Onnistumisia ja epäonnistumisia kuvien myymisessä

Taitaa olla hyvä aika katsoa, miten kuvani ovat kelvanneet myyntiin eri kuvapankkeihin. Lähetin siis muutamia kuvia iStockPhotoon, Fotoliaan ja Dreamstimeen, ShutterStockiin en vielä ensimmäisessä vaiheessa lähettänyt kuvia koska tiesin sen erittäin tiukaksi paikaksi laatuvaatimusten suhteen.

Näiden suosituimpien kuvapankkien lisäksi lähetin kuvia seuraavana päivänä myös BigStockiin, koska halusin tehdä vertailua vielä yhden hieman vähemmän suositun kuvapankin ja suosituimpien välillä. Lähetin sinne samat kuusi kuvaa kuin Dreamstimeenkin. Sitä mukaa kun saan käsiteltyä kuvia lisää valmiiksi myyntiä varten, on tietenkin mahdollista lähettää niitä enemmän kerralla sellaisiin kuvapankkeihin, joihin en ole vielä kuvia lähettänyt. En ainakaan näin aluksi halua ryhtyä minkään kuvapankin orjaksi, eli yksinoikeuskuvaajaksi. Katsotaan sitä sitten myöhemmin mikäli kuvia menee jossain joskus kaupaksi.

Kuvien laatuarvioinnin tuloksia

Mutta mennäänpä tuloksiin. Nopeiten kuvat arvioitiin iStockPhotossa, ja vastaus oli kohteliaan kieltävä. Lähettämissäni kuvissa ei kuulemma ollut sopivia aiheita, vastaavia kuvia on jo tarpeeksi, tai sitten kuvissa oli jotain muuta vikaa. Erittelyä eri kuvien vajaavaisuuksista en saanut. Kuulemma voin yrittää kolmen päivän kuluttua uudelleen. Kiitti…

Seuraavaksi vastaus tuli Fotolialta. Kaikki neljä kuvaa oli arvioitu erikseen, eikä yksikään niistä kelvannut myyntiin. Tämähän alkaa hienosti! Jälleen oli kuulemma ylitarjontaa samanlaisista kuvista, ja olipa jossain vielä teknisiäkin ongelmia. Yrityksestä kiitettiin jälleen ja pyydettiin lähettämään lisää kuvia arvioitavaksi, mitään aikarajaa ei ollut.

Dreamstime arvioi kuviani pisimpään, mutta tulokset olivatkin yllättävän positiivisia. Lähettämistäni kuudesta kuvasta peräti viisi hyväksyttiin myyntiin. Ainoastaan hiekkarannalta otettu kuva ei kelvannut, koska vastaavanlaisia kuvia on jälleen yli tarpeen. Lähettämäni kuvat voit katsoa edellisestä jutusta. Aika mukavaltahan tämä tuntui, etenkin parin ensimmäisen tyrmäyksen jälkeen tullut onnistuminen jää kyllä mieleen. Kuten sanoin, edetään pienin askelin ja nautitaan jokaisesta pienestäkin onnistumisesta.

Myös jälkikäteen BigStockiin lähettämäni kuvat hyväksyttiin auringonlaskukuvaa lukuunottamatta. Arvioinkin jo etukäteen BigStockin olevan helpoin näistä valitsimistani kuvapankeista, mutta mukavalta tuo silti tuntuu. Tästä on hyvä jatkaa!

Tässä BigStockiin lähettämäni kuvat:

 

Mitä seuraavaksi?

Nyt vaikuttaa siltä, että ainakin Dreamstime kelpuuttaa myyntiin sellaisia kuvia joita haluan ottaa, ja se on todella tärkeä asia. Vaikka menestyneimmät myyjät ottavatkin kuvansa ihan myyntiä varten, niin itse en aio tästä mitään ammattia hankkia, vaan valokuvaamista saa jatkossakin ohjata omat mieltymykseni eivätkä markkinavoimat.

Jatkossa aion yrittää iStockPhotoon ja Fotoliaan uudelleen hieman erilaisilla kuvilla. Aion myös laajentaa uusiin kuvapankkeihin suunnilleen samoilla kuvilla kuin mitä näihin ensimmäisiin olen lähettänyt. Nämä lähettämäni maisemakuvat eivät ole ihan sitä parasta materiaalia myyntikuviksi, mutta kyllä niitäkin myydään. Lisäksi kuvapankkien välillä on eroja sen suhteen, että minkälaisia kuvia missäkin suositaan. Ehkäpä saan siitäkin jossain vaiheessa niin hyvän käsityksen, että voi laittaa näille sivulle aiheesta jonkinlaisen jutun.

Yhteenvetona tähänastisista kokemuksistani voin todeta, että mitenkään erityisen helppoa tämä ei tule olemaan. Tässä joutuu todella miettimään asioita useaan kertaan ja kuvien sisältöön on syytä kiinnittää huomiota teknisen laadun lisäksi. Mutta eteenpäin mennään valmiina uusiin aluevaltauksiin. Olen jo valinnut lisää kuvia lähetettäväksi eri paikkoihin. Pysykääpä kuulolla, niin katsotaan kuinka homma etenee.

2 kommenttia
 1. Marko Simo
  Marko Simo says:

  Olen ymmärtänyt että suostuimpia kuvia näissä kuvapankeissa ovat ihmiskuvat, niille on eniten kysyntää. Mutta siitä seuraa sitten kaiken maailman "model release" ongelmia. Kiitos kun jaat näitä kokemuksiasi, näitä on mielenkiintoista lukea!

  Vastaa
  • Teemu Tretjakov
   Teemu Tretjakov says:

   Joo kieltämättä ne model- ja property release-asiat mietityttävät itseänikin. Toistaiseksi olen lähettänyt vain sellaisia kuvia, joihin näitä ei tarvita. Ja totta on sekin, että kuvat ihmisistä myyvät eniten. Eli ei kai auta muu kuin lähettää kuvia itsestäni, lupa on ainakin helppo saada…

   Vastaa

Osallistu keskusteluun ja jätä oma kommenttisi!

Mitä mieltä olet kirjoituksesta? Haluatko lisätietoja aiheesta?
Kysy rohkeasti, niin olet mukana luomassa arvokasta sisältöä. Pyrin vastaamaan jokaiseen kysymyksesi mahdollisimman nopeasti.

Osallistu keskusteluun tästä aiheesta!