Nikon df black

Nikon DF – Retrokuvaajan unelma?

Kun näin Nikon DF:n kuvia ensikertaa, tuumailin että nyt on tullut aika ostaa ensimmäinen Nikon runkoni ja jokin lasi siihen kaveriksi. Kyseessä on kertakaikkisen upea kamera, joka henkii sitä klassista kameratekniikkaa, joka saa sormeni syyhyämään. Nyt kun olen jo hieman rauhoittunut alkuhuumasta, on aika katsoa mikä tämä uusi retrokuvaajan unelmakamera oikein on.

Moderni klassikko ei jätä muotoilultaan kylmäksi ketään

Ulkoisesti kamera ei voisi olla kauniimpi omaan silmääni. Klassiseen tyyliin muotoiltu ja vahvasti vanhoja Nikonin filmikamerarunkoja muistuttava muotoilu on suorastaan liikuttavan hieno ajatus. Ja toteutus on onnistunut sata prosenttisesti.

Sekä suljinaika, ISO-arvot, että valotuksen korjaus säädetään mekaanisilla kytkimillä. Tämä ratkaisu antaa kuvaajalle hienon tunteen täydellisestä kontrollista säätöjen suhteen, ja helpottaa asetusten säätämistä kuvien oton välillä ilman valikoiden katselua. Fuji X100:ssani valotusta säädetään myös samaan tapaan mekaanisesti, ja alkuihmetyksestä päästyäni olen pitänyt tästä tekniikasta suunnattoman paljon. Toki myös täysi automatiikka on kuvaajan käytettävissä, mikäli sellaiselle on tarvetta.


Runkoa saa kahdessa eri värissä. Tyylikkään kokomustan rinnalla on valittavissa myös hopean värinen runko, joka ainakin omasta mielestäni on vielä piirun verran hienompi. Julkaisun yhteydessä Nikon tuo myyntiin myös klassiseen tapaan uudistetun version 50mm f/1.8G -objektiivista. Ja kyllä, tämä kamera todella vaatii nokalleen jotain muotoilultaan yhtä tyylikästä lasitavaraa!

Nikon DF:n kanssa voi käyttää kaikkia Nikonin objektiiveja

Jos jokin tekninen ominaisuus on tässä kamerassa ylivertainen, on se yhteensopivuus erilaisten ja eri ikäisten objektiivien kanssa. Koska rungossa on sisäänrakennettu tarkennusmoottori, toimii se niin AF-, AF-D, kuin myös uudempien AF-S objektiivien kanssa. Myös objektiivit ennen automaattitarkennuksen aikaa ovat käyttökelpoisia. Tämä ominaisuus saa monet pitkän linjan Nikonistit varmasti hyppimään riemusta.

Uusi versio Nikkorin 50 millisestä sen sijaan olisi voinut olla vieläkin enemmän tyyliin sopiva. Olisin mielelläni nähnyt mekaanisen aukon valinnan suoraan objektiivissa. Siis ihan niin kuin ”vanhaan hyvään aikaan”. Voi toki olla vaikeaa toteuttaa se siten, että automaattiasetuksilla aukko säätyy ilman säätimeen koskemista, mutta nyt tunnelma jää väkisinkin puolitiehen aukon säätimen puuttuessa objektiivista.

Nikon D4:n kenno retrokuorissa kiehtoo

Teknisesti kamera on tuttua Nikonin huipputekniikkaa, vaikka ulkomuoto antaa ehkä ymmärtää toisin. Kenno on Nikon D4:sta tuttu 16 megapikselin täyskuvakenno, automaattitarkennus toimii Nikon D610:stä tutulla 39 tarkennuspisteen tekniikalla, ja kameran takapuolelta löytyy 3,2 tuuman ja 921 tuhannen pisteen LCD-näyttö. Sarjakuvaus onnistuu 5,5 kuvan sekuntivauhdilla  Täysin ammattilaistason tekniikkaa siis, ja voi kuinka kauniissa paketissa!

Mutta voihan video, jotain puuttuu…

Mitäköhän Nikonin insinöörit ovat ajatelleen jättäessään videokuvausominaisuudet kokonaan pois kamerasta? Ymmärrän kyllä, että kamera on suunnattu valokuvaajille, mainoskampanjakaan ei jätä tätä asiaa epäselväksi. Mutta silti on aivan käsittämätöntä, että tämä nykyajan kameroiden vakiovaruste puuttuu kokonaan Nikonin huippumallista.Toinen juttu mikä saisi olla kaikissa uusissa kameroissa, on toimiva WiFi-yhteys mobiililaitteisiin, joka ei sekään lukeudu kameran ominaisuuksiin. Pidänköhän kuitenkaan oikeasti tästä retro-ajattelusta niin paljon kuin luulin?

Nikon DF tärkeimmät tekniset ominaisuudet:

  • 16 megapixelin täyskuvakoon CMOS kenno
  • ISO 100-25600 (laajennettavissa ISO 50 – 204800)
  • Sarjakuvaus 5.5 kuvaa sekunnissa
  • 39 pisteen automaattitarkennus
  • 3.2 tuuman, 921000 pisteen LCD
  • Yhteensopiva lähes kaikkien Nikon F-bajonettia käyttävien objektiivien kanssa
  • yksi SD-korttipaikka

Riittääkö markkinoiden kauneimman kameran ulkonäkö syyksi sen hankintaan?

Nikon DF ei ole halpa kamera. Hinta on 50 millisen linssin kanssa karvan alle kolme tuhatta euroa. Ei siis näytä siltä, että olisin juoksemassa kauppaan kuitenkaan ihan ensimmäisten joukossa. Se on hieman sääli, että Nikon on päättänyt hinnoitella kameran yli normaaliharrastajien budjetin. Ammattilaisille se tuskin työkaluksi tulee kuitenkaan vakiintumaan, vaan mielestäni ostajakunta olisi juuri harrastajapuolella, jolla nyt ei välttämättä olekaan varaa sen hankintaan.

Kolmella tuhannella saa jo aikamoisen kameran. Kun ottaa huomioon, että DF ei ole merkittävästi pienempi kuin esimerkiksi D800, taitaisin itse kallistua jälkimmäisen puoleen jos olisin uutta Nikonia ostamassa.

Kaunis tämä Nikonin uutuus on, siitä ei pääse mihinkään. Toisaalta olisiko syytä ajatella kameran ulkomuodon sijaan muita, valokuvauksen kannalta merkityksekkäämpiä, asioita kameraa valitessaan? Jos kaikki kamerat näyttäisivät samalta keskenään vain ominaisuuksien vaihdellessa mallista toiseen, niin kameran valinta olisi varmasti paljon helpompaa. Perimmäinen syy kameran hankintaan on tietenkin sillä kuvattavien kuvien laatu eikä se, miltä kamera näyttää. On se. Tietenkin on. Onhan?

Niin tai näin, Nikon on sekoittanut pakkaa nyt kunnolla. Jäänkin odottelemaan Canonin vastavetoa, ja jotain tyylikästä voisin kameralaukkuuni hankkiakin lähitulevaisuudessa. Näillä hinnoilla Nikon jää kuitenkin vielä toistaiseksi kokematta.

2 kommenttia

Osallistu keskusteluun ja jätä oma kommenttisi!

Mitä mieltä olet kirjoituksesta? Haluatko lisätietoja aiheesta?
Kysy rohkeasti, niin olet mukana luomassa arvokasta sisältöä. Pyrin vastaamaan jokaiseen kysymyksesi mahdollisimman nopeasti.

Osallistu keskusteluun tästä aiheesta!