Pinterest screenshot

Pinterest valokuvaajan näkökulmasta

Vaikka Pinterest ei ole ollut vielä kovinkaan pitkään olemassa, on se kerännyt valtavan määrän käyttäjiä ennätysajassa. Se on rankattu joillain listoilla jopa toiseksi eniten käytetyksi sosiaalisen median palveluksi, heti Facebookin jälkeen. Päätin tutustua palveluun hieman paremmin ja katsoa olisiko siitä valokuvausmielessä jotain iloa, muutakin kuin että linkittää omia kuvia palveluun ja toivoa katsojia kuville.

Pinterest on verrattaen uusi sosiaalisen median palvelu, jossa voi kerätä kuvia nettisivuilta ja koostaa niistä erilaisia kokonaisuuksia. Ilmeeltään Pinterest on aivan kuin ilmoitustaulu, jolle kuvia lisätään sitä mukaa, kun mielenkiintoisia asioita sattuu eteen. Sitä voisi verrata muihin samatyyppisiin palveluihin, joissa kerätään kirjanmerkkejä nettipalveluun, kuten esimerkiksi Deliciousiin. Ero on kuitenkin siinä, miten kirjanmerkkejä lisätään – ja ennenkaikkea –  selataan. Siinä missä Delicious tarjoaa listan kirjamerkeistä, niin Pinterest näyttää joukon valitsemiasi kuvia eri internet-sivulta. Käytännössä siis kirjanmerkkilistasi näyttää valokuva-albumilta.

 

Kuvien kerääminen on helppoa

Vanha ja hyväksi havaittu tapa kehittää omaa silmää valokuvaajana ja etsiä sitä peräänkuulutettua omaa tyyliä, on kerätä hienoimpia valokuvia lehdistä tai kirjoista ja koota niitä esimerkiksi leikekirjaan, tai laittaa ilmoitustaululle nastoilla inspiraatiota tuomaan. Tähän tarkoitukseen Pinterest sopii kuin nappi silmään. Se tekee juuri tuon, mutta lehtien sijaan suoraan internetissä ilman saksia ja liimaa. Ja miten vähällä vaivalla!

Tämä onkin juuri se tapa, jolla suosittelen Pinterestiä käyttämään. Netissä surffattaessa silmään osuu tuon tuostakin hienoja valokuvia. Kuvia, joissa on sitä jotain, mitä ei oikein osaa itselleen selittää, mutta jollaisia haluaisi itsekin joskus ottaa. Kun tällaiseen kuvaan törmää, on aika laittaa se itselle muistiin lisäämäällä se nastalla Pinterstin kokoelmiin.

Kuvia voi kerätä Pinterestissä erilaisiksi kokonaisuuksiksi lisäämällä ne eri tauluille, eli boardeihin. Jokaisen ilmoitustaulun voi nimetä haluamallaan tavalla, jolloin kuvien selaaminen ja löytäminen on myöhemmin helppoa.

 

Eri ilmoitustaulut näkyvän omina kokonaisuuksinaan kuvien kanssa.

 
Kuvien lisääminen ilmotustaululle ei voisi olla kätevämpää, ja tämä onkin erittäin tärkeä seikka. Mikäli homma tuntuisi työläältä, jäisi se usein tekemättä. Kuvan lisäämiseksi on monia tapoja. Monilla internet-sivuilla näkee ’Pin it’ -napin, jota painamalla avautuu ikkuna, jossa on kaikki sivulta löytyvät kuvat ja josta kiinnostava kuva valitaan. Tämän jälkeen lisätään vain tieto, että mille ilmoitutaululle kuva laitetaan ja mahdollinen kuvaus tai muu teksti.

Vielä helpompi tapa on lisätä ’Pin it’-painike oman internet-selaimen työkalupalkkiin. Tämä onnistuu ainakin Firefoxissa, Chromessa ja Safarissa. Uskoakseni myös IE:ssä, mutta tätä en päässyt testaamaan.
Pinterstin sivuilta löytyy alla oleva opastusvideo ja paljon muuta hyödyllistä tietoa palvelusta.

Muiden käyttäjien kuvia esitetään sivustolla todella kattavasti. Muista palveluista tuttuun tyyliin haluamiaan käyttäjiä voi alkaa seuraamaan, jolloin heidän lisäämiä kuvia näytettään etusivulla. Kuvia voi myös lisätä suoraan Pinterstistä omiin kokoelmiin ’Repin’-painikkeella. Kuvista voi myös ’tykätä’ ja niitä voi kommentoida. Välillä tuntuu, ettei muualle internettiin tarvitse enää mennäkään, niin paljon mielenkiintoista sisältöä Pinterestissä on.

Minkälaisia kuvia kannattaa kerätä?

Olen ajatellut alkaa keräämään kuvia hieman erilaisiin tarkoituksiin.  Ensinnäkin kerään tietenkin kuvia, jotka ovat kertakaikkisen upeita. Siis sellaisia, joissa on poikkeuksellisen hyvin onnistunut sommittelu, valaistus, kuvakulma tai tilanne. Kuva voi esittää mitä tahansa, kunhan on suunnilleen paras kuva, mitä olen aiheesta nähnyt.

Ajattelin kerätä myös kuvia, joissa on poikkeuksellinen idea. Vaikka toteutus olisikin kuvassa hieman keskeneräinen, mutta idea on tuore, niin se kannattaa aina laittaa muistiin.

Kolmas ajatus on kerätä eri tunnettujen valokuvaajien kuvia omiksi kokonaisuuksiksi. Tällä tavoin voi kerätä itselleen pienimuotoisen valokuva-gallerian, jossa pääsee ihailemaan arvostamiensa valokuvaajien töitä todella kätevästi. Jokaiselle valokuvaajalle luon oman ilmoitustaulun, ettei eri kuvaajien kuvat mene sekaisin. Kätevä tapa löytää kuvia on laittaa valokuvaaja nimi suoraan Pinterestin hakukenttään, joku muukin on jo varmaankin ehtinyt keräämään kyseisen valokuvaajan kuvia.

Uusin ideani on alkaa kerätä mainoskuvia. Niitä tietenkin sen takia, että voin kehittää kuvapankkeja varten kuvaamiani kuvia yhä paremmiksi. Kerään siis sellaisia kuvia, joita pidän erittäin hyvinä mainoskuvina ja tämän lisäksi ovat sellaisia, joita haluan tai pystyn itsekin tuottamaan.

Aika monipuolisesti Pinterstiä voi siis käyttää, ja käyttötapoja on varmasti yhtä paljon kuin palvelun käyttäjiäkin. Rehellisesti sanoen, epäilin aluksi aika lailla koko Pinterestin tarpeellisuutta. On kuitenkin myönnettävä, että onneksi pelkoni osoitteutui vääräksi. Ihmeen koukuttavaa puuhaa, kannattaa kokeilla!

Digikuvaajan Pinterest sivu löytyy täältä: Pinterest – Digikuvaaja

4 kommenttia
  • Teemu Tretjakov
   Teemu Tretjakov says:

   Hei Jore ja kiitos napakasta kommentistasi!

   Olen itsekin miettinyt tätä asiaa ja myönnän, ettei se ole kovinkaan yksiselitteinen. Minä miellän Pinterestin palveluna, johon voi kerätä kuvia ideapankiksi itselleen ja samalla kertoa mielenkiinnon kohteistaan myös muille. Mutta jos kerää kuvia palveluun ja aikoo esittää niitä ominaan, niin metsään menee tietysti ja rajusti. Kuvassa on kuitenkin aina linkki lähteeseen, josta se on poimittu, joten osa vastuusta voitaneen siirtää myös kuulijalle, eikö?

   Vertailukohtana voidaan pitää vaikka tekstissä mainitsemaani Deliciousia. Eihän kirjainmerkkienkään kerääminen tai jakaminen riko tekijänoikeuksia. Miksi siis Pinterestkään rikkoisi, olkoonkin että url-osoitteiden sijaan keräämiseen käytetään sivulta poimittua kuvaa? Entä vaikkapa RSS-syötteet, joita voidaan kerätä ja jakaa listoina eteenpäin? Asia on periaatteessa sama, kerätään jonkun muun tuottamaan sisältöä ja jaetaan sitä eteenpäin.

   En halua puolustaa Pinterestiä sen enempää, kuin muitakaan vastaavia palveluita. Tosiasia kuitenkin on, että jos haluat kuvillesi näkyvyyttä, niin on otettava tiettyjä riskejä. Jos laitat kuviasi nettiin, niin joku voi halutessaan käyttää niitä luvatta, olipa suojannut ne kuinka hyvin tahansa. Tällainen toiminta on ilman muuta tuomittavaa, mutta sen estäminen on mahdotonta.

   Tämä on erittäin mielenkiintoinen aihe pohdittavaksi, ja toivon muiltakin mielipiteitä asiasta!

   Vastaa
 1. Anonyymi
  Anonyymi says:

  Myyn omia kuviani kotimaisissa ja ulkomaisissa kuvapankeissa, kannattaisiko siis avata Pinterest tili ja linkata omat kuvansa sinne?
  Lisäisiköhän se kuvapankkien myyntiä vai olisiko lopputulos vain että muut kopioivat kuvasi omille sivuilleen ?

  Onko kokemuksia aiheesta ?

  Vastaa
  • Teemu Tretjakov
   Teemu Tretjakov says:

   Minä olen tehnyt juuri kuvaamallasi tavalla. Digikuvaaja.netin Pinterest-profiiliin kerään Joitakin kuviani, jotka ovat myynnissä eri kuvapankeissa. Ne jotka haluavat kopioida kuvasi, kopioivat ne joka tapauksessa, ei Pinterest tee siitä juurikaan sen helpompaa heille. Ja kannattaa keskittyä myymään kuvia niille, jotka ovat valmiita niistä maksamaan. Näkyvyys eri medioissa on aina hyväksi!

   Vastaa

Osallistu keskusteluun ja jätä oma kommenttisi!

Mitä mieltä olet kirjoituksesta? Haluatko lisätietoja aiheesta?
Kysy rohkeasti, niin olet mukana luomassa arvokasta sisältöä. Pyrin vastaamaan jokaiseen kysymyksesi mahdollisimman nopeasti.

Osallistu keskusteluun tästä aiheesta!