Nikon D810 uudella kennolla lupaa tarkkaa jälkeä

Nikon esitteli uuden D810 -järjestelmäkamerarungon, joka on seuraaja edeltäville D800- ja D800E malleille. Uudesta kamerasta on poistettu optinen alipäästösuodin kennon edestä maksimaalisen tarkkuuden aikaansaamiseksi. Myös suljin ja peilimekanismi on uudistettu vastaamaan uuden supertarkan kennon vaatimuksia, tarkoituksena estää kuvan ottamisen aiheuttaman tärähdyksen vaikutus kuvan terävyyteen.

Uusi tehokas kuvan prosessointi on samaa tekniikkaa kuin Nikonin lippulaivamallissa, D4S:ssä. Tehon lisääminen mahdollistaa 5 kuvan sarjanopeuden täydellä 36 megapikselin resoluutiolla. Herkkyysalue uudessa kamerassa on ISO 64-12800, laajennettuna ISO 32-51200. Uusi aikaisempaa matalampi minimiherkkyys mahdollistaa pidempien suljinaikojen käytön esimerkiksi maisemakuvauksessa pienentäen samalla kuitenkin hieman kameran dynamiikka-aluetta.

 

Muita uudistuksia löytyy mm. tarkennusjärjestelmästä, videokuvausominaisuuksista, automaattivalotustekniikasta ja sarjakuvauksesta. Kameran takasivulta löytyy Nikon 4DS:stä tuttu 3,2 tuuman ja 1 229 000 pisteen RGBW LCD-näyttö. Kaikenkaikkiaan pieniä ja hieman isompiakin parannuksia löytyy lähes jokapuolelta, mutta ulkoisesti uusi kamera on muuttunut vain vähän edeltäjiinsä verrattuna.

Kamera saadaan kauppoihin heinäkuun loppupuolella ja suositushinta kameralle on 3500 euroa.

Uudet ominaisuudet ovat lukumäärällisesti aika mittavat, mutta ’se jokin’ ominaisuus jäi mielestäni Nikonin uutuudesta puuttumaan. Ei sillä, että kyseessä olisi huono kamera tai vaatimaton päivitys vanhaan nähden, mutta uuden suljin- ja peilimekanismin lisäksi en löydä listalta mitään kovinkaan yllättävää.

Ehkä olemme tulleet jo siihen pisteeseen, jossa kamerat ovat saavuttaneet sen tason, josta ei enää suuria hyppäyksiä pysty uudistusmielessä tekemään. Toisaalta, aika monet uudistuksista koskevat videokuvaamista, eivätkä ne ehkä sen vuoksi saa minua kovinkaan paljoa innostumaan. Vai ovatko nämä merkkejä kenties DSLR-kameroiden suosion alkavasta hiipumisesta?

Jos olisin hankkimassa Nikonin runkoa, tämä olisi ehdottomasti se jota tavoittelisin. Jotenkin nykyään tuntuu vain siltä, että mielenkiintoisimmat uutuudet löytyvät peilittömistä kameroista, ja siinä kilpailussa ei sen paremmin Nikon kuin Canonkaan ole millään tavalla kiinnostavia kameravalmistajia, vieläkään.

Nikon D810 tärkeimmät ominaisuudet:

 

 • Sääsuojattu magnesiumseoksesta valmistettu runko
 • 36,3 megapikselin FX-kokoinen kenno
 • ISO-herkkyys 64–12 800, laajennettavissa vastaamaan ISO-herkkyyttä 32–51 200.
 • Sarjakuvaus  7 kuvaa/s (DX-tila), 5 kuvaa/s (FX-tila).
 • EXPEED 4: supertehokas prossointi
 • Heijastamaton 3,2 tuuman ja 1 229 000 pisteen RGBW-nestekidenäyttö
 • 51 tarkennuspisteen Multi-CAM 3500FX -AF-järjestelmä
 • Automaattitarkennuksen tarkennusalueryhmä -tila
 • Kaksi korttipaikkaa: Yksi CF-korttipaikka UDMA 7 -korteille ja yksi SD-korttipaikka suuren kapasiteetin SDXC- ja UHS-1-korteille.
 • RAW S -kuvakoko
 • Uusi suljin- ja peilimekaniikka sekä elektroninen sulkimen etuverho
 • Jaetun näytön zoom liveview-tilassa

 

2 kommenttia
 1. Pekka Pehkonen
  Pekka Pehkonen says:

  Hei Teemu!

  Olen iältäni eläkeläinen, Muutin pari vuotta sitten takaisin Suomeen, Asuin viimeksi Brysselissä kahdeksan vuotta. Olen viidenkymmenen vuoden ajan kuvaillut, toisinaan puoliammattilaisenakin, itse oppineena Nikonistina. Annoin viimeisimmän F3 -kamat sukulaispojalle. Luulin, etten kuvaa enää koskaan, mutta, mutta… Olen vielä osa-aikaisessa työssäkin (Luonto-Liitossa), sillä eläke ei riitä. Hankin hieman kuvausvarusteita, D810 -rungon ja muutaman linssin. Harjoittelen eniten 14-24/2.8 -laajiksella. Muiden varusteiden joukossa on led-valaisimia, salamoita jne., myös parin tonnin hintaisen dronenkin hankin jota olen kerran lennätellyt.
  Siirtyminen digimaalilmaan on tuskallista, vaikka se on jonkin verran tuttua jo parinkymmenen vuoden takaa. D810 -rungon säätömahdollisuudet tekevät kamerasta vaikean oppia – edes sen perusasiat. En usko, että saan edes SB-700 -salamasta parhaita ominaisuuksia käyttööni silkan uutuudenkankeuden vuoksi. Ymmärrän hyvin aukon ja ajan jne merkityksen, Simo Ristan hyvänä kaverina olen saanut filmiaikana hyviä vinkkejä moneen lähtöön. Kysyisin nytkin Simpalta neuvoja, mutta en tiedä mitä varusteita tällä on ja toiseksi olen luvannut heikkona hetkenäni kirjoittaa hänen elämänkertansa, mutta en ole edes soittanut hänelle pariin vuoteen…
  Kysynkin sinulta vihjettä mistä kannattaisi kysyä pientä apua aivan perussäätöihin joilla aloittaa? Myyjät eivät osaa, manuaali on yli 500 -sivuinen ja alan kurssit liian pitkiä ja kalliita. Eivätkä käsittelisi juuri noita minun vempaimiani. Jopa varttitunnin täysjärkinen ohje riittäisi henkilöltä joka on jo näitä kojeita käyttänyt työssään.
  Kiitos jos luit tähän asti…

  Pekka Pehkonen
  Helsinki
  0401899335
  satupekka.pehkonen@gmail.com

  Vastaa
  • Teemu Tretjakov
   Teemu Tretjakov says:

   Terve, Pekka!
   Digijärkkärin käyttämnen perustasolla on aivan samanlaista kuin filmijärkkärinkin. Suljinaka, aukko, ja filmin/kennon herkkyys määräävät valotuksen ja tarkennus toimii luotettavasti myös automaattisesti.

   Kameramallikohtaista ohjausta voi olla vaikea löytää mistään ainakaan halvalla. Olen antanut jonkin verran yksityisopetusta valokuvaamiseen ja kuvankäsittelyyn täällä Hämeenlinnassa, mutta en tiedä muita alan toimijoita Helsngissä. Yksi keino voisi olla paikalliseen kameraseuraan liittyminen. Niissä järjestetään monenlaista kurssitusta.

   Toivottavasti löydät apua kameran käyttöön.

   Vastaa

Osallistu keskusteluun ja jätä oma kommenttisi!

Mitä mieltä olet kirjoituksesta? Haluatko lisätietoja aiheesta?
Kysy rohkeasti, niin olet mukana luomassa arvokasta sisältöä. Pyrin vastaamaan jokaiseen kysymyksesi mahdollisimman nopeasti.

Osallistu keskusteluun tästä aiheesta!