Kuvapankit tilasto ansiot

Tilastotietoa eri kuvapankkien myyntituloista

Nyt on kulunut kutakuinkin vuosi siitä, kun lähetin kuviani microstock-kuvapankkeihin myytäväksi ensimmäistä kertaa. On aika hieman katsoa mitä on tapahtunut ja kuinka homma on lähtenyt käyntiin. Haluan korostaa, että kyseessä ei ole vakavasti otettava ansaintamuoto, koska myyn kuviani vain harrastuksena ja enemmänkin mielenkiinnosta kuin rahan himosta.

Raha on kuitenkin ainoa mittayksikkö kuvien myyntituoton mittaamiseen. Uskon, että monet olisivat kiinnostuneita myyntituoton määrästä. En kuitenkaan mielelläni puhu summista, vaan tarkastelen ennemmin, että kuinka paljon kuvia on tällä hetkellä myynnissä ja miten eri kuvapankit ovat tuottaneet suhteessa toisiinsa. Ovatko suosituimmat kuvapankit maineensa veroisia?

Kuvien myyminen on ollut mielenkiintoista alusta saakka

Olen vasta-alkaja verrattuna niihin, jotka ostavat leipänsä ja maksavat vuokransa kuvapankeista saamillaan tuloilla, mutta jotain kokemuksia minullakin jo on. Tarkoitus on hieman valaista asiaa niille, jotka vielä harkitsevat kuviensa myymistä kuvapankkien kautta.

Nyt on kulunut kutakuinkin vuosi siitä, kun lähetin kuviani microstock-kuvapankkeihin myytäväksi ensimmäistä kertaa. On aika hieman katsoa mitä on tapahtunut ja kuinka homma on lähtenyt käyntiin. Haluan korostaa, että kyseessä ei ole vakavasti otettava ansaintamuoto, koska myyn kuviani vain harrastuksena ja enemmänkin mielenkiinnosta kuin rahan himosta.

kö kuvien myyntituoton mittaamiseen. Uskon, että monet olisivat kiinnostuneita myyntituoton määrästä. En kuitenkaan mielelläni puhu summista, vaan tarkastelen ennemmin, että kuinka paljon kuvia on tällä hetkellä myynnissä ja miten eri kuvapankit ovat tuottaneet suhteessa toisiinsa. Ovatko suosituimmat kuvapankit maineensa veroisia?

Olen vasta-alkaja verrattuna niihin, jotka ostavat leipänsä ja maksavat vuokransa kuvapankeista saamillaan tuloilla, mutta jotain kokemuksia minullakin jo on. Tarkoitus on hieman valaista asiaa niille, jotka vielä harkitsevat kuviensa myymistä kuvapankkien kautta.

Kuvia on myynnissä kahdeksassa kuvapankissa

Olen pikkuhiljaa ottanut lisää kuvapankkeja mukaan yrittäen kuitenkin pitää kokonaismäärän kurissa. Kuvien lataaminen on melko työlästä ja sellaisia kuvapankkeja, joissa myyntiä on vain vähän tai ei lainkaan, ei kannata pitää mukana lainkaan.

Aloitin vuosi sitten kokeilemalla onneani neljän suurimman kuvapankin kanssa, nyt määrä on kahdeksan. Tällä hetkellä kuvani on myynnissä seuraavissa kuvapankeissa:

Alunperin latasi kuvani  iStockphotoon, Shutterstockiin, Dreamstimeen ja Fotoliaan, koska nämä ovat suosituimmat kuvapankit ja niiden kautta kuvia saa myytyä helpoiten. Myyjäksi pääseminen suosituimpiin kuvapankkeihin saattaa olla tosin hankalaa. Shutterstockiin ei ollutkaan asiaa ensimmäisellä yrittämisellä, ja hylkäämisestä sisuuntuneena toista yritystä varten keräsin kuvia ja tietoa monta kuukautta. Se tosin kannatti, koska pääsin toisella yrittämällä sisään.

Mielestäni kannattaakin ennemmin nähdä vaivaa ja tunkea vaikka puoliväkisin sisään näihin suosituimpiin kuvapankkeihin, kuin heittää kuvia myyntiin helpompiin ja vähemmän tunnettuihin kuvapankkeihin. Silloin saattaa se ensimmäinenkin kuva nimittäin jäädä myymättä, koska mitään ei tapahdu pitkään aikaan ja homma lopahtaa helposti uskon puutteeseen.

Myyntikuvien määrä vaihtelee eri kuvapankeissa

Olen käsitellyt ja hakusanottanut kuviani myyntiä varten nyt noin 160 kappaletta, joista on myynnissä kuvapankista riippuen noin sata kappaletta. Eri kuvapankit suosivat erilaisia kuvia, joten määrän lisäksi myös portfolioni vaihtelee melko voimakkaasti eri kuvapankkien välillä.

Toisaalta asia harmittaa, mutta tavallaan se on myös eduksi. Nythän useampi käsittelemistäni kuvista päätyy myyntiin ainakin johonkin kuvapankkiin, eikä kuvien käsittely tunnu niin turhalta hommalta.

Tyypillisesti etsin käsittelen myyntikuvia muutaman kerran viikossa ja vain niin kauan kuin se tuntuu hauskalta. Kun kuvia on kasassa 5-10 kappaletta, niin lähetän ne aina kaikkiin kuvapankkeihin hyväksymistä tai hylkäämistä varten.

Joskus voi olla pidempiäkin taukoja ilman yhtään ladattua kuvaa mihinkään, mutta sekin kuuluu homman luonteeseen. Olisi eri asia, jos tätä tekisi työkseen. Näin harrastaja pohjalta kannattaa sallia itselleen lepotaukoja.

 

Kuvapankkien myyntituotot ovat linjassa niiden maineen kanssa

Ylläoleva kuva osoittaa kuvieni suhteellisen myyntituoton  eri kuvapankeissa. Kuvasta käy ilmi, että Shutterstock pitää johtoasemaa iStockphoton ollessa toisena lähes samalla myyntituotolla.

Myös Dreamstime ja Fotolia ovat parhaiten myyvien joukossa, kuten oli oletettavaakin, mutta eivät kuitenkaan pääse kahden parhaimman tasolle. Yllätyksenä 123 RF kipuaa selvästi parempaan tuottoon kuin häntäpään kuvapankit, Depositphotos, BigStockPhoto ja CanStockPhoto.

Kuvan kolme alinta kuvapankkia ei ole mukana lainkaan, vaikka näkyvät listassa. On myös huomioitava, että vaikka Shutterstock on ollut mukana vasta loppusyksystä lähtien, on se ohittanut jo kaikki muut kuvapankit myyntimäärissä ja -tuotoissa. iStockphotossa myyntimäärät ovat romahtaneet kesän alussa tehtyjen muutosten jälkeen totaalisesti. Voi vain toivoa, että myynnit lähtevät jälleen vetämään jossain vaiheessa. Kesä tosin muutenkin on ilmeisesti hiljaista aikaa myyntien suhteen.

Johtopäätöksiä

Kuvapankit näyttävät olevan maineensa arvoisia. Shutterstock on ehdottomasti parhaiten myyvä kuvapankki vaikka kuvassa se pitääkin johtoasemaa vain niukasti. Jos mitattaisiin myyntimääriä, niin ero olisi paljon suurempi. Shutterstockissa suurin osa kuvamyynneistä on subscription-myyntejä, joista saa vain 0,25 dollaria per myynti, mutta kuvia myydään paljon enemmän kuin muissa kuvapankeissa.

Mieluummin myyn sata kuvaa 0,25 dollaria kappaleelta, kuin kymmenen kuvaa 2 dollaria kappaleelta. Ja mukava puoli hommassa on se, että kaikki kuvapankkeihin ladatut kuvat on ja pysyy myynnissä. Myyntikuvien määrä siis kasvaa koko ajan, ja myyntituotto kasvaa samassa suhteessa, ehkä jopa hieman nopeammin. Eli vaikka lopettaisin kuvien lataamisen tänään, niin kuvien myynti kuitenkin jatkuu vaikka myynnin kasvu lakkaisikin.

Kyllä tämä hauskaa on ollut. Suosittelen kuvapankkeja myyntikanavaksi kaikille hiemankin yrittäjähenkeä omaaville harrastajavalokuvaajille. Omalla kohdallani koko harrastus on vasta alkuvaiheessa.

18 kommenttia
 1. Teemu Tretjakov
  Teemu Tretjakov says:

  Shutterstock on ylivoimainen sekä myytyjen kuvien määrää, että myyntitulojen määrää mitattaessa. Fotolia on kirinyt Shutterstockia kiinni viime aikoina ilahduttavan hyvin. Dreamstime laahaa perässä, vaikka kasvua sielläkin. iStock on lähes kuollut, mutta partnerimyynnit pitävät sen tyhä kärkinelikossa. Alamy myy harvoin mutta huippuhintaan. Kuitenkin parhaat yksittäisen kuvan myynnistä saatavat tulot tulee 500px Primestä (jopa 175$ Per myynti).

  Vastaa
 2. M
  M says:

  Tervehdys! Vieläkös tämä sinun sivu on hengissä? Onko tätä nykyä uusinta tietoa miten edellämainitut sivut tuottaa? Entä mitkä näistä sivuista on kuvia myyville ilmaisia käyttää?

  Vastaa
  • Teemu Tretjakov
   Teemu Tretjakov says:

   Kyllä sivut on tarkoitus pitää hengissä, vaikka taukoa on ”vähän” pidettykin. Olen kovasti miettinyt, että mitä jatkossa julkaisen sivuillani, siksi on ollut hiljaista viime aikoina. Kuvatoimistojen suhteen ei suurta muutosta ole tapahtunut. Parhaiten myyvän ovat Shutterstock ja Fotolia/Adobe Stock. iStock myynnit romahtivat kevät-talvella tehtyjen myytosten jälkeen jostain syystä. Kaikki niistä ovat ilmaisia käyttää kuvien myyjille, joten kokeile rohkeasti!

   Vastaa
   • M
    M says:

    Kiitoksia pikaisesta vastauksesta! Ja hienoa, että pidät sivustoa yllä. Itsekin olen räpsinyt kuvia vuosi kaudet, vaikkakin lähinnä kännykällä. Mutta tästä ajatuksesta kokeilla myyntiä kuvapankeissa, olen ammentanut kiinnostukseni juuri tätä sivua seuraamalla. Eli tarpeellinen on ollut tämä saitti :)

 3. M
  M says:

  Kysytään heti perään, että onko tuo Fotolia ja Adobe kaks eri paikkaa? Meinaan vaan, että miksi tuonne Fotoliaan päästyä se nakkaa kuvien myynnin osalta suoraan Adobelle? Eli tarviiko tuota Fotolia sivua nyt ollenkaan vai mikä idea siinä on. Tuntuu hieman sekavalle.

  Vastaa
 4. M
  M says:

  Miten olette nuiden verotus juttujen kanssa menetelleet kuvapankeissa? Ei tuo Lontoon kieli taivu ihan parhaiten niin nyt kaivattaisi apuja mitä vaihtoehtoja kannattaa valita ja miten toimia :)

  Vastaa
 5. Kiitos
  Kiitos says:

  Hei Teemu!
  Minua kanssa kiinnostaa tuo verotus juttu.
  Voiko samoja kuvia käyttää eri pankeissa? Säilyykö tekijänoikeudet minulla? jos joku ostaa kuvan kuvapankin kautta niin voinko käyttää kyseistä kuvaa jossain muualla?

  Vastaa
  • Teemu Tretjakov
   Teemu Tretjakov says:

   Kyllä samoja kuvia voi myydä monessa kuvapankissa, kunhan ei myy kuvaa missään yksinoikeudella. Tekijänoikeuksia ei voi myydä eikä luovuttaa kenellekään, vain kuvan käyttöoikeus on kauppatavaraa. Ja tottakai voit käyttää omia kuviasi vapaasti omiin käyttötarkoituksiisi. Jos myyt kuvasi johonkin tiettyyn tarkoitukseen määrätyksi ajaksi, niin silloin tuona aikana kuvaa ei voi käyttää muissa yhteyksissä. Tämä siis noin yleisellä tasolla, kannattaa tutustua tarkemmin eri kuvapankkien käytäntöihin ja ehtoihin.

   Vastaa
 6. katiilomaki
  katiilomaki says:

  Hei Teemu! Jos voit, voisitko jakaa myös minulle tietämystäsi verolomakkeiden käytöstä? Kiitos!

  Vastaa
  • Teemu Tretjakov
   Teemu Tretjakov says:

   Hei Kati,
   Minä täytin lomakkeen seuraavalla tavalla:
   Lomake, jonka täytin, on W-8BEN. Henkilötietojen lisäksi kerroin olevani yksityishenkilö, ei yritys. Ja tämän lisäksi että olen Suomen kansalainen ja että asun vakituisesti Suomessa. Muuta ei muistaakseni tarvi täyttää. Jossain ehkä kysytään foreign tax number -tietoa. Siihen laitoin henkilötunnukseni. Näillä tiedoilla veroa ei peritä ennakkoon ulkomailla, vaan tulot pitää ilmoittaa verottajalle Suomessa. Toivottavast tästä on apua sinulle.

   Vastaa
 7. Elina Sofia
  Elina Sofia says:

  Moi, minähän vuonna nämä keskustelut on käyty? Jostain syystä en näe näiltä sivuilta mitään päivämääriä. Mutta asia kiinnostaa kovasti, kiitos siis sivuista :) ja mikähän mahtaa olla nykyään tilanne kuvapankeissa, vieläkö tienata voi samalla tyylillä?

  Vastaa

Osallistu keskusteluun ja jätä oma kommenttisi!

Mitä mieltä olet kirjoituksesta? Haluatko lisätietoja aiheesta?
Kysy rohkeasti, niin olet mukana luomassa arvokasta sisältöä. Pyrin vastaamaan jokaiseen kysymyksesi mahdollisimman nopeasti.

Osallistu keskusteluun tästä aiheesta!