Magic lantern screenshot

Magic Lantern tuo lisää ominaisuuksia Canonin järjestelmäkameroihin

Magic Lantern on ilmainen useille Canonin digi-järjestelmäkameroille tarkoitettu työkalu, jolla saa lisää ominaisuuksia kameraan ohjelmistopäivityksellä. Ohjelma asennetaan aivan kuten normaali firmware päivitys, mutta se ei ole varsinainen firmware-päivitys, vaan avoimessa kehitysympäristössä tuotettu lisäohjelma joka toimii kamerarungossa Canonin firmwaren rinnalla.

Alunperin Magic Lantern kehitettiin videokuvaajien tarpeisiin Canon EOS 5D mark2 -kameralle, mutta siitä on sittemmin kehitetty myös versioita pienempiä kennoja käyttäville Canonin kameroille, kuten EOS 500D, 550D, 600D, 50D ja 60D -malleille. Nyt vihdoin versio löytyy myös 7D:lle.

Magic Lanter on nyt saatavilla Canon EOS 7D:lle.
(kuva: ruutukaappaus)

 

Magic Lantern tuo joukon uusia ominaisuuksia kameraan.

Magic Lantern kehitettiin aluperin videokuvausta ajatellen, mutta uusissa versioissa ominaisuudet ovat käytettävissä myös valokuvia otettaessa. Koska itse kuvaan hyvin vähän videota, olen kiinnostunut enemmän nimenomaan valokuvaamiseen liittyvistä ominaisuuksista.Ominaisuuksia on niin paljon, että niiden kaikkien läpikäyminen ei olisi kovin järkevää. Tässä kuitenkin muutamia omasta mielestäni  tärkeimpiä ominaisuuksia ja uutuuksia.

Automaattinen HDR-kuvaus: Kamera voidaan asettaa M-moodiin ja kuvien määrä automaatille, jolloin ensimmäisen kuvan jälkeen kamera laskee automaattisesti tarvittavien kuvien määrän sille että koko sävyala saadaan talletettua. (On mahdollista kuvata myös HDR-videokuvaa, jolloin kuvien ISO-luku vaihtelee kuvauksen aikana).

-> Esimerkkejä

Liiketunnistus: Kamera voidaan asettaa kuvaamaan siten, että se ottaa kuvan automaattisesti havaitessaan liikettä etsimen kuvassa. Eräänlainen riistakamera siis sisäänrakennettuna. Toinen hieman saman tyyppinen ominaisuus on Trap Focus, joka ottaa kuvan kun kohde saavuttaa tietyn etäisyyden kamerasta. Kuullostaa erittäin mielenkiintoiselta, tätä pitää päästä testaamaan.
-> Esimerkkejä

Nopea zoomaus kuvan katselumoodissa: Kuvien tarkastelu 100% koossa on erittäin tärkeää kuvan tarkkuuden havainnoimiseksi. Nyt tämä zoomaus 100% kokoon tapahtuu painamalla vain yhden kerran zoom-painiketta kuvan katselutilassa. Myös Live View -kuvaan on madollisuus yhdistää pieni ruutu, jossa on tarkennusalue zoomattuna käsitarkennuksen helpottamiseksi.
Leikkautuvat sävyt näkyviin Live View -kuvaan: Aluperin videokuvaamiseen kehitetty ominaisuus on nyt käytössä myös still-kuvissa. Kamera näyttää leikkautuvat yläsävyt punaisina ja alasävyt sinisinä. Siis kuvien katselumoodista tuttu ominaisuus on nyt käytettävissä reaaliaikaisena jo kuvaa sommiteltaessa.
Stack Focus Tool: Tämä ominaisuus muistuttaa hieman HDR-kuvaamista. Sarjassa otettujen kuvien valotuksen sijaan säädetään kuitenkin tarkennusta hieman eteenpäin kuva kuvalta. Jälkikäteen yhdistämällä saadaan terävyysalue säädettyä halutun kokoiseksi taustan sumentumisen siitä kärsimättä. Erittäin käyttökelpoinen ominaisuus erityisesti makrokuvauksessa, jossa terävyysalue on usein varsin suppea.
Timelapse: Kamera voidaan asettaa ottamaan valokuvia tasaisin väliajoin, jolloin saadaan esim. muuttuvat sääolosuhteet kuvattua timelapse -videoksi. Uutena ominaisuutena ensimmäisen kuvan ottohetki voidaan ajastaa maksimissaan 8 tunnin päähän.
-> Esimerkkejä
Säädettävä FPS (Frames per second) Videokuvassa: Videokuvan kuvaustaajuutta voidaan säätää joustavasti. Alimmillaan kuvia voidaan ottaa 5 sekunnin välein eli timelapse-video voidaan kuvata suoraan kameran videokuvausasetuksilla yksittäisten kuvien kuvaamisen ja niiden yhdistämisen sijaan. Korkeimmillaan taajuus on 35fps 1080p -videossa.

Uudet ominaisuudet ovat todella houkuttelevia

Yllä olevaa listaa uusista ominaisuuksista lukiessa tulee lähes pakottava tarve asentaa ohjelmisto heti kameraan ja lähteä juoksujalkaa testaamaan uusia ominaisuuksia. Uskomattomalta tuntuu se, kuinka paljon asioita voidaan muuttaa nykyaikaisessa digikamerassa pelkän ohjelmiston avulla. Ja monet ominaisuuksista ovat vieläpä sellaisia joita en ole osannut kameraani kaivata, mutta nyt niistä luettuani tuntuu siltä, että ilman niitä ei jatkossa voi mitenkään tulla toimeen.

Ihmeellistä on myös se, että tämä päivitys ei maksa mitään vaikka se lisää sellaisia ominaisuuksia kameraan, joita ei edes rahalla ole aiemmin saanut. Ohjelman asentaminen vaatii kuitenkin hieman uskallusta ja valmiuden opetella uusien ominaisuuksien käyttö ja säätömahdollisuudet.

Onko ohjelmiston asentaminen turvallista?

Asentaminen tehdään aina omalla vastuulla, ja sataprosenttista takuuta sen onnistumisesta ei voida antaa. Magic Lantern ei ole Canonin tuottama eikä tukema, joten kameran takuu ei asentamisen jälkeen ole voimassa. On mahdollista, että kamera menee rikki eikä enää käynnisty.

Voidaan kuitenkin sanoa, että asentaminen on erittäin turvallista pienestä riskistä huolimatta. Ohjelma on ladattu ja asennettu tuhansia kertoja, eikä käytännössä ongelmia ole ollut lainkaan. Suurempi riski on siinä, että kameraa kunnolla tuntematon tai vasta kameransa hankkinut häkeltyy uusien ominaisuuksien ja säätömahdollisuuksien vuoksi.

En suosittele ohjelmiston asentamista kenellekään, mutta aion sen itse tehdä. Odotan kuitenkin että versio ohjelmasta 7D:lle kehittyy vielä hieman pidemmälle, nyt se on vasta alpha-asteella. Silti käyttökokemukset ovat kuulemma olleet erittäin positiivisia. Aion seurata kehitystä herkeämättä ja kerron heti omista kokemuksistani, kunhan olen kemaraani Magic Lanternin asentanut.

Lisää tietoa uusista ominaisuuksista: Magic Lantern User Guide

4 kommenttia
 1. Eko
  Eko says:

  Joo… kyllä ainkin tuo HDR-juttu olisi hieno lisä.
  50D valottaa kyllä kolme ruutua automaatisti – ne eivät kuitenkaan useasti riitä.
  Pitänee tutustua lähemmin…

  Vastaa
 2. Anonyymi
  Anonyymi says:

  Onko tuohon FPS-override toimintoon suomenkielisiä ohjeita jossain? Mikä moodi pitää olla käytössä ja mitä ne asetukset tarkoittaa siellä valikossa.

  Vastaa
 3. Anonyymi
  Anonyymi says:

  minulla on eos 550d.kauanko Magic Lantern lataaminen kestää.lataus ollut käynnissä yli tunnin.

  Vastaa

Osallistu keskusteluun ja jätä oma kommenttisi!

Mitä mieltä olet kirjoituksesta? Haluatko lisätietoja aiheesta?
Kysy rohkeasti, niin olet mukana luomassa arvokasta sisältöä. Pyrin vastaamaan jokaiseen kysymyksesi mahdollisimman nopeasti.

Osallistu keskusteluun tästä aiheesta!