X banner

Vinkkejä kuvaajaksi Shutterstockiin aikoville

Sain eilen todella hyviä uutisia, minut on vihdoinkin hyväksytty kuvaajaksi Shutterstockiin. Ensimmäisen kerran lähetin kuvia sinne jo joskus kesällä, mutta en saanut kymmenestä kuvasta hyväksytettyä kuin viisi. Seitsemän olisi tarvittu. Nyt toisella yrittämällä onnistuin, vaikkakin rimaa hipoen seitsemällä hyväksytyllä kuvalla.

Näin jälkikäteen ajatellen olisi varmaan pitänyt jo aiemmin lähettää toinen sarja kuvia ja yrittää uudestaan kuvaajaksi pääsemistä. Toisaalta, se ei ole mitenkään helppo homma, joten oli ehkä viisasta kerätä kuvia ja tietoa Shutterstockin kriteereistä ihan rauhassa.

Kuvaajaksi Shutterstockiin

Microstock-kuvapankeista Shutterstock on varmuudella vaikein paikka yrittää saada kuvia myyntiin. Ensin pitää lähettää kymmenen kuvan sarja, joista vähintään seitsemän kuvan pitää läpäistä tiukan tuomariston kriteerit, vasta tämän jälkeen kuvia voi lähettää myyntiin.

Mikäli hyväksyttyjä kuvia ei ole riittävästi, voi yrittää lähettää seuraavat kymmenen kuvaa, mutta vasta 30 päivän kuluttua edellisestä yrityksestä. Vasta-alkajille tämä voi olla turhauttavaa ja tuntua ylitsepääsemättömältä esteeltä. Muutamia asioita onkin hyvä pitää mielessä, kun lähettää kuvia Shutterstockiin.

 1. Varo kohinaa kuvissa, kuvien pitää olla teknisesti erittäin siistejä.
 2. Terävöitä kuvia sopivasti, etsi tasapaino kohinanpoiston ja terävöityksen käytössä.
 3. Poista roskat kuvasta, kennolla olevat roskat eivät saa näkyä valmiissa kuvassa.
 4. Lähetä erilaisia kuvia, näytä monipuolisuutesi tuomaristolle.
 5. Vältä tuotemerkkejä ja tunnistettavia kasvoja, jos sinulla ei ole mallisopimusta,
 6. Älä luovuta, yritä uudelleen kunnes onnistut!

Shutterstockissa suositaan hyvin värikylläisiä ja kirkkaita kuvia. Niin toki muissakin kuvapankeissa, mutta Shutterstock on ihan oma lukunsa. Tämä on hyvä pitää mielessä, mutta ylilyöntejä pitää kuitenkin välttää. Tummasävyiset kuvat hylätään Shutterstockissa helpommin kuin monissa muissa kuvapankeissa.

Yksi hyvä keino kohinan poistamiseen on kuvan pienentäminen. Usein jo parinkymmenen prosentin tinkiminen kuvan koossa antaa todella hyvän ja siistin lopputuloksen. Pienin hyväksytty koko Shutterstockissa on 4 megapikseliä, joten nykyaikaisilla kameroilla otetuissa kuvissa on kyllä varaa pienentää kokoa myyntiä varten.

Kannattaa ehkä lähettää kuvia ensin helpompiin kuvapankkeihin kuten vaikkapa Dreamstimeen tai Fotoliaan. Myös iStockphotoon kannattaa lähettää kuvia, mutta sielläkin on eräänlainen pääsykoe ja kolmen kuvan koesarja pitää lähettää läpäistyn kokeen lisäksi. Kun on saanut kuvia myyntiin muihin kuvapankkeihin, on niistä hyvä valita ne kuvat jotka lähettää Shutterstockiin arvioitaviksi. Mikäli on saanut jo kuvia myytyä muualla, on selvää että nämä kuvat kannattaa ehdottomasti poimia mukaan.Päätavoitteena kuitenkin on syytä pitää pääsemistä kuvaajaksi Shutterstockiin. Prosessi voi olla hankalampi kuin muissa kuvapankeissa, mutta ei kannata luovuttaa. Alkuun pääset lähettämällä kymmenen parasta kuvaasi osoitteeseen:

Yritteliäisyys palkitaan

Olen kesästä saakka lähetellyt kuviani muutamiin kuvapankkeihin melko mukavalla menestyksellä. Tiellä on ollut jonkin verran kuoppia, mutta olen kääntänyt takaiskut voitokseni oppimalla virheistäni. Nyt olen päässyt kuvaajaksi kaikkiin suurimpiin kuvapankkeihin ja tästä eteenpäin voin keskittyä erilaisten kuvien tuottamiseen ja kuvamarkkinoiden sekä kysynnän tarkkailuun. Niin, ja laajentaa toimintaani kotimaisissa kuvapankeissa, kuten Vastavalo.fi:ssä.

Shutterstock on ollut tähän astisista vaikein etappini, mutta nyt se on saavutettu. Se on selvästi tärkein ja parhaiten myyvä kuvapankki tällä hetkellä. Arvioidaan, että Shutterstock myy yksin saman verran kuvia, kuin muut kuvapankit yhteensä. Eli vaivannäkö tässä asiassa kannattaa. Jotain kertoo Shutterstockin myyntimääristä sekin, että vaikka vasta tänään kuvani ilmestyivät myyntiin sivustolle, niin ensimmäinen kuva on jo myyty. Todellakin, samana päivänä!

3 kommenttia
 1. Vesku Airio
  Vesku Airio says:

  Hyvin mielenkiintoista! Olen katsellut tuota Shutterstocia ja täytyy myöntää että heillä on tiukat vaatimukset kuvaajille. Jo heidän infonsa lukeminen käy työstä, tosin siellä on kyllä paljon aika peruskauraakin jonka useimmat kuvaajat voivat ohittaa silmäilemällä.
  Aika ei ole vielä tällä osapäiväkuvaajalla riittänyt kuin yhteen kotimaiseen (Rodeo). Rodeo on toiminut heidän lupaustensa mukaisesti ja jonkin verran kuvia onkin mennyt kaupaksi.
  Mukava lukea näitä kokemuksiasi, yritänpä pistää kuvia shutterille, katsotaan onnistaako..

  Vastaa
  • Teemu Tretjakov
   Teemu Tretjakov says:

   Yritä ihmeessä, ei se mahdoton paikka ole vaikka siltä ehkä aluksi vaikuttaakin. Ja kerro vaikka blogissasi tai täällä kommentointialueella kuinka onnistut. Olisi tosi mukava kuulla lisää muidenkin kokemuksista. Rodeoon ajattelin itsekin yrittää päästä myymään kuviani, kunhan saan ensin Vastavalo.fi:hin sadan kuvan sarjan täyteen. Oliko Rodeoon hankala päästä kuvaajaksi?

   Vastaa
 2. Vesku Airio
  Vesku Airio says:

  Hups, nyt tulee myöhäinen vastaus tuohon Rodeo kysymykseesi. Lähetin alunperin parikymmentä kuvaa arvioitavaksi ja pääsin kerralla sisään. Seuraavaksi pistin innoissani noin kuusisataa kuvaa dvd:llä mutta niistä julkaistiin vain n. 150. Myöhemmin olen lähettänyt pienempiä settejä ja yleensä noin puolet on aina hyväksytty.

  Rodeolla, kuten varmaan muillakin kuvapankeilla on ongelmana "orava ja omena" -kuvat jotka eivät kiinnosta ostajia. Katsoin iStocphoton sivuilta esimerkkejä hyvin myyvistä kuvista ja löysin otoksia jotka ovat myyneet jopa yli kymmenen tuhatta kertaa.. Näille hyvin myyville kuville ominaista on ihminen tekemässä jotakin. Siinäpä se, ketäpä ostajaa kiinnostaa täydellinen kuva aiheesta jolla ei voi myydä mitään.

  Ammattikuvaaja kaverini lähetti myös kuvia Rodeoon mutta ei tullut valituksi. Tiedän että hänen kuvansa olivat teknisesti riittäviä, hylkäysperuste onkin usein se kuvien sisältö.

  Vastaa

Osallistu keskusteluun ja jätä oma kommenttisi!

Mitä mieltä olet kirjoituksesta? Haluatko lisätietoja aiheesta?
Kysy rohkeasti, niin olet mukana luomassa arvokasta sisältöä. Pyrin vastaamaan jokaiseen kysymyksesi mahdollisimman nopeasti.

Osallistu keskusteluun tästä aiheesta!