Unnamed file

Uusi tausta valokuvaan Photoshop Elementsissä

Etsiskelin myyntiin sopivia kuvia matkakuvieni joukosta, ja löysinkin hyvän kuvan Thaimaan matkaltamme. Ainoa ongelma kuvassa oli se, että tausta oli turhan sekava ja rauhaton. Jatkoin kuvieni plaraamista ja silmieni eteen putkahti sopiva kuva, josta taustan voisi ehkä siirtää ensiksi löytämäääni kuvaan.

Toisaalta myyntikuviin ei kannata uhrata liikaa aikaa, ja tämänkaltainen yhdistäminen vaatii aika paljon enemmän työvaiheita kuin normaalit sävyjen ja kontrasti säädöt ja terävöitys. Eikä useimmille myyntikuville tulekaan paljon muuta tehtyä. Homma olisi kyllä mielenkiintoinen ja välillä on mukava etsiä omia rajojaan kuvankäsittelyssä.

Kuvan taustalla on liikaa häiritseviä elementtejä.

 


Uusi-tausta-valokuvaan-Photoshop-Elements


Sopiva kuva taustaksi. Etualalla on riittävästi vettä,
johon toisen kuvan veneet voisi ehkä upottaa.

 

Aikani asiaa tuumailtuani päätin kokeilla, kuinka hyvin hommassa onnistuisin. Ihan mukavasti se loppujen lopuksi onnistui, mutta muutamia asioita tuli pähkäiltyä työn edetessä. Tässä jutussa näytän, kuinka lopullinen kuva syntyi. Käytän yhdistämiseen Lightroomin lisäksi Photoshop Elements 11 -ohjelmaa.

Valkotasapaino kuntoon

Ensimmäinen korjattava asia jonka huomasin kuvissa, oli niiden erilainen valkotasapaino. Se on tietenkin helppo laittaa kohdalleen Lightroomissa ja kannattaakin tehdä ennen kuin kuvia siirretään Photoshoppiin yhdistettäväksi. Valkotasapaino pitää valita siten, että vesi on molemmissa kuvissa mahdollisimman saman väristä, koska e on kohta josta kuvat yhdistetään toisiinsa.

Muutenkin valkotasapaino on alkuperäisissä kuvissa liian kylmä, joten joka tapauksessa sitä pitää säätää. Samalla säädin valotusta muutenkin ja lisäsin kontrastia. Kontrastia säädän yleensä siten, että lisään valotusta ’Exposure’ -työkalulla ja tummennan alasävyjä ’Blacks’ -säätimellä. Tämä yleensä riittää.

 

Valkotasapainon säätäminen Lightroomissa on erittäin helppoa.

 

Yhdistäminen Photoshop Elementsissä

Seuraavaksi valitsin molemmat kuvat ja avasin ne Photoshop Elementsiin yhdistettäväksi. Taustaksi valitsemaani kuvaan lisäsin korkeutta siten, että kuvan alapuolelle jäi tyhjää. Samalla lopullisen kuvan koko kasvaa hieman. Se on aina hyvä asia, koska lopullista kuvaa pitää ehkä hieman pienentää kohinan kurissa pitämiseksi.

 

Kuvan korkeutta lisätään valitsemalla Image – Resize – Canvas Size.

 

Kun sain veneet samaan kuvaan taustan kanssa, huomasin että aurinko paistaa kuvissa eri suunnista. Veneiden varjot ovat niiden oikealla puolella joten aurinko paistaa kuvassa ylävasemmalta. Taustan vuoristossa ja hiekkarannalla taas aurinko paistaa selvästi yläoikealta. Asia korjaantui helposti muuttamalla veneet sisältävä taso peilikuvaksi. Samalla kuvan sommittelukin parani hieman.

 

Aurinko paistaa eri tasojen kuvissa eri suunnista.

 

Lopuksi oli jäljellä suurin yksittäinen työvaihe, eli tasojen sulauttaminen toisiinsa. Käytin siinä Eraser-työkalua eri koossa ja eri vahvuudella ja pikkuhiljaa häivytin päällimmäisestä kuvasta merta sen yläosasta. Tämän jälkeen viimeistelin vielä kloonaustyökalulla lopputuloksen.

 

Taustakuva on piilotettu tässä etummaisen kuvan häivytyksen havainnollistamiseksi.

 

Lopputulos on mielestäni varsin onnistunut, jopa paremmin kuin ajattelin sen olevan mahdollista. Itse en ainakaan huomaisi, että veneet on lisätty jälkikäteen kuvaan. Eli ei muuta kuin kuva myyntiin. Nähtäväksi jää että kuinka hyvin tämä sitten käy kaupaksi. Sitten voikin miettiä, että kannattaako vaivannäkö kaupallisessa mielessä. Niin tai näin, mukavaa se ainakin oli. Ja jääpähän ainakin itselle kuva muistoksi vaivannäöstä.

 


Phi-Phi-saari-Thaimaassa


Valmis kuva, jossa pitkähäntäveneet on siirretty taustan päälle toisesta kuvasta.

 

8 kommenttia
 1. JPK
  JPK says:

  Mahtavat on maisemat. Ennen sanottiin että valokuva ei valehtele. Nykyisin voi sanoa että yksi valokuva valehtelee enemmän kuin tuhat sanaa. Hienoa työtä!

  Vastaa
 2. Eko
  Eko says:

  Näinhän se menee – nykyään.
  Voi sanoa – täydellinen…!
  Ei nykyään enään 'alkuperäistä' kuvaa ole olemassakaan.
  Kamera jo tekee omat siirtonsa värien, kontrastin, terävyyden yms. suhteen.
  Ennen nämä jäivät kuvaajalle ja tietenkin filmin ominaisuuksille.
  Tietenkin sitten ne 'pimiön' hommat…!
  Taisi se paperikuva ennenkin 'valehdella'.
  Dia… noh… en menis sanomaan…?

  Vastaa

Osallistu keskusteluun ja jätä oma kommenttisi!

Mitä mieltä olet kirjoituksesta? Haluatko lisätietoja aiheesta?
Kysy rohkeasti, niin olet mukana luomassa arvokasta sisältöä. Pyrin vastaamaan jokaiseen kysymyksesi mahdollisimman nopeasti.

Osallistu keskusteluun tästä aiheesta!