Testissä Joby GrpTight GorillaPod kolmijalka älypuhelimille

Matkapuhelinten kameratekniikan kehittyessä alkaa olla houkutus jättää kalliit ja painavat järjestelmäkamerat yhä useammin kotiin. Puhelimen kameralla pärjää useissa tilanteissa melko hyvin, mutta olen usen kaivannut jonkinlaista tapaa saada puhelin jalustaan kuvaamisen helpottamiseksi. Tähän tarpeeseen tilasin itselleni älypuhelimelle suunnitellun Gorillapod -jalustan.

Gorillapod on varmasti tuttu nimi monille kuvaajille. Kyseessä on monikäyttöinen kamerajalusta, jolla kamera saadaan kiinnitettyä melkeinpä mihin tahansa. Gorillapodin jalat koostuvat pienistä pallonivelillä toisiinsa kiinnittyvistä jaokkeista, joiden avulla jalat voidaan muotoilla monenmoisille mutkille kulloisenkin tarpeen mukaan. Kameran voi laittaa siis roikkumaan vaikkapa oven kahvasta tai puun oksasta kuvaamisen ajaksi.

Mihin jalustaa muka tarvitaan?

Jalustan käyttö kamerapuhelimen kanssa voi tuntua aluksi ehkä hieman turhalta, mutta pienellä pähkäilemisellä käyttötarkoituksia alkaa löytymään. Itse olen kaivannut jalustaa lähinnä hämärän aikaan kuvatessani. Vaikka puhelimessani olevan kameran hitain suljinaika onkin vain 1/15 sekuntia, niin monilla ohjelmilla sen saa venytettyä yhteen sekuntiin. Silloin jalusta on jo todella tarpeellinen.

Videokuvatessa jalustan käyttö tuo kuvaan ripauksen ammattimaisuuden vaikutelmaa, joten siinäkin Gorillapod on ihan paikallaan. Puhelimiin saa myös paljon erilaisia esimerkiksi HDR kuvaus-, sekä timelapse -videoiden tekemiseen erikoistuneita ohjelmia. Näitä on turha luulla käyttävänsä mitenkään järkevästi ilman jalustaa.

Jalkoja voi väännnellä mielensä mukaan kiinnityspaikkaa etsittäessä.

Gorillapodin rakenne on kevyt mutta varsin tukeva

On myönnettävä että jalustan rakenne on aika ymmärrettävästi aika muovisen tuntuinen, onhan valmistusmateriaali aitoa muovia. Se on varmasti tähän käyttötarkoitukseen keveytensä ansiosta sopiva materiaali, mutta antaa lähinnä metallista valmistettuihin tarvikkeisiin tottuneelle hieman lelumaisen vaikutelman. Muovi on kuitenkin laadukkaan tuntuista ja tuntuu käytössä yllättävän jämäkältä.

Paketissa on varsinaisen jalustan lisäksi myös siihen liitettävä pää, johon saa melkein minkä tahansa älypuhelimen napsautettua jousella kiristyvien leukojen väliin. Tätä kiinnityspäätä voi käyttää myös minkä tahansa muun kamerajalustan kanssa, tai myös yksistään ilman mitään jalustaa, jolloin puhelimen pystyssä pitäminen esimerkiksi pöydän päällä helpottuu. Kiinnityspää taittuu kokoon ja on todella helppo sujauttaa taskuun pohjalle mukaan. Toisaalta myös sen hukkaaminen on melko helppoa.

Itse jalustassa on luonnollisesti myös normaali jalustakierre, joten sitä voi käyttää myös muiden kameroiden kanssa. Kovin suurta kameraa on kuitenkaan turha yrittää saada pysymään pystyssä jalustalla sen kevyen rakenteen johdosta. Monikäyttöisyyttä tämä seikka lisää silti merkittävästi.

Kiinnityspään voi irrottaa jalustasta.

Kaikenkaikkiaan olen aika positiivisesti yllättynyt jalustan rakenteesta ja sen monikäyttöisyydestä. Kovin suuria odotuksia en sille alun alkaen asettanut, mutta vaikuttaa siltä, että sain enemmän kuin osasin odottaa. Parempilaatuista älypuhelimille suunnattua jalustaa tuskin löytyy.

Gorillapodin voit tilata vaikkapa täältä:
Joby GrpTight GorillaPod kolmijalka älypuhelimille

Jalustan hinta on hieman päälle kolme kymppiä. Vielä halvempiakin malleja varmasti löytyy, mutta luulisin tämän kestävän paremmin kuin muut vastaavat. Ja tätä jalustaa tulen käyttämään varmasti vielä monien seuraavienkin älypuhelimeni kanssa. Se tuskin vanhenee samaa vauhtia kuin puhelimet tuntuvat vanhenevan.

0 kommenttia

Osallistu keskusteluun ja jätä oma kommenttisi!

Mitä mieltä olet kirjoituksesta? Haluatko lisätietoja aiheesta?
Kysy rohkeasti, niin olet mukana luomassa arvokasta sisältöä. Pyrin vastaamaan jokaiseen kysymyksesi mahdollisimman nopeasti.

Osallistu keskusteluun tästä aiheesta!