Hdr bw

HDR-kuvat mustavalkoisiksi

Innostuin kokeilemaan ensin HDR-kuvien tekemistä Lightroomilla, ja nyt muutin kuvat vielä mustavalkoisiksi. Jotain maagista mustavalkokuvissa on, ja HDR-kuvat tarjoavat aivan käsittämättömän hyvän lähtökohdan mustavalkokuvien luomiselle todella laajan sävyalansa ansiosta. Näytän tässä jutussa muutamalla kuvalla, kuinka tämä mustavalkokuva syntyi.

Ensimmäinen kuva on värillisestä versiosta. Basic-paneelin säädöistä huomaa, että varjot on jo avattu melkein kokonaan, mutta huippuvaloissa on vielä varaa jos tarvetta ilmenee. Seuraavissa vaiheissa tehdään kuvalle muutamia perussäätöjä. Kukin kohta on esitetty omana kuvanaan, mutta käytännössä näiden vaiheiden välillä tulee hypittyä monta kertaa, ennen kuin lopullinen ilme kuvalle löytyy.

 

Aluksi otetaan kuvasta värit kokonaan pois valitsemalla HSL / Color / B & W -kohdasta viimeisin eli ’Black & White’. Samalla voi jo säätää eri värien suhdetta lopullisessa kuvassa. Mitä enemmän kunkin värin liukusäädintä vedetään oikean suuntaan, sitä vaaleammalta kyseinen väri mustavalko-versiossa näyttää. Maisemakuvissa on usein hyödyksi, että sinistä tummennetaan ja lämpimiä värejä vaalennetaan kuten tässä esimerkissä.

 

 

Seuraavaksi laitetaan käyrät kohdalleen. Tone Curves -säätimellä muutetaan lineaarinen sävyn toisto loivaksi s-käyräksi. Tämä käytännössä muuttaa kuvan kontrastia kovemmaksi, eli tummentaa tummia värejä ja vaalentaa vaaleita entisestään.

 

 

Kun käyrät ovat säädetty suunnilleen sille tasolle, kuin arvelee olevat sopiva määrä, on aika säätää valotusta Basic-paneelista. Käyriä voi, ja usein pitääkin, käydä hienosäätämässä vielä uudelleen tämän jälkeen. Myös muita tämän esimerkin vaiheita voi käydä hienosäätämässä uudelleen kun on saanut ensin yhden kierroksen käytyä läpi. Se lopullinen kuva löytyy kyllä jossain vaiheessa.

 

 

Mustavalkokuviin sopii lähes poikkeuksetta jonkinasteinen vinjetointi, eli kuva-alueen nurkkien alivalottaminen. Maisemakuvissa tätä efektiä ei kannata kuitenkaan liioitella. Kokeilemalla selviää, mikä määrä näyttää omaan silmään sopivalta. Viimeiseksi lisätään hieman vinjetointia Effects-paneelista. Tämän jälkeen voi aloittaa hienosäätämisen ensimmäisestä kohdasta, mikäli lopputulos ei vielä tyydytä.

Ajoitus vaikuttaa mustavalkokuvan onnistumiseen

Olen jonkin verran tehnyt mustavalkoversioita valokuvistani, mutta nyt ensimmäistä kertaa HDR-kuvasta. Koko homman ydin on siinä, että pääsee tekemään mustavalokokonversion siinä vaiheessa, kun koko HDR-kuvan värisävyskaala on käytettävissä, ei siis vasta sen jälkeen kun kuva on muutettu takaisin normaalille dynamiikalle.

Käyttämäni HDRsoftin plugin Lightroomille, jonka esittelin viime jutussa, sopii täydellisesti sellaiseen työnkulkuun, jossa tavoitteena on mustavalkokuva. Minulle on tärkeätä, että pääsen tekemään kuvan muokkauksen tutuilla työkaluilla suoraan Lightroomissa. Kannattaa kokeilla kaikenlaista kuvankäsittelyn eri vaiheissa, tämäkin tekniikka syntyi kokeilujeni tuloksena oikeastaaan ihan vahingossa.

Lisää HDR-kuvista tekemiäni mustavalkokuvia on nähtävissä Gallerian puolella.

6 kommenttia
 1. Eko
  Eko says:

  Kyllä se m-v on poikaa.
  Valmisti sen millä hyvänsä.
  HDR-kuvaan on mahdollisuus kaikkien sävyjen esiin saantiin.
  Filmi-aikana se olikin jo 'kiven-takana'.
  Mainiosti opastit –
  Hieno kuva.

  Vastaa
 2. JPK
  JPK says:

  Hyvin toimii HDR myös mustavalkokuvissa. Tämä mustavalkoinen HDR onkin ihan oma maailmansa. Poikkeaa sen verran paljon perinteisistä mustavalkokuvista. Hieno maailma!

  Vastaa
 3. Pasi Lepola
  Pasi Lepola says:

  Mustavalkoseksi muutolla HDR-värikuviin saa huikeasti dramatiikkaa. Kiitos näistä ohjeista, hyviä vinkkejä jokaiselle Lightroom- ja HDR-harrastajalle ja vähän kokeneemmallekin!

  Vastaa

Osallistu keskusteluun ja jätä oma kommenttisi!

Mitä mieltä olet kirjoituksesta? Haluatko lisätietoja aiheesta?
Kysy rohkeasti, niin olet mukana luomassa arvokasta sisältöä. Pyrin vastaamaan jokaiseen kysymyksesi mahdollisimman nopeasti.

Osallistu keskusteluun tästä aiheesta!