Autumn mist

Kolmas kuvapankissa myyty valokuvani

Sain jo kolmannen kuvan myytyä kuvapankissa. Tällä kertaa se onnistui Fotoliassa. Näyttää siltä, että nämä suurimmat neljä kuvapankkia todellakin myyvät parhaiten. Kaikki kolme myytyä kuvaani on myyty eri kuvapankeissa (Dreamstime, iStockphoto ja Fotolia) ja nämä kaikki kuuluvat neljän suurimman joukkoon.

Tällä kertaa myyty kuva on syksyinen järvimaisema laitureineen ja syksyn lehtineen. Käsittelin kuvaa aika paljon ennen lähettämistä. Koska yläosan taivas oli tylsän valkoinen, lisäsin siihen sinisyyttä ja lisäsin myöskin vinjetointia koko kuvaan, jolloin sain taivasta ja nurkkia tummennettua hieman lisää. Lightroom 4:ssa on mahdollisuus muokata kuvan valkotasapainoa vain osaan kuvasta ja teinkin sinisyyden taivaalle muuttamalla valkotasapainoa siniseen suuntaan reilusti. Näin efekti ei ole liian silmiinpistävä ja puiden lehdet toistuvat muutoksesta huolimatta melko luonnollisella tavalla.

 

Lähetin tämän kuvan osana muutaman syksyisen kuvan rypästä ajatuksena tarjota mahdollisille ostajille ajankohtaista aineistoa, tämä näköjään kannatti. Alla kaksi muuta lähettämääni kuvaa.

Nämä kuvat on otettu jo kauan aikaa sitten Canon EOS 350D:llä ja 18-55mm kittilinssillä. Eli kameran ei aina tarvitse olla viimeisintä huutoa ja kuvan megapikseleissä riittää melko vaatimatonkin määrä, 350D:ssä on vain 8 megapikselin kenno. Tietenkään kuvasta ei voi myydä suurempia versioita kuin mitä kennolle on tallentunut, mutta ei ostajan tarve aina olekaan mitään julisteita kuvista tehdä.

Näistä myydyistä kolmesta kuvasta kaksi on mennyt kaupaksi vain hetki sen jälkeen, kun ne on laitettu myyntiin. Tästä voi siis vetää sellaisen johtopäätöksen, että jos kuva ei käy heti kaupaksi kun se näkyy äskettäin lisätyissä kuvissa, saattaa se hautautua kuvapankkien suureen kuvamäärään, eikä välttämättä mene koskaan kaupaksi. Onkin siis tärkeä miettiä kuville hyvät avainsanat ja laitaa niitä kuviin mahdollisimman paljon, jotta ne löytyvät mahdollisimman monessa ostajien tekemässä haussa.

Kuvien myyminen on tosi haastavaa hommaa ja niiden käsittelyssä on oma vaivansa, mutta kun kuvan saa kaupaksi, niin tietää tehneensä ainakin jotain oikein.

Tässä vielä lista käyttämistäni kuvapankeista:

8 kommenttia
 1. Eko
  Eko says:

  Hieno homma…
  Kauppa se on joka kannattaa – tai sitten ei.
  Vuosikymmenen ajan tein kuvaustyötä palkan-edestä.
  Sain siitä työstä tarpeekseni. Verottaja oli vuosittain vielä hääräämässä mukana.
  Nohh… sain kuitenkin välineet ja materiaalit maksettua…
  Tuntuuhan se mukavalta kun kuvat kiinnostavat muitakin – vielä jos kuvasta saa rahaa…
  Hyvää jatkoa hommalle…!

  Vastaa
  • Teemu Tretjakov
   Teemu Tretjakov says:

   Kiitos, Eko. Kyllä nykyäänkin pitää tuloista verot maksaa. Jos jossain vaiheessa saan niin monta kuvaa myytyä, että siitä saa ihan oikeasti rahaa tilille, niin pitää se ilmoittaa verotuksessa, totta kai. Siihen hetkeen on kuitenki vielä matkaa. Rahallista korvausta suurempaa mielihyvää tuottaa se, että joku on valmis maksamaan siitä että saa käyttää minun ottamia valokuvia.

   Vastaa
 2. Hietatar
  Hietatar says:

  Onnea! Hyvinhän kuvanmyyntisi käynnistyi.
  Upea kuulas syksyn tunnelmainen kuva.

  EOS 350D:llä olen myös välillä kuvaillut.
  Tällä hetkellä käytän Panasonix LUMIX DMC-G3 järkkäriä.

  Vastaa
  • Teemu Tretjakov
   Teemu Tretjakov says:

   Totta, kuvien myynti on onnistunut ihmeen hyvin. Ajattelin aluksi, että tämä on vain tällainen hullu päähänpisto, joka ei johda koskaan mihinkään. Kuvat kuitenkin ovat kelvanneet myyntiin ihan hyvin, ja nämä kirjoittamani kokemuksenikin kuvien myymisestä tuntuvat herättävän jonkin verran kiinnostusta. Ihmeellisintä on kuitenkin se, että muutama kuva on jo mennyt kaupaksi, vaikka kuvia on myynnissä vain noin kymmenen kappaletta per kuvatoimisto.

   Vastaa
 3. Henrietta Hassinen
  Henrietta Hassinen says:

  Moro Teemu ja kiitos kehuista Eiffelistä, lämmitti sydäntä.
  Onneks olkoon myynnistä, tosi hieno homma ja toivottavasti saat lisää. Joskus olen miettinyt tota myyntiä kuvapankeille mutta en ole jaksanu nähdä vaivaa että lukisin miten homma toimii, minkälaisen korvauksen siitä saa ja onko heillä sen jälkeen kaikki oikeudet. Verottaja on se toinen ongelma jota ei oikein jaksais, pitäis kai ottaa selville mistä summasta pitää alkaa maksaa veroa…onneksi on päivätyö josta saa palkkaa:)

  Vastaa
  • Teemu Tretjakov
   Teemu Tretjakov says:

   Moikka! Ei kuvien myyminen kuvapankeissa loppujen lopuksi mitenkään kovin mutkikasta ole. Tekijänoikeudet eivät siirry kuvaajalta mihinkään, ja kuvan voi aina ottaa pois myynnistä niin halutessaan. Verot pitää toki maksaa, mutta kuvapankkien tax-form -kuviota ei kannata säikähtää. Suomessa asuvan ei tarvitse täyttää mitään muuta kuin lomake, jossa kertoo asuvansa Suomessa, sen jälkeen saa rahat lyhentämättöminä tililleen. Verot maksellaan sitten Suomen valtiolle normaalisti sivutuloina, jos käy myös normaalisti töissä kuten itsekin käyn.

   Kuvapankkien maksamat komissiot myydyistä kuvista vaihtelevat jonkin verran, eikä mitään jättisummia yhdestä myyntitapahtumasta ole luvassa. Muutama euro per myynti on suunnilleen suuruusluokka. Tietenkin kun samaa kuvaa voidaan myydä vaikka kuinka monta kertaa, niin yksikin hyvä myyntikuva voi tuoda huomattavat tulot.

   Katselin joitain kuviasi blogissasi ja oman kokemukseni perusteella arvioisin, että kuvasi myisivät kuvapankeissa hyvin. Lähdehän siis rohkeasti mukaan vaan. Vaihdellaan kokemuksia vaikkapa täällä blogissani, Olisi mukava kuulla lisää muidenkin kokemuksia kuvien myymisestä.

   Vastaa
 4. Maarit
  Maarit says:

  Onnittelut myynneistä! Silloin kun luin ensimäistä kertaa sivuiltasi näistä kuvapanki jutuista kävin tutustumassa esittelemiisi sivustoihin. Monet kuvat siellä ovat tosiaan hyvin kaupallisia, enkä usko, että omistani löytyisi sellaisia jotka olisivat kovin myyviä. Monet kuvat on niin virheettömiä ja näyttävät mainoskuviksi tehdyiltä. Se taitaakin olla ihan oma maailmansa tuo myyvien kuvapankki kuvien kuvaaminen. Paljonhan sieltä löytyy kauniita kuvia ja sellaisia ovat sinunkin otoksesi. :)

  Vastaa
  • Teemu Tretjakov
   Teemu Tretjakov says:

   Kiitos, Maarit!
   Kuvapankeissa näkyvät kuvat ovat usein kieltämättä aika kiiltokuvamaisia ja liiankin täydellisen näköisiä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö kaikenlaisille kuville olisi kysyntää. Ongelma on vain se, että saako kuvansa tiukan seulan läpi myyntiin asti. Jos katsoo eniten myytyjä kuvia kuvapankeissa, niin näky ei ole valokuvaajan kannalta kovin rohkaiseva. Näitä pelkästään myyntiin tehtyjä kuvia ja vektorigrafiikkaa yms. on sivukaupalla.

   Valokuvauksen harrastajana olen kiinnostunut erilaisten kuvien ottamisesta, nämä myyntiin sopivat kuvat ovat vain yksi osa. Niiden ottaminen on oma taiteenlajinsa, mutta se ei sulje muuta ns. taiteellisesti kunnianhimoisempaa valokuvausta pois luvusta. Samalla kun kuvia ottaa, voi sieltä täältä löytyä jonkun myyntiin sopivankin kuvan ja ajan kanssa voi homma osoittautua hyvinkin tuottoisaksi. Kivahan se olisi saada joitain valokuvausvälineisiin upotettuja rahoja takaisin. Monet ehkä ajattelevat uskottavuutensa kärsivän lähtiessään mukaan myymään kuvia kuvapankkeihin. Näin ehkä onkin, mutta itseäni asia ei haittaa. En usko mitään kansainvälistä, tai edes kansallista, valokuvaajauraa itselleni koskaan saavuttavani muutenkaan.

   Mitä tulee kuviisi, niiden tekninen laatu on varmasti riittävä. Aiheiden puolesta voisin kuvitella, että erilaiset eläin-, ja maisemakuvasi kelpaisivat myyntiin. Esimerkiksi hevosista voisi saada kiinnostavia myyntikuvia aikaiseksi. Ihmisten kuvaaminen on varmasti kaikista tuottoisinta, mutta se vaatii kovasti työtä jo pelkästään model release -sopimusten hyväksyttämisessä malleilta. Kuvien myyminen on kuitenkin ihan hauskaa, opettavaista ja palkitsevaa. Sen voi lopettaa koska tahansa jos homma ei tunnu itselle sopivalta. Kiitos vielä ajatustesi jakamisesta ja antoisaa valokuvaussyksyä!

   Vastaa

Osallistu keskusteluun ja jätä oma kommenttisi!

Mitä mieltä olet kirjoituksesta? Haluatko lisätietoja aiheesta?
Kysy rohkeasti, niin olet mukana luomassa arvokasta sisältöä. Pyrin vastaamaan jokaiseen kysymyksesi mahdollisimman nopeasti.

Osallistu keskusteluun tästä aiheesta!