Pakilan kauppa panorama

HDR -panoraama Pakilan vanhasta kaupasta

Käytiin viime viikonloppuna kaverini kanssa kuvaamassa Helsingin Pakilassa vanhaa kaupparakennusta. Tavoitteena oli saada otettua paikalta 360 asteen pallopanoraama ja vieläpä HDR -kuvista. Kuulostaa hauskalta – mutta ei välttämättä helpolta.

Kuvia tuli yhteensä 99 kappaletta. 11 kappaletta per kierros, kolme kierrosta (yksi yläviistoon, yksi silmän tasolta ja yksi alaviistoon), ja kolme eri valotusta per kuva. Muutama kuva tuli otettua varmuudeksi useamman kerran, joten loppujen lopuksi kuvia oli hieman yli sata. Kuvat otettiin Canon EOS 7D:llä ja objektiivina oli Sigman huikea 8-16mm superlaajakulma.

Ohjelmistoissa on parantamisen varaa

 

Ongelmaksi osoittautui sopivan ohjelman löytäminen kuvien yhdistämistä varten. Kokeilimme ensin PTGui -ohjelmaa, mutta joko ohjelma ei ymmärtänyt käyttämäämme objektiivia, tai sitten emme osanneet käyttää ohjelmaa. Joka tapauksessa lopputulos oli melkoista suttua. Toinen kokeiluversio oli Autopano Giga, jolla päästiin jo lähemmäksi toivottua lopputulosta. Tosin varjokuvia ym. kuvan ”tärinää” oli tässäkin koekuvassa havaittavissa.

Luulin kokeilemiemme ohjelmien edustavan alansa huippua, mutta jotain niistä jäi puuttumaan. Tärkeä ominaisuus etsimässämme ohjelmassa on valmiin HDR -panoraaman aikaansaaminen yhdellä ja samalla ohjelmalla. Nyt näyttää tosin siltä, ettei se ole mahdollista.

Loppujen lopuksi tein ensin kuudesta kuvasta HDR-kuvat HDR-Efex Pro 2:lla ja yhdistin nämä Photoshop Elementsillä yhteen. Lopputulos jäi kauaksi pallopanoraamasta, mutta ainakin kuva laatu on tyydyttävällä tasolla. Kaikkien kuvien käsittely tällä tavalla on liian vaivalloista, siksi tein vain tämän pienemmän kokeen muutamalla kuvalla. Ainakaan kuvien laadussa ei näyttäisi olevan suurempaa vikaa.

Onkohan jossain joku ohjelma, jolla tämä on mahdollista tehdä ilman, että menee puoli päivää asetusten naputtamiseen tai muuhun sellaiseen. Jos joku tietää, millä ohjelmalla tämä olisi helpointa toteuttaa, niin kertokaa ihmeessä ja auttakaa miestä mäessä!

10 kommenttia
 1. Vesku Airio
  Vesku Airio says:

  Jossain digi-kuva -lehdessä parin vuoden takaa oli artikkeli vastaavasta kuvayhdistelystä. Tosin siinä ei ollut kalansilmää eikä hdr:rrää tavoitteena.
  Yritän katsoa onko lehti vielä tallessa (saattaa muuten löytyä digi-kuva lehden nettisivujen arkistostakin..

  Vastaa
 2. Teemu Tretjakov
  Teemu Tretjakov says:

  Kiitos vinkistä. Olen tässä jo pari päivää pyöritellytkin tuota Huginia. Todella pätevä ohjelma ja vielä ilmainen! Taitaa niissä kuvissa muuten kuitenkin jotain häikkää olla. Aurinko on ilmeisesti ehtinyt liikkua sen verran kuvien ottamisen aikana, että se on hieman eri paikassa viimeisissä kuvissa verrattuna ensimmäisiin. Ja ilmeisesti pientä parallaksivikaa löytyy, kun ei ollut kunnon panoraamapäätä jalustaan.

  Vastaa
 3. Jani
  Jani says:

  Tuli selvittyä parin päivän kuumeesta ja taas meno päällä. Yhdessä tutoriaalissa mainostettiin sellasta softaa kun Photomatix ja sillä saa hienosti batch prosessina kansiollisen kuvia muunnettua useaksi HDR kuvaksi. Tuntuu toimivan.

  Näköjään noita kuvia eri valotuksilla pitäisi ainakin kirkkaana päivänä tai jos on ulko- ja sisätilaa molempia kuvassa, ottaa optimaalisessa tilanteessa niin monta kuvaa eri valotuksilla kuin vaan mahdollista, näin saadaan mahdollisimman tasanen tulos ja saadaan contrast ratio isoksi joka on hyvä jotta saadaan kaikki yksityiskohdat kuvaan ja jos kuvaan käytetään 3d mallin valaistukseen niin ei tarvii välttämättä erillistä key lightia.

  Meidän pikku HDR panoraamassa kun otettiin kolme kuvaa 2 stopin välein (muistaakseni) tuli auringon luminanssiksi 60. Pro:t kun ottaa tarpeeks kuvii (parhaimmillaan 11 on näkynyt tutoriaaleissa) saa auringon luminanssiksi monta tuhatta. Normaaleissa LDR kuvissahan se on aina 0-1 väillä.

  Sit cambridgen in color sivuston mukaan laajakulmalinssien kanssa ei tulis mielellään käyttää polarisaatiofilsuu kun se muuttaa yhdessä kuvassa jo värejä.

  F-stopin käyttäminen vaikuttaa taas syväterävyyteen niin hdr:ää väsätessä pitäisi aina vain muuttaa valotusaikaa eikä koskee aukon kokoon. Sitähän toi PTgui herjas kanssa :)

  Eli yksi valotusaika suositus hdr kuville on:
  1/4000th – tummin kuva
  1/500th
  1/60th – normaali kuva
  1/8th
  1 sekunttia – valoisin

  eikös ainakin magic lanternilla saa otettua sarjana kuvia eri valotusajoilla?

  Ja aurinko pitää kyllä panoraamoissa aina jossain kuvissa maskaa jotta se ei sekoita säteillään koko kuvaa. Mutta ihan kelpo 360×180 pallopanoraaman tuosta kaupasta sai "pienellä" opiskelulla säädettyy.

  Vastaa
 4. Teemu Tretjakov
  Teemu Tretjakov says:

  Oikein muistat, kolme ruutua kahden aukon välein otettiin jokaista kuvaa kohden. Polarisaatiosuodinta ei ollut, eikä sellaista edes saa tuohon Sigman 8-16mm lasiin. Niin ja aukkohan oli kiinteä F/11 kaikissa kuvissa. Samoin ISO-arvo oli lukittu, joten ainoa muuttuva tekijä oli suljinaika.

  Harmillista, että käyttämässämme Canon 7D:ssä ei ollut Magic Lanternia asennettuna. Se mittaa tarvittavien kuvien määrän valaistusolosuhteiden mukaan ja ottaa automaattisesti sopivan määrän kuvia. Ehkä ensi kerralla on Lanternit laitettuna…

  Yksi vaikeuttava seikka oli ainakin panoraamapään puuttuminen. Kuviin tuli jonkin verran parallaksivirhettä, jolloin stitsausohjelmat joutuivat koville. Ihme kyllä Photoshopin Panorama Merge tekee hyvää jälkeä vaikka kuvissa olisi pientä vikaakin. Luulisi, että nämä kokeilemamme 'pro-ohjelmat' olisivat olleet ainakin yhtä hyviä.

  Vastaa
 5. Jani
  Jani says:

  Jeps, jos olisi panoraamapää ja vielä kalansilmälinssi niin PTgui varmastikin osaisi jo hoitaa hdr panoraaman kasauksen ihan tuosta vain. Mutta olen kyllä täysin tyytyväinen tulokseen joka saatiin.

  Muistan vielä että jokunen vuosi sitten korkeakoulun kuvauksen maikka sano että HDR:ään kannattaa ottaa vaan kaks kuvaa muuten siitä tulee samee. Suositus kaikissa oppaissa on kyllä vähintään toi kolme joka mekin otettiin.

  Aattelin kyllä että Canonit defaulttina muuttaa tota aukon kokoa mutta oikeessa oot että valotusaikahan noissa muuttui ihan oikein. Mitäs ihmettä se Ptgui herjaili?

  Photarin panorama mergee pitänee joskus testaa kanssa.

  Vastaa
  • Teemu Tretjakov
   Teemu Tretjakov says:

   Olisikos mahdollista saada linkkiä valmiiseen kuvaan? Eikös sen saa jotenkin pyörimään selaimen ikkunassakin silleen, että voi itse käännellä kuvakulmaa? Kiinnostaisi nähdä lopputulos. :)

   Vastaa
 6. Jani
  Jani says:

  Tässä on valmis kuva, ei nyt kummemmin vielä tone mäpättynä mutta muuten ihan ok: https://www.dropbox.com/s/yuly8l3blkb7m5l/PakilanEntinenKauppa.jpg

  Tässä vielä quicktime vr versio. Pitää painaa tuota download nappia ja sitten avata quicktimeen niin näkyy. Tässä versiossa ei ole noita ylä ja ala osan korjauksia tehty kun tää on suora rendaus ptguista:
  https://www.dropbox.com/s/3515ibkz8h08tdd/PakilanEntinenKauppa.mov
  Mitenkähän ptguihin saa takas valmiin panoraaman niin että siitä vois rendaa QT VR:n?

  Niin ja Photarin panorama stichaus on muuten hyvä mutta se muuttaa HDR:t LDR:ksi :(

  Vastaa
 7. Teemu Tretjakov
  Teemu Tretjakov says:

  Onpa hieno kuva, kiitos linkistä! Mukava nähdä, että kuville tuli käyttöä. Toi VR on tosi siistiä tekniikkaa. Kuvan vois upottaa osaksi tämän jutun tekstiä, jos osaisi… Mutta käy tämä näinkin ;)

  Vastaa

Osallistu keskusteluun ja jätä oma kommenttisi!

Mitä mieltä olet kirjoituksesta? Haluatko lisätietoja aiheesta?
Kysy rohkeasti, niin olet mukana luomassa arvokasta sisältöä. Pyrin vastaamaan jokaiseen kysymyksesi mahdollisimman nopeasti.

Osallistu keskusteluun tästä aiheesta!