Kartta

Paikkatiedot valokuvaan puhelimella

Olen jo pitkään ollut aikeissa tutkia, kuinka saisin GPS-koordinaatit valokuviini mahdollisimman kätevästi. Koska käyttämissäni kameroissa ei ole GPS-paikanninta, voisi luulla ettei se ole edes mahdollista. On kuitenkin kehitetty ohjelmia, jotka toimivat GPS:llä varustetussa puhelimessa ja tallentavat sijaintitiedot samalla kun kamera tallentaa valokuvat.

Yksinkertaisuudessaan homma menee siten, että lähdettäessä valokuvaamaan, laitetaan sijaintitallennus päälle ja kuvauksen loputtua tänä aikana otettuihin valokuviin liitetään sijaintitieto kuvan ottohetken perusteella. Eli kun puhelin tietää missä olit milloinkin ja kuvasta löytyy tieto siitä koska se on otettu, niin nämä tiedot yhdistetään ja liitetään osaksi kuvaa.

Lightroom näyttää kuvien ottopaikat

 

Puhelimessa tallentunut reitti näkyy
kätevästi kartalla

Asia tuntuu ehkä aika monimutkaiselta kun sitä ensikertaa tuumailee, mutta se on itse asiassa melko yksinkertainen asia toteuttaa. Äskettäin julkaistussa Lightroomin nelosversiossa on uusi karttaosio, johon on valmiiksi pultattu liittämiseen tarvittava tekniikka. Tarvitaan lisäksi vain puhelin, jossa on GPS-paikannus ja sopiva ohjelma.

Ainakin iPhoneen ohjelmia on useampiakin tarjolla. Etsimällä ohjelmaa hakusanalla geotagger, ensimmäisenä eteen tulee Geotagr -niminen sovellus, joka maksaa muutaman euron. Se on kuitenkin mitättömän pieni summa, kun vertaa sitä vaikkapa Canonin järjestelmäkameroihin myytävän olevaan erilliseen GPS-paikantimeen.

Ilmaisiakin ohjelmia on  tarjolla, mutta päädyin edellä mainittuun ohjelmaan siitä syystä, että siinä on mahdollisuus ladata tallennettu reitti suoraan Dropboxiin. Se on siis käytettävissä työaseman kovalevyllä jo siinä vaiheessa, kun saavun kotiin kuvausretkeltä ja alan latailemaan kuvia koneelle.

Käytännön testistä hyviä tuloksia

Tein pienen testin. Otin kameran mukaan lähtiessäni ulkoiluttamaan koiraani. Taskussa olevaan puhelimeeni laitoin Geotagr-ohjelman tallentamaan kulkemaani reittiä ja lähdin matkaan.Koemielessä roiskin parisen kymmentä kuvaa lenkin aikana ajattelematta asiaa sen kummemmin.

Kotiin päästyäni suljin tallennuksen ja latasin reittitiedoston Dropboxiin. Sen jälkeen siirsin kuvat Lightroomiin ja siirryin ohjelman karttaosioon. Kartan alapuolella on pieni reittiä kuvaava painike, jota painamalla saa näkyviin valikon, jossa on kaikkitietojen yhdistämiseen tarvittavat asiat. Ensin valitsin valikosta ’Load Tracklog’ ja etsin Dropboxista reittitiedoston, jonka puhelimessa oleva ohjelma oli tehnyt. Reitti tuli hienosti näkyviin Lightroomiin.

Tämän jälkeen valitsin Lightroomissa kaikki kuvaamani valokuvat ja valitsin samasta valikosta ’Auto-Tag 25 Selected Photos’. Homma oli sillä selvä. Lightroomissa näkyvän reittini varrelle ilmestyi oranssisia pallukoita niihin kohtiin, joissa olin kuvia ottanut. Kun hiiren osoittimen siirtää pallukan päälle, niin esiin pomppaa kyseisellä paikalla otettu kuva. Tämähän on täydellistä!

Jos sinulla on Lightroom 4 ja puhelin jossa on GPS-paikannin, niin kokeile ihmeessä paikannustietojen lisäämistä kuviin. Itse olin todella yllättynyt siitä, kuinka helppoa näinkin monimutkaiselta kuullostava asia voi olla.

Ja miten mukava on selailla lomareissun kuvia suoraan kartalta. Lisäksi tallettuu myös tieto siitä minkälaisia retkiä olet lomakohteessasi tehnyt. Sekin on muuten erittäin mukava tieto olla olemassa…

Ja jos sinulla ei vielä ole Dropbox-tiliä, niin sellaisen saat ilmaiseksi tästä:

Dropbox – Ilmaista tallennustilaa netissä

4 kommenttia
 1. Eko
  Eko says:

  Kyllä se nyt on kaikki mahdollista. Hienot ohjeet kuvien kanssa.
  Tulee vain mieleen – mitä sillä iPhonella ei voi tehdä…?

  Vastaa
  • Teemu Tretjakov
   Teemu Tretjakov says:

   Kiitos kommentistasi, Eko. Esitit hyvän kysymyksen siinäkin mielessä, että voihan puhelimella ottaa ne kuvatkin, ettei tarvi liittää jälkikäteen niihin mitään paikkatietoja. No, jos vaatii kuvilta parasta laatua (tai on tullut tuhlattua iso kasa rahaa kalliiseen kameraan…), niin silloin tietenkin pitää käyttää myös parasta kameratekniikkaa kuvien ottamiseen. Vaikka kyllä nykyisillä kamerapuhelimilla tulee jo todella hyvää laatua, jos vaan malttaa olla käyttämättä niitä 'Lomo', 'Holga', 'Helka', 'Olka', yms.. -efektejä. ;)

   Vastaa
 2. Jaska
  Jaska says:

  Terve Teemu.
  Mielenkiintoinen blogi. Kuvankäsittely kiinnostaa ja tietty muukin valokuvaukseen liittyvä "nörtteily". Kiva juttu, keep up good work!

  -Jaska

  Vastaa

Osallistu keskusteluun ja jätä oma kommenttisi!

Mitä mieltä olet kirjoituksesta? Haluatko lisätietoja aiheesta?
Kysy rohkeasti, niin olet mukana luomassa arvokasta sisältöä. Pyrin vastaamaan jokaiseen kysymyksesi mahdollisimman nopeasti.

Osallistu keskusteluun tästä aiheesta!