Atmosphere aerosol spray

Savua valokuvaan – Testissä Atmosphere Aerosol spray

Olet varmaan nähnyt valokuvia, joissa hääpari halaa toisiaan kirkossa tai vaikkapa vanhassa aitassa valon siivilöityessä ikkunan läpi maalaten raitoja seesteiseen sisäilmaan. Tai sama ulkona, jossa puun oksien välistä paistava aurinko luo suorastaan ylimaallisen upean tunnelman muotokuvaan. Kuvaustilanteessa ilmaan lisättävä savu tai utu luo juuri tällaisen tunnelman, mutta kuinka lisätä savua valokuvaan helposti ja edullisesti?

Tämä valon kuvaaminen savun läpi on sellainen tehokeino, joita on hyvin vaikea luoda kuvankäsittelyllä jälkikäteen. Niinpä studio-olosuhteissa on käytetty savukoneita täyttämään ilma savulla, tai oikeastaan eräänlaisella usvalla, mikä mahdollistaa erilaisten kuvioiden maalaamisen ilmaan salamalaitteiden ja valonmuokkaimien avulla.

Atmosphere Aerosol spray on purkissa myytävää savua

Muistaakseni se oli joskus alkuvuodesta, kun kuulin ensimmäisen kerran purkissa myytävästä savusta. Ajatus kuullosti hullulta, ja sivuutin asian ensin olankohautuksella. Törmäsin aiheeseen kuitenkin melkein heti uudelleen ja tutkin asiaa hieman tarkemmin. Näytti siltä, että kyseessä on erittäin toimiva tuote, jonka suosio kasvaa nopeasti varsinkin ammattikuvaajien keskuudessa.

 Atmosphere Aerosol on ihan normaali ponnekaasupullo, jonka sisältä tulee spray-maalin tai hiuslakan sijaan savua. Savu on oikeastaan eräänlaista usvaa, ilmeisesti tismalleen samaa ainetta, kuin mitä savukoneiden tuottama savu on. Haju on hieman makea, mutta ei häiritsevän voimakas. Kyllä te tiedätte, se on sitä samaa savua jota konserteissa ja muissa vastaavissa tapahtumissa käytetään.

Ainoa purkitettuun savuun liittyvä ongelma tähän mennessä on ollut se, että sitä on ollut oikeastaan mahdotonta saada tänne Suomeen. Nyt kuitenkin löysin paikan josta sitä voi ostaa, ja pitihän sitä päästä heti testaamaan.

Savua on vaikea hallita valokuvassa

Kokeilin savun lisäämistä valokuvaan, ja totesin sen olevan aika hankalaa. Nopeasti koitin keksiä jotain kuvattavaa, ja nappasin vanhan sähkökitarani autotallin nurkasta ja kasasin kitaralle auton renkaista alustan.

Ensin koitin ottaa takkahuoneessa lähikuvia kitarasta, mutta en saanut savua oikein näkymään. Vastavalo tuo usvan yleensä hienosti näkyviin, mutta jostain syystä en siinä ensimmäisellä yrityksellä oikein onnistunut. Ilma täyttyi kyllä savusta, mutta en oikein saanut näkymään savua valokuvaan.

Siirryin takaisin autotalliin ja viritin valoja rengaspinon taakse ja eteen. Otin testikuvat Olympus OMD E-M5 Mark II kameralla, koska siinä on mahdollisuus ohjata kameraa älypuhelimen välityksellä. Laitoin kameran jalustalle, ja käytin kuvaamisessa Olympuksen OI. Share-ohjelmaa ja sen kauko-ohjaustoimintoa.

Kun kitara oli paikallaan, tarkensin kameran valmiiksi, ja siirryin savupulloni kanssa kitaran viereen, etäisyyttä kameraan oli muutamia metrejä. Kuvaaminen siis tapahtui siten, että katsoin puhelimen ruudulta kuvaa, jonka kamera näki, sumutin savua kitaran ympärille, ja otin kuvan puhelimen välityksellä sillä hetkellä kun savu näytti kuvassa hyvältä. Kyllä, joskus näistä nykytekniikan mukanaan tuomista ominaisuuksista on ihan oikeasti hyötyä.

Savua pitää sumuttaa valokuvaan useita kertoja

Lopulta sain savua valokuvaan aivan riittävästi, ja tunnelma oli sen mukainen. Sumutin savua kitaran ympärille aika reilulla kädellä ja monta kertaa, ennen kuin sain aikaiseksi haluamani tehosteet.

Pullossa on kuitenkin vielä yli puolet jäljellä, joten melko riittoisaa aine vaikuttaisi olevan. Näin jälkikäteen ajateltuna olisi ehkä pitänyt vielä enemmän kiinnittää huomiota siihen, että kaikenlainen tuuletus ja muu ilman kiertäminen on syytä minimoida, jolloin savu jää leijailemaan usean minuutin ajaksi tilaan.

Spray-pullossa on se hyvä puoli, että savu voidaan kohdistaa tarvittaessa voimakkaasti johonkin osaan kuvasta. Kokeilin hyvällä menestyksellä erilaisia kulmia, ja ylhäältäpäin sumuttaessani sain kitaran kaulan irtoamaan taustasta nätisti. Mahdollisuudet savun luovaan käyttöön ovat lähes rajattomat.

Jos tarvitsee satunnaisesti savua valokuvaan, tämä on mielestäni juuri oikea tapa savun luomiseen kuvaustilanteessa. Pullo on pieni kooltaan, eikä painakaan juuri mitään. Toki studiokuvaajat hankkivat ehkä savukoneen studioonsa, mutta sellaisen hinnalla saa aika monta pullollista Atmosphere Aerosol spraytä. Se on lisäksi helppo kuljettaa kameralaukussa kuvauspaikalle.

Atmosphere Aerosol spray on saatavilla Vuokrastudio.fi-sivuston kautta Tampereen suunnalla ja Studiovarustamosta Helsingissä. Hintaa savulla on 15€ per puteli. Alla vielä käyttöohjeet, josta selviää tarkempia tietoja mm. savun ainesosista.

Atmosphere Aerosol spray, käyttöohje

Lue käyttöohje tarkkaan ennen tuotteen käyttöä.
Käyttötarkoitus valokuvaamiseen ja elokuvaamiseen ja niiden tehostetun ilmapiirin luomiseen.

ATMOSPHERE AEROSOL spray on suunniteltu toimimaan erilaisissa ympäristöissä. Spray on myrkytön, väritön ja hajuton tuote, joka tuottaa sumua tai ”savua”. Se on suunniteltu erityisesti ammattivalokuvaajille ja -elokuvantekijöille tuottamaan nopeasti, helposti ja edullisesti savu-/sumu -efektin valokuviin ja/tai elokuviin.

Myrkytön, turvallinen otsonille.

OHJEET:

Ravista hyvin ennen käyttöä. Älä koskaan suuntaa sprayta kohti kasvoja tai avotulta. Pidä tölkki pystyasennossa ja sumuta spray painamalla painikkeesta. Savu/sumu toimii parhaiten paikoissa jossa ei ole tuulta tai ilmavirtausta. Levitä spray tasaisesti ja laajalle saadaksesi luonnonmukaisen efektin. Tuote toimii parhaiten huoneenlämmössä. Voit poistaa sumun/savun käynnistämällä tuuletuksen tai avaamalla ikkunat ja ovet.

VAARA! Helposti syttyvä aerosoli. PITÄKÄÄ POISSA LASTEN ULOTTUVILTA! Lue merkinnät ennen käyttöä. Painesäiliö, saattaa rikkoutua kuumennettaessa. Ei saa suihkuttaa avotulen tai muun sytytyslähteen lähellä. Estettävä staattisen sähkön muodostus. Sammuta merkkivalot, lämmittimet, sähkömoottorit, ja muut mahdolliset sytytyslähteet sumutusalueelta. Saattaa olla haitallista nieltynä. Voi tehdä tasot liukkaiksi jos sumutuksen keskittää yhdelle alueelle.

VARASTOINTI:

Suojaa auringonvalolta. Ei saa altistaa yli 50 ° C / 122 ° F.

HÄVITTÄMINEN:

Painepakkaus. Ei saa puhkaista tai polttaa tyhjänäkään. Hävitä tuote ympäristömääräysten mukaisesti EU:n, valtion ja kuntien määräysten mukaisesti.

ENSIAPU:

JOS TUOTETTA PÄÄTYY IHOLLE – Pese varovasti saippualla ja vedellä.
JOS SILMIIN – Huuhtele jatkuvasti vedellä usean minuutin ajan. Poista piilolinssit
jos mahdollista, jatka huuhtomista. Jos edelleen altistunut ja oireellinen – mene lääkäriin ja ota tuote tai tämä ohje mukaasi. NIELTYNÄ – hakeudu lääkäriin. Jos altistunut on unelias tai tajuton, älä anna mitään oraalisesti/suun kautta; aseta altistunut vasemmalla kyljelleen pää alaspäin. Ota yhteys lääkäriin, sairaalaan tai Myrkytystietokeskukseen ja kysy neuvoja miten toimia. Yleinen hätänumero Suomessa 112.

Tuotteen valmistuttaja Atmosphere Aerosol LLC ja maahantuoja Visual Tailors Oy, eivät ole vastuussa mistään menetyksistä suoraan, epäsuorasti, tai erityisistä tai välillisistä vahingoista, jotka johtuvat näiden ohjeiden laiminlyönnistä tai kyvyttömyydestä käyttää tätä tuotetta.

SISÄLTÄÄ (kaasu): Butaani (106-97-8), mineraaliöljy (8042-47-5) ja Propaani (74-98-6). Valmistuttaja: Atmosphere Aerosol LLC, USA, Memphis, Tennesee

 

0 kommenttia

Osallistu keskusteluun ja jätä oma kommenttisi!

Mitä mieltä olet kirjoituksesta? Haluatko lisätietoja aiheesta?
Kysy rohkeasti, niin olet mukana luomassa arvokasta sisältöä. Pyrin vastaamaan jokaiseen kysymyksesi mahdollisimman nopeasti.

Osallistu keskusteluun tästä aiheesta!