Hqdefault

Hyperlapse -videota kokeilemassa

Hyperlapse on videokuvaamisen uusin trendi-ilmiö. Se on kaikessa yksinkertaisuudessaan videopätkä jota on nopeutettu, ja jossa kamera liikkuu yleensä paikasta toiseen melko pitkiäkin matkoja.  Mutta kuinka Hypelapse -video luodaan? Uudella Hyperlapse -ohjelmalla se onnistuu nappia painamalla.

Hyperlapse -video on hyvin lähellä timelapse -videota, jossa kamera asetetaan jalustalle tai muuhun sopivaan paikkaan, ja otetaan sillä valokuvia ennalta määrätyn ajanjakson välein. Tämän jälkeen valokuvista koostetaan video, joka toistaa maisemassa tapahtuneita muutoksia erittäin suurella nopeudella. Vielä lähempänä Hyperlapsea ovat liikkuvat timelapse-videot, joissa kameraa liikutetaan hieman kääntäen joko paikallaan tai erilaisia kiskoja pitkin, jolloin saadaan lisättyä syvyyden tunnetta videoon.

Microsoft esittelin taannoin luomaansa tekniikkaa, jonka avulla näihin nopeutettuihin videoihin saadaan tietokoneen avulla luotua erittäin tehokas vakautus, jolloin videota katsottaessa tuntuu, kuin kamera lentäisi läpi maiseman. Eikä aikaakaan tästä, kun Intagram julkaisi älypuhelimille tehdyn sovelluksen, joka tekee tämän kaiken automaattisesti ja vieläpä suoraan puhelimessa! Tätähän piti sitten päästä testaamaan.

Kävimme parisen viikkoa sitten perheeni kanssa Torronsuolla retkeilemässä ja retkemme loppuvaiheilla tuli idea, että jospa koittaisin kuvata pätkän Hyperlapse-videota ihan käsivaralta pitkospuita pitkin kulkiessamme. Ettei homma olisi liian helppoa, niin parivuotias tyttäremme oli kuvaamisen ajan kantorinkassa selässäni heiluen aina välillä puolelta toiselle…

Ohjelman käyttäminen oli juuri niin helppoa, kuin toivoa saattaa. Se ei eroa mitenkään normaalista videokuvaamisesta puhelimella. Kuvaamisen jälkeen pystyy valitsemaan vielä nopeutuksen määrän, jonka jälkeen video prosessoidaan eli nopeutetaan ja vakautetaan suoraan puhelimessa ja tallennetaan puhelimen muistiin.

Olosuhteet huomioon ottaen onnistuin kokeessa hienosti. Tai oikeastaan ohjelma puhelimessani pääsi näyttämään kyntensä. Videon terävyys heikkenee vakautuksen ansiosta aika voimakkaasti ja laatu vaihtelee muutenkin melko tavalla videon aikana. Mutta eipä tätä ohjelmaa tai sillä luotuja pätkiä ole tarkoitettukaan kriittisempään tarkasteluun, vaan tarkoitus on mahdollistaa erilaiset kokeilut ja muistojen tallentaminen uudella tavalla.  Kannattaa kokeilla

Ylläoleva video ja muita erikoisia kokeiluja löytyy Digikuvaaja.netin Youtube-kanavalta.

2 kommenttia
  1. Liplatus
    Liplatus says:

    Tätähän on mukava katsoa, kun menee hyvää vauhtia eteenpäin. Katsoja ei ehdi kyllästyä pitkäveteisyyteen. :-)
    Nopeudesta huolimatta, näin eteenpäin mentäessä antaa hyvän kuvan luonnosta.

    Vastaa

Osallistu keskusteluun ja jätä oma kommenttisi!

Mitä mieltä olet kirjoituksesta? Haluatko lisätietoja aiheesta?
Kysy rohkeasti, niin olet mukana luomassa arvokasta sisältöä. Pyrin vastaamaan jokaiseen kysymyksesi mahdollisimman nopeasti.

Osallistu keskusteluun tästä aiheesta!