Fujifilm x

Fujifilm X100 – Retromeininkiä valokuvaamiseen!

Kamerakuumeeni ei näytä laantuvan koskaan. Ostin jonkin aikaa sitten Rajala Pro Shopista Fujifilm X100 ”taskukameran” sammuttamaan ikuista himoani uusia kameroita kohtaan. Tällä kertaa säästin hieman rahojani, ja ostin kameran käytettynä. Kyllä, luitte oikein, käytettynä. Mikä tämä mummolan vintiltä löytyneen muinaisjäänteen näköinen kamera oikein sitten on?

X100 on timanttinen paketti klassisen mittaetsinkameran näköiseen runkoon tungettua uutta tekniikkaa. Samalla se on varmasti hienoin kamera, jonka omistan. Vaikka olen muutaman kameran ehtinyt valokuvauksesta innostuttuani ostamaan, ei mikään muu kamera ole aiheuttanut tällaista omistamisen iloa. Todellinen aarre, siis!

 

Kameran ostaminen käytettynä

Kun kamera tuli ensikerran myyntiin puolisentoista vuotta sitten, vain sen korkea, yli tuhannen euron hinta, hillitsi minua juoksemasta kauppaan hakemaan sellaista itselleni. Nyt kameraa saa jo karvan alle tuhannella eurolla, ja hinta tulee varmasti laskemaan ennen mallin seuraajan ilmestymistä markkinoille. Itse maksoin käytettynä kamerasta 695€, joka sekin on iso raha käytetystä kamerasta.

Koska kamerassa ei ole peiliä eikä irroitettavia objektiiveja, uskalsin sellaisen hankkia käytettynä. Arvelin, että kennolla ei varmaankaan voi olla likaa tai mitään sen puhdistamisesta aiheutuneita vaurioita, koska se on turvassa suljettuna kameran sisään. Myöskään peilin nostimeen liittyviä kulumisoireita tuskin tulen kohtaamaan. Vielä kun Rajalalla oli kolme kappaletta käytettyjä laitteita, joista pääsin valitsemaan parhaan, ei kamera juuri eroa uutena ostetusta. Takuutakin Rajala myöntää vaihtolaitteille kuukauden verran.

Teknisiä ominaisuuksia

 • 12 megapikselin APS-C kokoinen CMOS kenno
 • Kiinteä 23mm f/2 linssi (vastaa 35mm linssiä)
 • 2.8 tuuman / 460,000 pisteen LCD näyttö
 • Hybridi-etsin jossa sekä optinen- että elektroninen etsin
 • Optisessa etsimessä 0.5x suurennus, jossa rajauskehä kattaa 90% kuvasta
 • 1,440,000  pisteen elektroninen etsin 0.5x suurennoksella
 • Analogiset säätimet aukolle, suljinajalle, ja valotuksen korjaukselle
 • ISO 100 (L), 200-6400, 12800 (H)
 • Salamakenkä ja sisäänrakennettu salama
 • Sisäänrakennettu 3 aukon harmaasuodin
 • 1280×720 HD videotallennus stereoäänellä

 

Miten Fujifilm X100 eroaa muista kameroista?

Tärkein ominaisuus liittyy siihen tärkeimpään kokemukseen valokuvaamisessa, eli valokuvan ottamiseen. Se on uudenlainen hybridietsin, jonka ansiosta optisen etsimen etsinkuvan päälle heijastetaan digitaalista informaatiota kameran asetuksista, kuten esimerkiksi vesivaaka ja histogrammi. Tämä onkin ensimmäinen kamera, jota käyttäessäni näen suuren ja kirkkaan etsinkuva ja histogrammin samalla aikaa. Nerokasta! Tätä ominaisuutta ei mitenkään pysty sanoilla kuvaamaan, se pitää itse kokea.

Etsimen voi halutessaan vaihtaa napin painalluksella elektroniseksi, jolloin koko etsinkuva tuotetaan digitaalisesti. Elektroninen etsin on yksi parhaimmista näkemistäni, mutta nopeiden tilanteiden kuvaamiseen optinen etsin on ainoa oikea vaihtoehto. Ja se tunnelma on kyllä vertaansa vailla, ei sitä pysty kuvailemaan.

Analogiset säätimet aukon, suljinajan, ja valotuksen korjauksen valitsemiseksi ovat myös aivan uudenlainen kokemus, jos on tottunut valitsemaan perinteiseen tapaan ensin valotusohjelman säätöpyörästä ja sen jälkeen säätämään arvoja erikseen. Tämä uusi ja samalla vanhanaikainen tapa säätää kameran asetuksia vaatii ehkä hieman ajattelutavan muokkaamista, mutta on todella nopea tapa tehdä muutokset valotukseen. Ja mikä parasta, säätämisen voi tehdä vaikka kameran ollessa pois päältä.

 

Suljinajan, aukon ja valotuksen säätö tapahtuu fyysisistä säätimistä valikoiden sijaan.

 

Kuvanlaatu on huikaisevan hyvä

X100:lla otetut kuvat ovat sanalla sanoen upeita. Vääristymät ovat mitättömän vähäisiä ja värien toisto ja terävyys huippuluokkaa. Alla testikuvia joita otin tuoreeltaan kameran saatuani.

Käyttökokemuksia

Fuji X100 on todella tukevaa tekoa, mutta huomattavasti kevyempi kuin järjestelmäkamera. Se herättää luottamusta ja sitä on ilo pitää mukana. Itse valokuvaaminen kameralla on suorastaan uudenlainen kokemus muihin käyttämiini kameroihin verrattuna.

Kiinteä 35mm vastaava linssi on rajoittavuudessaan vapauttava kokemus. Kun on tottunut käyttämään zoom-objektiivia tai kantamaan muutamaa eri objektiivia mukanaan, on jollakin tapaa rentouttavaa kuvata kun ei tarvitse miettiä polttovälin valitsemista joka kuvan kohdalla erikseen. Tämä on tietenkin totta minkä tahansa kiinteäpolttovälisen kameran suhteen, mutta vielä kun pakettiin lisätään todella intuitiiviset kontrollit valotuksen säätämiseen, voidaan puhua oikeasti erilaisesta käyttökokemuksesta.

Kamera suorastaan pakottaa käyttämään luovuutta kuvaamisessa. Kuvakulmien etsiminen ja jalka-zoomin käyttäminen on juuri sitä parasta valokuvaamisessa. Samalla tulee suorastaan vahingossa opittua valokuvaamiseen liittyvä perustekniikka kun kokeilee eri säätöjä kameran rungosta.

35 mm linssi on hyvin valittu kameraan. Se on erittäin monipuolinen polttoväli, joka soveltuu maisemakuvauksesta henkilökuvaukseen. Parhaimmillaan polttoväli on mielestäni katukuvaamisessa ja normaalin elämän tilanteiden tallentamisessa. Jos olisin voinut valita, olisin varmaankin ottanut ennemmin 50mm vastaavan normaaliobjektiivin. Nyt kun olen päässyt testaamaan 35 millistä, en ole enää ihan varma olisiko 50 millinen ollutkaan parempi vaihtoehto.

Lisää tietoja kamerasta: Fujifilm FinePix X100 In-Depth Preview

4 kommenttia
 1. Daniel Braun
  Daniel Braun says:

  Mukava arvio loistavasta kamerasta… Suosittelen Soft release nappulan hankkimista ja vastavalosuojaa, ergonomia ja käyttömukavuus kasvaa kovasti.

  Vastaa
  • Teemu Tretjakov
   Teemu Tretjakov says:

   Kiitos kommentistasi. Vastavalosuojan + polarisaatiosuotimen ehdin jo hankkiakin, ja soft release-nappulakin on kiikarissa. Arveluttaa vain hieman, että kuinka soft release-nappula mahtuu Fujin nahkakoteloon. No, se selviää kokeilemalla.

   Vastaa
 2. Maarit
  Maarit says:

  Samaista kameraa olen itsekin haaveillut. Uusi Fijin X-E1 myös houkuttaa, mutta siinä on vain sähköinen etsin. En tiedä olisiko X-pro1 siinä suhteessa sitten parempi, mutta eiköhän nuo sähköiset etsimetkin ole jo ensimmäisistä hieman kehittyneet. Omallatavallaan kiehtoo myäs tuo kiinteäpolttovälisellä kuvaamisen vapaus, ei ole pakko kuvata ihan kaikkea ja täytyy opetella sommittelemaan kuva eritavalla. Itse uskon, että kiinteänä tuo 35mm on paras mahdollinen polttoväli. Kaamea kamerakuume ollut minullakin koko syksyn. Itse olen saanut hillittyä sitä kuvailemalla välillä filmille. Sonyn uusi NEX-6 on myös kamera joka on herättänyt minun kiinnostuksen, mutta se on sitten ihan toisenlainen kuin Fujin retrokamerat.

  Vastaa
  • Teemu Tretjakov
   Teemu Tretjakov says:

   Fuji X-E1 on kieltämättä mielenkiintoinen uutuus. Kameran suurin puute on kuitenkin kunnollisen etsimen puute. Pelkältä takanäytöltä kuvaaminen ei tule itselleni kysymykseen, vaan kuvaan pitää "päästä sisään" jo sommitteluvaiheessa. Minulla kamerakuumeeseen auttaa usein ohimon hierominen tyhjällä lompakolla. Se ei tosi paranna sairautta, mutta lieventää oireita…

   Vastaa

Osallistu keskusteluun ja jätä oma kommenttisi!

Mitä mieltä olet kirjoituksesta? Haluatko lisätietoja aiheesta?
Kysy rohkeasti, niin olet mukana luomassa arvokasta sisältöä. Pyrin vastaamaan jokaiseen kysymyksesi mahdollisimman nopeasti.

Osallistu keskusteluun tästä aiheesta!