Peter lik phantom

Maailman kallein valokuva myytiin 6,5 miljoonalla dollarilla!

Australialaisen valokuvaaja Peter Likin oheinen valokuva ”Phantom” rikkoi maailman kalliimman valokuvan ennätyksen huikealla 6,5 miljoonan dollarin myyntihinnallaan. Samana päivänä hän myi kaksi muutakin kuvaansa, toisen 2,4 ja toisen 1,1 miljoonan dollarin hinnalla. ”Phantom” on kuvattu Arizonassa maisemakuvaajien suosimassa Antelope Canyon-kanjonissa. Kuvassa näkyy valonsäteiden ja pölyn luoma haamunomainen hahmo, josta kuvan nimikin juontanee juurensa.

Eipä myynnistä ollut kulunut kauankaan, kun internetissä alkoi jo melkoinen spekulointi kuvan taiteellisista ja teknisistä arvoista ja jopa kuvaajan kuvaustaitojen ruotiminen lähti käyntiin. Ymmärtäähän sen toisaalta; aina silloin, kun jollain osuu palikat kunnolla kohdilleen, huutaa kateellisten katkera kuoro yhteen ääneen valittaen elämän epäreiluudesta. Totta kai.

Oliko kuvan myyntihinnan asettaminen sitten millään tavalla perusteltua? Mielestäni tämä on osoitus siitä, että monen hintatason kuville on kysyntää. Tietenkin tämä kyseinen kuva saa kosolti arvostelua osakseen, mutta Peter Lik on onnistunut nostamaan kuviensa arvon sellaiselle tasolle, josta me muut voimme vain haaveilla. Mielestäni pitäisi myös ymmärtää, että tämän kuvan myyntihinta ei toimi niinkään kuvan laadun, vaan kuvaajan myyntityön ja äärimmilleen viedyn röyhkeyden mittarina. Kuka kehtaa pyytää valokuvastaan tuollaisia summia? Joku kehtasi, ja sai pyytämänsä hinnan. Hatun noston paikka!

Aika hyvä myyntipäivä Peterillä, noin kymmenen miljoonaa dollaria muutamasta kuvasta. Ei meinaa näillä meikäläisen kuvapankkimyynneillä yltää ihan samaan. Mutta en katkeroidu, vaikka olenkin hieman kateellinen. Kyllä tämä pitää nähdä koko valokuvausalan arvoa nostavana asiana.

[post_ad]

1 reply
 1. Anonyymi
  Anonyymi says:

  "Kyllä tämä pitää nähdä koko valokuvausalan arvoa nostavana asiana."

  Tai sitten käy toisin päin: Ala leimautuu röyhkeiden vedättäjien ja rikkaiden ääliöiden temmellyskentäksi.

  Itse en ole kateellinen, vaan haluan ansaita rahani siten että tuntuu itsestä oikealla tavalla palkitsevalle. Tai Lotossa.

  Vastaa

Osallistu keskusteluun ja jätä oma kommenttisi!

Mitä mieltä olet kirjoituksesta? Haluatko lisätietoja aiheesta?
Kysy rohkeasti, niin olet mukana luomassa arvokasta sisältöä. Pyrin vastaamaan jokaiseen kysymyksesi mahdollisimman nopeasti.

Osallistu keskusteluun tästä aiheesta!