyntiin asti verrattuna siihen, jos koittaa lähettää kaikki kymmenen vuoristomaisemakuvat kerralla.

Samat kuvat moneen kuvapankkiin

Koska kuvien käsittely myyntikuntoon ja avainsanojen syöttäminen sekä kuvien nimeäminen ovat joka tapauksessa tuskaista ja aikaa vievää, kannattaa jokainen kuva laittaa myyntiin mahdollisimman moneen paikkaan. Tämä on itsestään selvä asia, joka kannattaa pitää kirkkaana mielessä.Kuvien lataaminen eri kuvapankkeihin vaihtelee jonkin verran ja aina siitä on myös oma vaivansa.

Jos kuvia laittaa moneen kymmeneen kuvapankkiin, aletaan puhumaan jo aikamoisesta urakasta, koska joka kuvalle on yleensä valittava ainakin muutama kategoria joissa kuvia myydään. Tämän lisäksi voi olla muitakin asioita joita kuvien tietoihin pitää syöttää, ennen kuin ne päätyvät myyntiin.

Pitää siis etsiä se kultainen keskitie, jolla saa kohtuullisella vaivalla kaikki hakusanotetut ja viimeistellyt kuvat myyntiin mahdollisimman moneen paikkaan ilman että yhteensä laskettu työmäärä käy ylitsepääsemättömän suureksi. Minä löysin oman kultaisen keskitieni kahdeksan kuvapankin kohdalta. Jo hyvän aikaa olen lataillut kuviani seuraaviin kuvapankkeihin:

Jaetaan tietoa ja vinkkejä kuvien myymiseen

Kuten alussa mainitsin, olisi hyvä koota näitä kysymyksiä ja vinkkejä kuvien myymiseen porukalla johonkin. Tätä tarkoitusta varten perustin keskustelufoorumin Digikuvaajan sivuille. Samalla loin muutaman muunkin aihealueen myös muille kysymyksille ja keskustelulle. Keskustelualueelle pääset ylävalikosta tai suoraan tästä. (Päivitys: Digikuvaajan keskustelufoorumi hävisi jonnekin bittiavaruuteen, enkä pääse siihen enää mitenkään käsiksi. Siksi loin nyt uuden foorumin omalle palvelimelleni, ettei vastaavaa pääse tapahtumaan enää uudelleen. Uudelle keskustelualueelle pääset ylläolevasta linkistä.)

Olen tässä nyt laittanut muutaman vinkin vähän perusteellisemmin esille, näitä voisi kerätä ja listata lisää vaikka juuri keskustelualueelle. Koska mikään ei ole valmista ja asiat muuttuvat jatkuvasti, niin juuri keskustelualueen formaatti on oivallinen tällaisen tiedon säilyttämiseen. Käykää tutustumassa keskustelualueeseen, ja voitte myös esittää kysymyksiä teitä kiinnostavista aiheista. Jaetaan tietoa, autetaan toinen toisiamme. Ja hei, noissa kansainvälisissä kuvapankeissa riittää ostajia ihan meidän kaikkien kuville, voitte huoletta jakaa parhaat vinkkinne! Niin minäkin teen.

Lue myös tämä juttu -> Aloita kuvien myyminen nyt heti

12 kommenttia
 1. Henna Juutilainen
  Henna Juutilainen says:

  Olen miettinyt yrittää saada kuvia myyntiin kuvapankkeihin. Muutamat käytännön seikat ovat kuitenkin vielä epäselviä.

  1. Miten myydyistä kuvista maksetaan palkkio, eli siis miten rahat tilille?
  2. Entä miten verojen kanssa? Alv velvollisuus alkaa vasta 8500 eurosta, mutta pitääkö jokainen muutaman kympin tulokin ilmoittaa verottajalle? Miten tämä käytännössä tapahtuu?
  3. Milloin yksityishenkilönä myynti muuttuu (verottajan tms.) silmissä niin ammattimaiseksi, että olisi hankittava y-tunnus?

  Kiitos hirveästi jos viitsit vastata! Olen niin blondi talousasioissa, että ne ovat suurin syy miksi kuvapankkien kokeileminen epäilyttää.

  Vastaa
  • Teemu Tretjakov
   Teemu Tretjakov says:

   Myyntitulot kannattaa ottaa omalle tilille Paypalin kautta. Jos sinulla ei vielä ole tiliä, niin sellaisen saa täältä: http://www.paypal.com. Verot ilmoitan veroilmoituksessa kohdassa muut tulot. Kaikki tulot on ilmoitettava verottajalle. Kolmanteen kysymykseen en osaa vastata. Tarviikohan koskaan?? Selvitän asian sitten kun rikastun tarpeeksi…

   Kannattaa aloittaa kuvien myymnen heti. Näitä asioita ehtii miettimään matkan varrella, sitä mukaa kun ne tulevat ajankohtaisiksi. Onnea kuvamyyntiin!

   Vastaa
 2. Anonyymi
  Anonyymi says:

  Dreamstimen kuvia selaillessani olen löytänyt useampiakin kuvia missä on mustia läikkiä, ihan selvästi likaa objektiivissa.
  Outo juttu että ovat päästäneen läpi, omat kuvat nimittäin pari kertaa hylätty koska on ollu joku lika läikkä kuvassa mitä ei meinaa millään löytää edes suurennettuna.

  Vastaa
 3. Teemu Tretjakov
  Teemu Tretjakov says:

  Kuvapankeissa on myynnissä kuvia, jotka on ladattu niihin pitkän ajan kuluessa, ja ajan saatossa on kriteerit saattaneet kiristyä. Omien kuven hylkäämisiä ei koskaan kannata verrata aiemmin hyväksyttyihin kuviin, siinä pahoittaa vain mielensä. Korjaa kuvat jos pystyt ja koita lähettää uudestaan. Tai siirry suosiolla eteenpäin. Hylkäämisistä voi valittaa, mutta älä käytä perusteena sitä, että joskus on joku samanlainen mennyt läpi. Mielestäni ei kannata uhrata aikaa muutaman kuvan kanssa, laita sen sijaan uusia kuvia myllyyn!

  Vastaa
 4. Totuuden äänitorvi
  Totuuden äänitorvi says:

  Onko mahdollista laittaa samoja kuvia myyntiin jokaiseen kuvapankkiin jotka tuossa listassasi on, vai onko heistä joillakin vaatimuksena se että myyntiin laitettavat kuvat eivät saa olla myynnissä muualla?

  Vastaa
  • Teemu Tretjakov
   Teemu Tretjakov says:

   Kyllä on. Minulla on samat kuvat myynnissä joka paikassa. Joissakin kuvapankeissa on mahdollista myydä myös yksinoikeudella, mutta se ei kannata vaikka myyntipalkkiot ovatkin silloin hieman suurempia.

   Vastaa
 5. Totuuden äänitorvi
  Totuuden äänitorvi says:

  Yksi asia minua on askarruttanut pitkään.

  Miksi kukaan haluaa ostaa yli 10 megapikselin kuvia, jos valtaosa ostajista kuitenkin pienentävät ne ennen kuin laittavat ne nettisivuilleen?

  Esimerkiksi lehdistö pistää nähdäkseni uutiskuvia sivuilleen jotka harvoin ovat yli 600 pikseliä leveitä. En näe miksi jollakin olisi tarvetta laittaa tavalliselle nettisivulle yli 600-900 pikseliä leveitä kuvia. Eivät kai kaikki ostajat ole julisteita tekemässä?

  Asia tältä kantilta katsottuna, myös kuvaajat joiden tuotokset ovat kooltaan ainoastaan 3-8 megapikselin kokoiset, heille pitäisi antaa myös mahdollisuus myydä kuviaan ilman että joutuisivat ostamaan kalliita kameroita. Luulisi että sellaisista kuvista olisi kysyntää mikäli ovat teräviä ja valotukset ovat kohdillaan. Mutta ilmeisesti ei, kun näyttää nuo megapikselien määrät olevan niin tärkeät nettikäyttöön(kin), vaikka googlen hämähäkit eivät tykkää siitä, että yhdellä sivulla on useita isokokoisia sivuja. Ainakin itse pyrin pienentämään kuvan kuin kuvan nettikäytössä, siten että suurin koko on enintään 200 kilobittiä. En tiedä onko asia enää SEO:n kannalta merkityksellinen, mutta olipa vielä muutama vuosi sitten.

  Vastaa
  • Teemu Tretjakov
   Teemu Tretjakov says:

   Uskoisin ostajien ostavan kuvia aika paljon myös varastoon, ja siksi haluavat ostaa mahdollisimman isoja kuvia. Pienentäminenhän aina onnistuu helposti tarpeen mukaan.

   Vastaa
 6. Valokuvaaja
  Valokuvaaja says:

  Missä vaiheessa sait ensimmäiset kuvasi myytyä (kuinka monta kuvaa olit ladannut sivustolle). Ja kuinka kauan meni että sait 20-100 myyntiä kuussa jos myyntisi ovat näihin lukemiin nousseet :)

  Vastaa
  • Teemu Tretjakov
   Teemu Tretjakov says:

   Tähän on aika vaikeata vastata. Eka myynti oli ehkä noin parin kymmenen kuvan portfoliolla. En ole kovin tarkkaa kirjaa pitänyt myynneistä, joten tuohon toiseen en osaa vastata muuta kuin että satoja kuvia oli jo myynnissä joka tapauksessa. Kuvaajat ovat kovin erilaisia, joten kokemukset vaihtelevat.

   Vastaa
 7. Esa Mäkelä
  Esa Mäkelä says:

  Kuka määrää kuvalle hinnan? Itsekö vai ostaja. Mistään en ole nähnyt minkäänlaisia edes ohjehintoja. Mitähän se keskimäärin olisi.

  Vastaa

Osallistu keskusteluun ja jätä oma kommenttisi!

Mitä mieltä olet kirjoituksesta? Haluatko lisätietoja aiheesta?
Kysy rohkeasti, niin olet mukana luomassa arvokasta sisältöä. Pyrin vastaamaan jokaiseen kysymyksesi mahdollisimman nopeasti.

Osallistu keskusteluun tästä aiheesta!