Pisaroita valokuvassa

Vesitippojen valokuvaaminen onnistuu monella tavalla

Tippakuvat ovat alkaneet kiinnostamaan sen jälkeen, kun Penttisen Jarkko näytti, että mitä voi saada aikaan kun tietää mitä tekee. Hankaluutena tippakuvien ottamisessa on kameran sulkimen täsmäys siihen hetkeen, kun pisara putoaa veteen. Lisäksi tarvitaan muutama salamavalo ja tapa kytkeä ne kameraa siten, että kamera pysyy jalustalla, ja salamat ovat siroteltuina vesiastian ympärille. Normaalisti tähän tarvitaan magneettiventtiileitä ja jonkinlaista logiikaa niitä ja kameraa ohjaamaan.

Päätin kuitenkin kokeilla, että mitä saisin aikaan ilman mitää erityisiä vehkeitä, siis vain sellaisia tavaroita hyödyntämällä, mitä löytyy kaapeista valmiiksi.

Pisaroita-valokuvassa-7

Kaksi vesipisaraa törmää toisiinsa

Vesitippojen valokuvaaminen omalla tyylillä

Yleensä pisarakuvat otetaan siten, että kamera laukaistaan oikealla hetkellä pisaran pompatessa vedestä, ja samalla laukeavat myös salamat, joiden nopea välähdys pysäyttää pisaroiden liikkeen. Minä ajattelin lähestyä aihetta toisesta kulmasta. Päätin kokeilla sarjakuvausta, jolloin on mahdollista valita sopiva ruutu jälkikäteen.

Ajatus on yksinkertainen. Se koostuu seuraavista vaiheista:

 1. Laita vettä astiaan
 2. Aseta kamera jalustalle ja tarkenna valmiiksi
 3. Sytytä mahdollisimman kirkas lappu valaisemaan vesiastian taustaa
 4. Paina laukaisin pohjaan ja anna kamera raksuttaa
 5. Tiputa vesipisara pipetillä tai injektioruiskulla veteen
 6. Vapauta kameran laukaisin

Tämän jälkeen etsitään syntyneiden kuvien seasta se tai ne, joissa pisara on näkyvissä. Aina pisara ei näy missään kuvassa, jos se on onnistunut plumpsahtamaan juuri kuvien oton välissä. Yritys ja erehdys -tekniikka on siis kovassa käytössä tällä menetelmällä.

Ongelma tässä metodissa on riittävän valon aikaansaaminen, koska salamoita ei voi käyttää sarjakuvauksen kanssa, ja suljinajan pitää olla melko lyhyt, jotta liike pysähtyy. Minulla on valaisua varten aiemmin hankittu 1000 watin halogeenivalaisin, mutta useampi pienempitehoinen valo ajaisi varmaan saman asian. Minä käytin näissä kuvissa 1/500 sekuntin suljinaikaa, ja nostin herkkyyden ISO400 -arvoon, että sain riittävästi valoa kuvaan. Aukon himmensin aukkoarvolle f/11 riittävän syväterävyyden varmistamiseksi.

Vesitippojen valokuvaaminen

Vesitippojen valokuvaaminen tuottaa usein pelkistettyjä kuvia.

Silti tuntuu, että valo riitti vain juuri ja juuri. Moniin kuviin jäi häivähdys liike-epäterävyyttä, mutta suljinaikaa en voinut enää lyhentää, koska silloin herkkyyttä olisi pitänyt nostaa kuvan kohinan kustannuksella. Toisaalta pieni epäterävyys tuo joihinkin kohtiin mukavasti elävyyttä.

Mitä ensikerralla voisi tehdä paremmin?

Lisää valoa pitää saada. Nyt valaisin taustan samasta suunnasta kun mistä kuvasin pisaroita. Ensi kerralla laitan valon läpihohtavan taustakankaan tai pleksin taakse, jolloin se on tehokkaampi ja siten voin lyhentää suljinaikoja vielä lisää. Ajattelin koittaa myös parilla erivärisellä valolla, jolloin taustaan saa elävyyttä lisää.

Veteen voisi lisätä myös jotain ainetta, jolla sen viskositeettia nostetaan. Nyt käytössäni oli vain lähderaikasta raanavettä. Tämä aiheuttaa vesipisaroiden nopean hajoamisen, ehkä suljinaikojenkaan ei tarvitsisi olla niin nopeita, jos vedestä saisi hieman kumimaisempaa.

Tuli myös villi idea kameran laukaisun suhteen. Ensi kerralla taidan myös koettaa tällaisen sarjakuvauksen sijaan laukaista kameran sekä muutaman salaman vain kertaalleen oikealla hetkellä, mutta en käytä siihen magneettiventtiililaitetta, kuten Jarkko käyttää, vaan liiketunnistinta.

Kuten joskus jo kauan sitten kirjoittamastani Magic Lantern tuo lisää ominaisuuksia Canonin järjestelmäkameroihin -artikkelista selviää, Magic Lantern mahdollistaa liiketunnistukseen perustuvan kameran laukaisun Canon DSLR kameroissa. Eli ajattelin koittaa virittää kamerani liiketunnistimen niin herkäksi, että putoavan vesipisaran liike riittää laukaisemaan kameran. Se olisi onnistuessaan aivan täydellinen keino vangita pisaroita ja niiden törmäyksiä. Tämäkin idea tuli minulle keskellä yötä, ihmeellistä mitä aivot touhuaa silloin kun koitan nukkua.


Tässä vielä Jarkon video siitä, miten asiat tehdään oikein silloin kun homma on hallussa. Pääsin käymään Jarkon studiolla tutustumaan laitteistoon ja totesin, että taitaapa jäädä ikävä kyllä minulta tekemättä tällaiset laitteet. Kiitos Jarkolle opastuksesta ja inspiraatiosta, katsotaan mihin tämä vielä johtaa! Voit seurata Jarkon virityksiä  hänen JAR Digital Youtube-kanavaltaan. Nostan hattua kaverin kekseliäisyydelle! Lisää minun kuviani löydät Vesipisaroita-kuvagalleriasta.

 

2 kommenttia
  • Teemu Tretjakov
   Teemu Tretjakov says:

   En ole vielä, mutta tässä lähiaikoina ajattelin kokeilla. Jos laukaisu onnistuu liiketunnistimella, niin se helpottaa tekemistä valtavasti. Kerron lisää kokeiltuani liiketunnistinta.

   Vastaa

Osallistu keskusteluun ja jätä oma kommenttisi!

Mitä mieltä olet kirjoituksesta? Haluatko lisätietoja aiheesta?
Kysy rohkeasti, niin olet mukana luomassa arvokasta sisältöä. Pyrin vastaamaan jokaiseen kysymyksesi mahdollisimman nopeasti.

Osallistu keskusteluun tästä aiheesta!