Kuvapankit kollaasi

Kuvien myyminen kuvapankkien kautta

Valokuvaaminen on kallis harrastus, sitä ei varmaankaan kukaan voi kieltää. Olen pohdiskellut mahdollisuuksia saada jonkinlaista korvausta ottamistani kuvista ja vihdoin päättänyt uhrata taiteilijasieluni maallisen mammonan alttarilla laittamalla kuviani myyntiin erilaisille Stock Photo- eli kuvapankkisivustoille. Kuinka homma sitten onnistuu ja saako niitä kuvia koskaan myytyä? Se jää nähtäväksi, mutta kerron tässä ja tulevissa jutuissa hieman kokemuksistani tutustuttuani uuteen ja ihmeelliseen maailmaan.

Kuvapankkien toimintaperiaate

Nämä kuvapankit joita tässä käsittelen, ovat nk. microstock -kuvapankkeja, joiden hinnoittelu on houkutteleva ostajalle ja kuvia myydään usein monia kertoja, joten vaikka rahaa liikkuu kerralla verrattaen pieniä määriä, niin pienistä puroista kasvaa aikanaan iso joki. Kuvat myydään Royalty Free-, eli jukaisuvapaa-lisenssillä, joka tarkoittaa sitä, että ostaja saa käyttää kuvaa oman mainos-, lehtikuva-, ym. tarpeessaan, mutta samaa kuvaa voidaan myydä myös muille ostajille. Kuvapankit myyvät usein myös yksinoikeutta kuvan käyttöön joko määräajaksi tai kuvan oikeudet voidaan myydä myös kokonaan. Hinta tällöin on toki suolaisempi, ja pääosa kaupasta tapahtuukin halvemmalla Royalty Free -lisenssillä.

Jokaisesta myydystä kuvasta kuvapankki tilittää osan kuvaajalle. Tämä osa on kylläkin hyvin pieni, yleensä vain 10% – 40% myyntihinnasta. Ja vieläpä niin, että ensimmäiset myydyt kappaleen tuottavat vähemmän voittoa ja vasta kun myyntiä on enemmän tai kuvaajalla on satoja tai tuhansia kuvia myynnissä, prosenttiosuus alkaa hiljalleen kasvaa. En tästä kuitenkaan jaksa masentua, vaan aion ottaa asioista selvää. Jotkut kirjoittavat netin  keskustelufoorumeilla saavansa muutamia satoja taaloja kuussa vaikka kuvia on vain pari sataa kappaletta myynnissä eri kuvapankeissa. Jotkut ovat jättäneet päivätyönsä kokonaan…

Samat kuvat kannattaa laittaa useaan paikkaan myyntiin kun ne on kertaalleen valittu, jälkikäsitelty ja avainsanat on annettu kuville. Kuvat voi antaa myyntiin myös yksinoikeudella vain yhteen valitsemaansa kuvapankkiin, jolloin prosenttiosuus on hieman suurempi. Silloin ei samaa kuvaa voi tietenkään myydä muualla, mutta valittu kuvapankki voi myydä sitä useita kertoja, ja joka myynnistä rapsahtaa osa omalle tilille. On mahdollista sitoutua toimittamaan kaikki kuvansa vain yhteen kuvapankkiin, silloin pitää sitoutua olemaan myymättä mitään kuviaan Royalty Free- lisenssillä missään muualla, ja tässä tapauksessa voi oma prosenttiosuus myyntituloista kivuta jopa yli 50 prosentin. Hinnottelu ja käytännöt vaihtelevat eri paikoissa jonkun verran, mutta näin homma pääasiassa toimii.

Kuinka päästä alkuun kuvien myymisessä?

Homma ei ole välttämättä ihan itsestään selvää, eikä kuvia voi roiskaista noin vain nettiin ja toivoa, että joku niistä kiinnostuisi. Ensimmäinen haaste on löytää se oikea kuvapankki (tai useampia), jonka kautta kuvia kannattaa yrittää myydä ja toinen haaste on kuvien saaminen myyntilistoille. Sen jälkeen tulee vaikein ja tärkein haaste, eli kuvia pitäisi saada myös myytyä. Niiden pitäisi siis kiinnostaa mahdollista ostajaa.

Aion pitää riman aika matalalla odotusteni suhteen, ja edetä pienin askelin niin pitkälle kuin rahkeet riittävät. Ensimmäinen tavoitteeni on saada kuvia myyntiin johonkin kuvapankkiin, ja olen koittanut orientoitua jo siihen, että varmaankin suuri osa kuvistani hylätään.

Tutkittuani asiaa opin, että tällä hetkellä on neljä suurta kuvapankkia, jotka enemmän tai vähemmän dominoivat markkinoita ja näiden lisäksi kymmeniä pienempiä kuvapankkeja. Suurimpien kuvapankkien listoille on kuitenkin vaikeampi päästä. Koska jokainen kuva hyväksytetään erikseen ennen sen siirtämistä myyntiin, ja luonnollisesti suosituimmissa pankeissa laatukriteerit ovat kovat, edessä on melkoinen kynnys ylitettäväksi. Eli käytännössä hylkäämisiä voi tulla enemmän kuin hyväksymisiä. Lisäksi jotkut kuvapankit vaativat näytekuvien lähettämistä ja vasta varmistuttuaan kuvien yleisestä laadusta he hyväksyvät uuden kuvaajan palvelunsa piiriin. Nämä neljä suurinta järjestyksessä ovat:

 

Royalty Free Images Buy Stock Photos
Fotolia

Päätin aloittaa näistä neljästä, ja katsoa josko onnistuisin saamaan joitain kuviani sisään. Ensimmäiseksi lähetin iStockphotoon kolme kuvaa raadin arvioitavaksi, Fotoliaan neljä kuvaa, ja Dreamstimeen lähetin kuusi kuvaa. Osa kuvista on samoja, mutta pientä vaihtelua niissä toki on, koska määrätkään eivät olleet samoja.

Shutterstockiin pitää lähettää peräti kymmenen kuvaa arvioitavaksi, joten jätin sen pois esimmäisestä kierroksesta. Ehkä sitten jos minulla on kymmenen kuvaa hyväksyttynä muissa palveluissa, voi yrittää saada niitä Shutterstockiin. Alla kuvat jotka lähetin kuhunkin kuvapankkiin, nyt vain odotellaan kuinka käy.

iStockphoto:

 

 

 

iStockPhotoon lähetin kolme kuvaa, jotka valitsin siten, että ne olisivat hieman erilaisia keskenään. Pääpaino tulee olemaan joka tapauksessa maisemakuvissa, mutta laitoinpa yhden kuvan tyttärestämmekin mukaan.

Fotolia:

 

Fotoliaan päätin valita myös yhden asetelman ja yhden eläinkuvan. Koska olin ehtinyt jo muokkaamaan muutamia lisäkuvia, niin päätin jättää kuvan tyttärestämme pois model release -sotkut välttääkseni.

Dreamstime:

Dreamstimeen laitoin suunnilleen samat kuvat. Lisänä kuva linnasta ja Montserratin luostarista. Olisi ehkä ollut viisasta lähettää samat kuvat joka paikkaan, mutta koska tämä ei ole tieteellinen tutkimus, annoin itselleni luvan livetä tästä. Ja jälkikäteen on tietenkin mahdollista lähettää samat kuvat joka paikkaan, ehkä teenkin niin.

10 kommenttia
 1. Joni
  Joni says:

  Mielenkiintoista! Tsemppiä kokeiluun, hauska tietää miten etenee. Itsellä ollut sama mielessä mutta ei riitä aika eikä kärsivällisyys toistaiseksi ainakaan.
  Joni

  Vastaa
  • Teemu Tretjakov
   Teemu Tretjakov says:

   Eipä tuota aikaa ole itsellänikään mitenkään liikaa, mutta tämä on kytenyt jo pitkään mielessä ja kuviani olen katsellut valmiiksi tätä varten ihan yhtä pitkän aikaa. Pitää ottaa pieniä askelia ja edetä asia kerrallaan. Mutta jos ei koskaan ota sitä ekaa askelta, niin ei takuulla pääse ikinä perille. Nyt alkuun päästyäni olen kyllä innostunut hommasta, vaikka ekaa myyntiä joutuu vielä odottamaan varmasti pitkään. Suosittelen kokeilemaan, tämä on myös yksi tapa kehittyä valokuvaajana. Mitään äkkirikastumista on tosin ihan turha odottaa!

   Vastaa
  • Teemu Tretjakov
   Teemu Tretjakov says:

   Suurin osa kuvapankeista myy kuvia vain kredit-hinnoittelulla, joka tarkoittaa sitä, että ensin ostaja hankkii kuvapankilta tietyn määrän kredittejä, joilla sitten maksetaan ostettavat kuvat. Tosin ainakin iStockphoto ja Bigstock myyvä kuvia myös suoraan rahaa vastaan.

   Vastaa
  • Teemu Tretjakov
   Teemu Tretjakov says:

   Myyntikuviin ei kannata eikä saa laittaa omia vesileimoja. Kuvapankit suojaavat kuvat omilla vesileimoillaan, joten kuvat pitää lähettää ihan sellaisenaan.

   Vastaa
 2. JJ
  JJ says:

  Näin kahdeksan vuoden jälkeen kokeilun aloituksesta kiinnostaa, miten homma eteni ja jatkatko edelleen?

  Vastaa
  • Teemu Tretjakov
   Teemu Tretjakov says:

   Hei! Kyllä kuvien myyminen on jatkunut näihin päiviin saakka. Aktiivisuus uusien kuvien lataamisessa myyntiin vaihtelee, mutta tulee niitä latailtua edelleen. Ja kerran ladatut kuvat ovat aina myynnissä, joten miksipä lopettaisin? Eihän lypsävää lehmää kannata lopettaa.

   Vastaa
   • JJ
    JJ says:

    Mukava kuulla. Onko ostajien määrä kasvanut millä tahdilla ja onko tuo ollut miten kannattavaa toimintaa?

   • Teemu Tretjakov
    Teemu Tretjakov says:

    Myyntimäärät kasvavat samassa suhteessa myyntiin ladattujen kuvien määrän kanssa. Mikään kultakaivos tämä harrastus ei ole näillä latausmäärillä, mutta kyllä vuosien varrella on tullut hankittuja kameroita ja objektiivejä kuvien myymisestä saaduilla tuloilla. Tulojen määrä on ihan yksilöllistä ja riippuu paljolti siitä minkä tyyppisiä kuvia kuvatoimistoihin lataat, vain kokeilemalla se selviää.

Osallistu keskusteluun ja jätä oma kommenttisi!

Mitä mieltä olet kirjoituksesta? Haluatko lisätietoja aiheesta?
Kysy rohkeasti, niin olet mukana luomassa arvokasta sisältöä. Pyrin vastaamaan jokaiseen kysymyksesi mahdollisimman nopeasti.

Osallistu keskusteluun tästä aiheesta!