Adobe photoshop lightroom

Photoshop Lightroom 4 on julkaistu

Adobe julkaisi uuden version valokuvaajien suosimasta Photoshop Lightroom -ohjelmasta. Kuten tavallista, uudesta versiosta löytyy kosolti uusia ominaisuuksia, mm. parempi tuki videotiedostoille. Kuitenkin suurin ja paras uusi ominaisuus ohjelmassa on se, että uusi versio on huomattavasti edellistä versiota edullisempi. Kun vanha versoi maksoi $399, niin uusi versio maksaa nyt vain $149. Euromääräisenä hinta on 134,07€. Vanha versio oli muistaakseni jotain kolmen sadan euron luokkaa, eli hinta on joka tapauksessa alle puolet edellisestä. Ja päivitys vanhasta versiosta uudempaan maksaa vain 79€.

Uusista ominaisuuksista mainittakoon myös valokuvakirjojen tekomahdollisuus suoraan ohjelmasta, parempi varjojen ja huippuvalojen hallinta, valokuvien sijaintitietoon perustuva selaamismahdollisuus ja valkotasapainon säätäminen siveltimellä. Ihan mukava päivitys on siis kyseessä, vaikka mitään muuta todella mullistavaa ei mielestäni olekaan uudistettu hinnan lisäksi. Jos en jo omistaisi Lightroomia, niin nyt viimeistään ostaisin sen. Päivitys lähti ostoskoriin heti.

Lightroom kattaa koko kuvankäsittelyprosessin

Lightroom on todella monipuolinen ohjelma, jonka tavoitteena on kattaa koko valokuvaamiseen liittyvä työnkulku aina kuvien ottamisesta niiden tulostamiseen saakka. Monelle Lightroom riittää ainoaksi kuvien käsittely- ja hallinnointiohjelmaksi, vaikka vaativimmat kuvaajat käyttävätkin Photoshoppia Lightroomin rinnalla.

Kuvien käsittely tapahtuu häviöttömästi, eli siten että alkuperäiseen kuvaan ei koskaan tehdä muutoksia, vaan asetukset ja muokkaukset tallennetaan kuvan yhteyteen, jolloin niitä voidaan jälkikäteen muuttaa tai poistaa ilman että kuvan laatu heikkenee kuvia muokattaessa.

Lightroom on suunniteltu käytettäväksi raw-kuvien kanssa, jolloin ohjelman tehoista saadaan täysi hyöty ja maksimaalinen kuvanlaatu säilytetään läpi prosessin, mutta sitä voidaan käyttää myös jpg-kuvien kanssa. Tällöin kuitenkin on tyydyttävä 8 bittisten jpg-kuvien suppeampaan sävyalaan, joka asettaa omat rajoituksensa hurjimpien kuvankäsittelytekniikoiden käytölle.

Muutoksia kehitysmodulissa

Kuvien kehitysmoduuli on käynyt läpi huomattavan uudistuksen. Koko Adoben Camera Raw -moottori on laitettu uusiksi, ja uusi raw-kuvien käsittely on tehokkaampaa ja mahdollistaa esim. sävyjen kaivamisen kuvan varjo- ja huippuvalokohdista entistäkin paremmin. Myös Basic-paneelin säätimet on sijoiteltu uudelleen hieman järkevämpään järjestykseen.

Basic-paneeli on uudistunut kokonaan. Uusi käyttöliittymä on
aiempaa selkeämpi ja loogisempi.

Uusia moduuleja

Erilaisten moduulien määrä on kasvanut seitsemään. Uudet moduulit ovat karttamoduuli ja kirjamoduuli. Karttamoduuli mahdollistaa kuvien katselun kuvan paikannustiedon perusteella, ja näyttää kuvien ottopaikat kätevästi kartalla. Lightroomiin voi tuoda myös erillisellä GPS-paikantimella tallennettuja reittejä ja Lightroom osaa yhdistää paikannustiedon kuviin aikaleiman perusteella. Mikäli kamerassa on sisäänrakennettu GPS-paikannin, näkyvät kuvat automaattisesti kartalla.

Kirjamoduuli on kuvakirjojen taittoon tarkoitettu osio. Sen avulla voi kätevästi suunnitella kuvakirjan vaikkapa lomakuvista ja lähettää suoraan Blurb-palveluun, joka tekee kuvista kirjan ja lähettää sen haluttuun osoitteeseen myös Suomessa. Kirjasta voi tehdä halutessaan myös pdf- tai jpg-tiedoston, jolloin kuvakirjan tilaaminen onnistuu monesta muustakin paikasta.

Muut moduulit ovat pysyneet ennallaan, eli Diashow-, Print-, sekä Web -moduulit toimivat samaan tapaan kuin aiemmassakin versiossa. Niillä voidaan luoda diaesityksiä, printata kuvia tulostimella ja esittää kuvakokoelmia nettisivuilla kuvagalleriana. Kaikki moduulit ovat varsin helppokäyttöisiä tarjoten samalla erittäin tehokkaat työkalut eri vaiheisiin ja tarpeisiin.

Yksi kiinnostavimmista uusista ominaisuuksista on
karttamoduuli, jonka avulla kuvien paikannustietoa
on helppo tarkastella.

 

Lightroomin kuvakirja-moduulissa omien kirjojen
suunnittelu on helppoa. Kirjat voi tallentaa myös
pdf-tiedostoksi.

 

Lisää tietoja uusista ominaisuuksista: Adobe Lightroom Features
Lue lisää kuvien paikantamisesta Lightroomissa: Paikkatiedot kuvaan puhelimella

Lue myös: Adobe Photoshop ja Premiere Elements 11

1 reply
 1. Eko
  Eko says:

  Kyllä se on hieno ohjelma.
  Kehitetty oikeaan suuntaan.
  Minullakin se on tuossa 'läppärissä'.
  Tulee käytettyä aivan liian vähän.
  Jos siitä vielä saataisiin 'Suomen-Kielinen' versio niin 'vot' – solis ykkös-ohjelma.
  Minulla tuo 'suomalainen-photoshop' on tällä kertaa ykkönen.
  Pitänee tarkastella tuota 'nelosta' vähän tarkemmin…!

  Vastaa

Osallistu keskusteluun ja jätä oma kommenttisi!

Mitä mieltä olet kirjoituksesta? Haluatko lisätietoja aiheesta?
Kysy rohkeasti, niin olet mukana luomassa arvokasta sisältöä. Pyrin vastaamaan jokaiseen kysymyksesi mahdollisimman nopeasti.

Osallistu keskusteluun tästä aiheesta!