Kuvapankki kollaasi

Uutta sivustoa ja kuvanmyyntistrategiaa

Kuvien myyminen ei ole ihan yksinkertainen asia. Myyntistrategian luominen on järkevää ja myös markkinointia pitää ajatella. Markkinoinnissa edullisin keino on omien internetsivujen luominen markkinointia varten.

No jopas venähti tauko juttujen kirjoittamisessa taas suunniteltua pidemmäksi. Pyydän anteeksi ja kiitän kärsivällisyydestä. Olen käyttänyt lähiaikoina kaiken liikenevän aikani uuden sivuston rakenteluun.

Samalla olen miettinyt jonkinlaista strategiaa kuvieni myymiseen eri paikoissa ja eri tarkoituksiin. On hyvä hieman ennalta suunnitella, että minkälaisia kuvia kannattaa latailla eri paikkoihin, ja miten niitä markkinoi eri kohderyhmille.

Kokoelmat eri tarkoituksia varten

Pääni ruvelle raavittuani olen päättänyt jaotella kuvani eri kokoelmiin sen mukaan, minkä tyyppisistä kuvista on kysymys, mihin tarkoitukseen ja kenelle niitä myydään, sekä missä ja miten niitä myydään. Eli esimerkiksi valtaosa maisemakuvista kannattanee myydä printteinä sisustustauluiksi, muuta luontokuvaa ja yksityiskohtia kuvapankeissa kuvituskuviksi Royalty Free (RF) -lisenssillä, ja matkoilta ottamiani kaupunkikuvia vaikkapa journalistiseen käyttöön Rights Managed (RM) -lisenssillä.

Monet kuvat ovat sellaisia, joita voidaan myydä useassa eri kokoelmassa, enkä näe sille mitään estettä. Vain siinä tapauksessa, että myy joitakin kuviansa yksinoikeudella jossain, estää se niiden myynnin muissa kuvapankeissa. Microstock -kuvapankeissa yksinoikeudella myymisessä ei mielestäni ole juuri järkeä, joten se ei rajoita myymistä minun tapauksessani.

Sen sijaan ajattelin koota tulevista kuvapankkikuvistani parhaat ja näyttävimmät, ja myydä niitä ainoastaan 500px Prime -palvelun kautta rakenteilla olevassa Exclusive Collection -kokoelmassa. Näin toimien saan parhaille kuvilleni paremman näkyvyyden juuri siinä kuvapankissa, joka tuottaa eniten tuloja per myyty kuva. Miinuspuolena tietenkin myynti muissa kuvapankeissa on mahdotonta, mutta printtejä voin yhä myydä myös näistä yksinoikeuskuvista.

Nopeasti ajateltuna kokoelmat olisivat seuraavanlaiset:

 • Exclusive Collection – parhaat kuvat 500px Primessä yksinoikeudella (RF)
 • Microstock Collection – kaikki muut kuvapankkeihin kelpaavat kuvat (RF)
 • Editorial Collection – matkakuvat ja katukuvat journalistiseen käyttöön (RM)
 • Fine Art Collection – taiteellisemmat kuvat ja maisemat printteinä tauluiksi

Käytännössä kuvien tuottaminen tapahtuu jakamalla kuvat kuvaussession jälkeen näihin kokoelmiin. Eli pari parasta kuvaa 500px Primeen, mikäli joissain kuvissa on tunnistettavia ihmisiä tai tuotemerkkejä, nämä menevät Editorial Collectioniin, ja loput onnistuneet kuvat Microstock Collectioniin.

Ja kun aina kuitenkin tulee otettua myös sellaista kuvaa, joka ei kelpaa oikein mihinkään yllämainituista, voisi näille näyttää Photoshoppia oikein kunnolla ja päästää luovuus valloilleen yhdistelemällä kuvia ja paukuttamalla efektiä efektin päälle. Näin syntyneet tuotokset päätyvät sitten onnistuessaan Fine Art Collectioniin.

Tässä strategiassa on ainakin se hyvä puoli, että pääsen toteuttamaan itseäni laajasti, eikä minun tarvitse jättää luovaa puoltani käyttämättä sen vuoksi, että kuvapankkikuvat ovat usein tietyllä tavalla aika pelkistettyjä. Voin huoletta tuottaa myös mustavalkokuvia, jotka ovat aina olleet eräänlainen intohimoni kohde, mutta joille ei oikein löydy ostajia kuvapankeissa.

Markkinointi ja näkyvyys internetsivuston kautta.

Tämän strategian tueksi olen siis koodaillut pää punaisena ja ruuvannut Bloggerin malleja mieleisekseni tavoitteenani saada myyntikuvani koottua yhden osoitteen alle. Eikä urakka ole vielä ihan valmis, mutta uusi sivustoni valmistunee kevään kuluessa. Niinhän sitä sanotaan, että jos et ole hieman häpeissäsi juuri julkaissustastasi sivustosta, olet julkaissut sen liian myöhään. Ei kannata liikaa jäädä nysväämään yksityiskohtia, niitä ehtii sitten myöhemminkin ihmetellä.

Tavoitteenani on saada koko prosessi automatisoitua niin pitkälle, että kun lähetän kuviani eri palveluihin myyntiin, niin kuvat lisätään sivustolleni automaattisesti kokoelmiin sen mukaan missä niitä myydään, eikä minun tarvitse niitä joka kerta käydä itse lisäämässä. Voin siis jatkossakin käyttää aikani valokuvaamiseen ja Digikuvaaja.netin ylläpitämiseen, kun kaikki mekaaninen ja tylsä homma hoituu itsestään.

Tulevaisuudessa voin sitten harkintani mukaan ympätä sekaan vaikka blogikirjoituksia ynnä muuta sisältöä, mikäli aikaa ja tarmoa riittää. Ja tietenkin tulen markkinoimaan kuviani ja portfolioitani eri kuvapankeissa mahdollisimman laajasti sen kautta. Sisällön tuottaminen olisi varmasti hyödyllistä, koska se lisäisi sivuston kävijämääriä mukavasti, jonka avulla taas saisin lisää näkyvyyttä kuvilleni. Tekstin tuottaminen englannin kielellä on vaan korkeahkon kynnyksen takana, hyvä kun pystyn siihen edes näin Suomen kielellä.

Sivusto löytyy osoitteesta www.teemutretjakov.com. Käykää vilkaisemassa, jos kiinnostuitte, ja olisin erittäin kiitollinen rehellistä mielipiteistänne sivustostani ja myyntistrategiastani.

 

2 kommenttia
  • Teemu Tretjakov
   Teemu Tretjakov says:

   Kiitos huomiostasi, Ari! Osa kuvista tulee sivustolleni suoraan 500px.com -palvelusta, jossa ei vesileimoja kuvissa ole. Jos jossain vaiheessa vesileimat tulevat valinnaisiksi 500px:ään, niin hyvä niin. Laitan ne sitten päälle, ja sen jälkeen ne näkyvät automaattisesti minunkin sivuillani.

   Erikseen en vesileimoja kuvissani enää käytä, koska ne eivät koskaan ainakaan paranna itse kuvaa. Niiden käyttäminen kuvien luvattoman käytön estämiseksi on epätoivoisen valokuvaajan epätoivoinen teko, jolla ei suurempaa käytännön merkitystä minun mielestäni ole.

   Vastaa

Osallistu keskusteluun ja jätä oma kommenttisi!

Mitä mieltä olet kirjoituksesta? Haluatko lisätietoja aiheesta?
Kysy rohkeasti, niin olet mukana luomassa arvokasta sisältöä. Pyrin vastaamaan jokaiseen kysymyksesi mahdollisimman nopeasti.

Osallistu keskusteluun tästä aiheesta!