Lisää kokemuksia kuvien myymisestä

Siitä on jo jonkin aikaa, kun laitoin lisää kuvia arvioitaviksi eri kuvapankkeihin, eikä vastausta kaikista vieläkään kuulu. Ajattelin kuitenkin hieman päivittää tilannetta, ja katsoa että missä mennään. Suurin positiivinen yllätys tuli tänään iStockPhotosta; minut on hyväksytty nyt kuvien toimittajaksi kyseiseen palveluun! Alla kolme kuvaa, jotka lähetin ensimmäisen sarjan johdettua hylkäämiseen.

Päätin kokeilla kolmella erilaisella kuvalla, jotka kaikki kuitenkin ovat minun ominta tyyliäni, eli maisema- ja matkakuvia. Ilmeisesti tämä kannatti. Ehkä jatkossakin keskityn sellaisiin kuviin joita haluan ottaa, vaikka olisi ehkä kannattavampaa ottaa puhtaasti ’Stockphoto’ -tyylisiä kuvia. Tyylille uskollisia super-poseerattuja yläsävykuvia on kuitenkin kaikki kuvapankit jo pullollaan (koska ne myyvät hyvin), ja kysyntää on alkanut tulla enemmän myös luonnollisen näköisille kuville. Jossain kuvapankissa näin oman osioinkin näille ”a’la naturel -kuville”.

 

Vaihtelevaa menestystä kuvien hyväksymisessä

Toinen mukava yllätys oli Fotoliasta, johon sain hyväksytettyä neljä kuvaa lähettämistäni viidestä uudesta kuvasta. Ensimmäisellä yrittämällä kaikki neljä lähettämääni kuvaa hylättiin. Tulee mieleen, että onkohan eka kerta automaattisesti aina hylätty ja jos sinnikkäästä koittaa uudelleen, niin vasta sitten voi olla mahdollisuuksia?

Dreamstimestä kuuluikin tylympiä uutisia tällä kertaa, vain yksi kuva viidestä hyväksyttiin. Muista kuvista oli jälleen ylitarjontaa. Yhdestä kuvasta löytyi kuulemma roskien aiheuttamia läiskiä, ja se pyydettiin korjaamaan ja lähettämään uudelleen. Tutkin kuvaa silmämunat pullottaen, ja löysin kuin löysinkin hylkäämisen aiheuttaneen läiskän. Korjasin sen ja maalailin samalla hieman varjokohtia vaaleammiksi, ja lähetin kuvan uudelleen – läpi meni. Eli saldona kaksi viidestä hyväksyttyinä. On ne tarkkoja kavereita siellä Dreamstimessä. Se taitaa olla tosin ainoa paikka, jossa on käytössä mahdollisuus lähettää kuvia uudelleen. En ole ainakaan muualla vastaavaan törmännyt. Tässä vielä uusi paranneltu versio kuvasta:

 

Myös Shutterstockiin uskaltauduin lähettämään kymmenen kuvan sarjan, mutta vain viisi niistä läpäisi testin, ja seitsemän olisi tarvittu. Seuraava yritys on aikaisintaan kuukauden päästä, joten kyllä Shutterstock on ihan maineensa arvoinen, vaikea. Seulan tosi läpäisi joku sellainenkin kuva, joka oli helpommissa paikoissa johtanut hylkäämiseen. Esimerkiksi tämä ei päässyt Dreamstimeen, mutta Shutterstockiin se olisi kelvannut:

Johtopäätöksiä tähän mennessä

Mitään selvää kaavaa ja ennustettavuutta ei siis vielä ole havaittavissa sen suhteen, että mikä kuva mihinkäkin palveluun kelpaa. Ilmeisesti aika suuri merkitys on myös sillä, että minkälaisia kuvia on aiemmin lähettänyt. Kovin samanlaisia ei ilmeisesti saa menemään seulan läpi. Ja jos todella on näin, niin on erittäin tärkeää lähettää samoja kuvia useaan kuvapankkiin, muuten on koko repertuaari käyty turhan nopeasti läpi. Tai sitten pitää olla loputon tulva ideoita ja vielä aikaa toteuttaa ne.

Kokeilin lähettää kuvia myös 123RF -kuvapankkiin, mutta sieltä ei ole kuulunut vielä mitään. Kuvat ovat edelleen ’pending’-tilassa. Ehkäpä siellä ollaan kesälomalla, kuten itsekin olen (muuten en varmaankaan.ehtisi tätä kokeilua kuvien myymisestä tekemäänkään). Olisi kiva kuulla, jos jollain lukijalla on kokemusta kuvien myymisestä kuvapankkien kautta. Itselläni ei ole yhtään tuttavaa, joka olisi uskaltanut tätä polkua lähteä kulkemaan.

5 kommenttia
 1. Susanna
  Susanna says:

  Täytyy ottaa haastetta vastaan ja kirjoittaa ainakin omaan blogiin omista kuvapankkikokemuksista…

  Lyhyesti sen verran, että olen itsekin päätynyt kokeilujan kautta kuvaamaan oman oloisiani kuvia. Ne kelpaavat sitten sinne, minne kelpaavat. 123RF-kuvapankissa ollaan joskus vähän rauhallisia, mutta ei siellä kovin kauaa odotuteta.

  Onneksi olkoon iStockPhoto-menestyksestä! Sinne olen pariin otteeseen tarjonnut kuviani, mutten ole vielä menestynyt. Pitäisi varmaan nyt yli puolen vuoden odottelun jälkeen kokeilla uudelleen riittävän harkitulla kuvakokonaisuudella…

  Vastaa
  • Teemu Tretjakov
   Teemu Tretjakov says:

   Hienoa! Odotan kovasti juttuasi aiheesta. Ja kiitos onnittelusta. Vielä kun saisi jonkun kuvan oikein kaupaksi asti. Kuinka kauan olet kuviasi myynyt, ja kauanko sinulla kesti ennen ensimmäistä myyntiä?

   Vastaa
 2. Vesku Airio
  Vesku Airio says:

  Kiitos mielenkiintoisesta blogista! Olen lähettänyt kuvia suomalaiseen Rodeo -kuvatoimistoon. Aloitin vasta tämän vuoden alussa, kuvia on hyväksytty aika paljon mutta vasta muutama myyty eteenpäin. Rodeo pitää kuvaajilleen facebooksivustoa jossa esimerkkejä hyvin myydyistä kuvista ja vinkkejä siitä mitä kannattaa lähettää. Kaupaksi menneet kuvat ovat olleet ruoanlaittoa, Näsinneula Tampereella ja mökkikuvia. Aikomuksenani on lähettää kuvia useisiin pankkeihin. Yksi harmi kuitenkin minulla on kun internetyhteytemme on toivottaman hidas (8mb) täällä maalla. Rodeoon lähetin kuvat dvd:llä. Odotan mielenkiinnolla projektisi edistymistä.

  Vastaa
  • Teemu Tretjakov
   Teemu Tretjakov says:

   Kiva kuulla kokemuksistasi! Ehkäpä itsekin laitan näihin kotimaisiinkin kuvapankkeihin jonkinlaista panostusta kunhan ehdin. Ei oma yhteytenikään ole sen nopeampi, mega ylöspäin taitaa olla aika vakio. Mutta ei siitä näillä kuvamäärillä vielä ole ollut haittaa, ehkä sitten jos laittaa useampia kymmeniä tai satoja kuvia kerralla. Suurempi vaiva on avainsanojen tarkistaminen joka kuvasta ja ennen kaikkea kategorioiden valinta kuville.

   Vastaa

Osallistu keskusteluun ja jätä oma kommenttisi!

Mitä mieltä olet kirjoituksesta? Haluatko lisätietoja aiheesta?
Kysy rohkeasti, niin olet mukana luomassa arvokasta sisältöä. Pyrin vastaamaan jokaiseen kysymyksesi mahdollisimman nopeasti.

Osallistu keskusteluun tästä aiheesta!