Taide kuva jaatyneesta kamerasta

Pakkanen hajotti kameran – tuloksena taidetta?

Olin taas kerran lenkillä koirien kanssa ja kamera oli tottakai mukana – eihän sitä voi käydä edes postilaatikolla ilman kameraa, koska jotain kuvaamisen arvoista saattaa ilmaantua ihan kotipihassakin. Olin päässyt metsäautotielle ja aloin ottamaan kuvaa laskevasta auringosta, kun huomasin että kaikki ei ole ihan kunnossa. Kameran etsimessä kaikki näytti hyvältä, mutta takanäytöllä oli ennennäkemätön väri-show.

Pidän yleensä ainakin Fujin X100S-kameraa mukana, kun lenkkeilen koiriemme kanssa, niin tälläkin kertaa. Kamera roikkuu kaulassani nahkakotelossaan, eikä edes viime viikon paukkupakkaset saaneet sitä hyytymään.

Välillä akkua piti kyllä lämmittää taskussa, että kuvia pystyi taas ottamaan. Nyt ei pakkasta ollut paljon kymmentä astetta enempää, mutta joku sietokyvyn raja ylittyi Fujissa. Otin kaksi valokuvaa kameran oudosta käytöksestä huolimatta, ennen kuin se hyytyi kokonaan.

Valokuvan värit ovat pahasti pielessä pakkasen takia

Kamera meni täysin tilttiin

Akussa riitti kyllä virtaa tämänkin jälkeen, mutta kamera ei suostunut menemään enää kuvaustilaan lainkaan. Takanäytön taustavalo oli päällä, mutta ruutu pysyi mustana. En kerinnyt katsomaan, mitä muistikortille tallentui, ja tuumin että saattoihan ongelma olla pelkästään kameran LCD-näytössäkin.

Ajattelin jo, että sen kameran tarina oli sitten siinä. Kamera näytti kuitenkin yllätyksekseni toipuvan entiselleen lämmettyään kotiin saavuttuani, mutta helpotus oli lyhyt aikainen. Pari kuvaa onnistuin ottamaan, kunnes kamera jälleen heitti värit poskelleen. Ja kuvat olivat tallentuivat taas juuri niin happoisen näköisinä, kuin mitä ehdin niitä näkemään kuvauksen yhteydessä, taisi tulla taidetta jälleen.

Rikki mennyt kenno tuottaa oudot värit kuvaan
Todennäköisesti kameran kenno on rikkoutunut jäädyttyään kylmässä ilmassa. Takanäyttö toimii normaalisti esimerkiksi kun selailee menuja, ja kaikki muukin toimii normaalisti. Vain kaikki kameralla otetut kuvat ovat pilalla. Aika paha homma, joskus oma tyhmyys käy kalliiksi.

Tuskin tätä kameraa kannattaa korjata. Sillä on otettu hieman yli kymmenen tuhatta kuvaa, joten paljon jäi vielä ruutuja kuvaamatta. Ei tässä voi muuta kuin taputtaa itseään olalle, hyvin meni tämäkin!

Ovatko uuden kamerat yhtä kestäviä, kuin ennen vanhaan?

Mieleeni putkahti ajatuksia kameroiden kestävyydestä. Käytän kuvaamiseen pääasiassa Canonin järkkärirunkoja, eikä niissä ole koskaan ollut mitään tämän kaltaista ongelmaa, vaikka kameroiden kanssa on oltu todella pitkiäkin aikoja jopa yli parinkymmenen asteen pakkaskelissä. Olympuksen OMD E-M5 on myös välillä vaikuttanut kylmällä kelillä jotenkin hitaalta ja kohmeiselta, vaikka kuvat olen aina saanutkin otettua.

Onkohan nämä muodikkaat peilittömät kamerat kuitenkaan ihan yhtä kestäviä, kuin perinteiset peilikamerat? Kivoja ne ovat kyllä käytellä, eikä kuvanlaadussakaan ole valittamista. Ehkä en kuitenkaan pelkästään niiden varaan uskaltaisi kuvaamisharrastustani jättää.

Yhdistin ensimmäiset kuvat vierekkäin lisätäkseni niiden ”taiteellista vaikutelmaa”, ja laitoin mukaan vielä pari sisällä otettua testikuvaakin. Ihan roskiskamaahan näistä tuli. Ei kuvilla mitään taiteellista arvoa tietenkään ole, mutta ne ovat mielenkiintoisia esimerkkejä siitä, miten kameran voi hajottaa pakkasessa jos ei ymmärrä olla varovainen. Taidan sulloa kameran jatkossa kylmillä keleillä taskuun takin sisään, sen verran tämä minua harmittaa.

Värivirhe kuvassa aiheutuu rikkoutuneesta kamerasta
 

11 kommenttia
   • Teemu Tretjakov
    Teemu Tretjakov says:

    Tota pitää koittaa! Eihän se mitään ota, jos ei annakaan. Jos veisi kameran näkyvälle paikalle ja kieltäisi koskemasta siihen. Takuulla alkaa kiinnostamaan ainakin! Siitähän sitten muksuille kiva leikkikalu.

  • Teemu Tretjakov
   Teemu Tretjakov says:

   No kirpaseehan se, tuo laite oli lähes aina mukana. 35mm vastaava objektiivi, jota ei saanut edes vaihdettua. Opetti nöyrästi hakemaan parempaa kuvakulmaa liikkumalla, jään kyllä kaipaamaan.

   Vastaa
 1. Unknown
  Unknown says:

  Minulla kävi ihan samoin Nikon Coolpix P5100-pokkarin kanssa, vaikka oli lämpimässä ja kuivassa. Sonyn kennot tuntuvat hajoavan täysin huonouttaan, joten en usko pakkasen olleen millään lailla vaikuttamassa asiaan.

  Nyt minulla siis on pokkasi, joka on päällisin puolin kuin uusi. Objektiivi on täysin kunnossa myös, eikä siis naarmun naarmua missään. Jostain täytyisi yrittää metsästää tuohon kohtuusummalla kenno, ja yrittää itse vaihtaa.

  Vastaa
  • Teemu Tretjakov
   Teemu Tretjakov says:

   Minulla taisi käydä tuuria. Kamera on toiminut on kuukauden verran täysin normaalisti. Ilmeisesti kameran sisälle oli tiivistynyt kosteutta, ja sen kuivuminen kesti todella pitkään. Olin kyllä jo aivan varma, että sen kameran tarina oli jo kerrottu. Tässä se taas nähtiin, ei kannata hosua…

   Vastaa

Osallistu keskusteluun ja jätä oma kommenttisi!

Mitä mieltä olet kirjoituksesta? Haluatko lisätietoja aiheesta?
Kysy rohkeasti, niin olet mukana luomassa arvokasta sisältöä. Pyrin vastaamaan jokaiseen kysymyksesi mahdollisimman nopeasti.

Osallistu keskusteluun tästä aiheesta!