Eosdsfrt

EOS 5DS ja 5DS R – Canonin uudet pikselihirmut

Nyt se on sitten julkaistu, nimittäin Canonin uusi täydenkennon DSLR-runko. Tai oikeastaan runkoja julkaistiin samalla kertaa kaksi. Molemmat rungot sisältävät huikean 50 megapikselin kennon, toinen alipäästösuotimella varustettuna ja toinen ilman. EOS 5DS on perinteisempi suotimella varustettu malli, kun taas 5DS:tä suodin on jätetty pois äärimmäisen tarkkuuden mahdollistamiseksi.

Uudet kamerat painivat ihan omassa luokassaan mitä tulee kameran tuottamien megapikselien määrään. Ulkoisesti kamerat edustavat tuttua Canon-tyyliä, joka ainakin omaan käteeni sopii paremmin kuin hyvin. Eroa 5D Mark III:n ei juurikaan ole, mikä on oikeastaan pelkästään hyvä asia. Sitä vastoin tekniikkapuolella on muutamia mielenkiintoisia uudistuksia.

Peilimekanismi toimii samalla tekniikalla, kuin hiljattain julkaistussa EOS 7D Mark II -kamerassa. Yksinkertaistettuna voidaan sanoa, että peilin aiheuttama tärähdys on vaimennettu hidastamalla peilin liikettä ennen sen pysähtymistä. Tämä vähentää tärähdyksen aiheuttamaa epäterävyyttä kuvassa ja lisäksi vaimentaa suljinääntä jonkin verran.

Uudet kamerat näyttävät olevan suunnattu pääasiassa studiotyöskentelyyn tai maisemakuvaamiseen, koska suuritiheyksisen kennon maksimiherkkyys jättää hieman toivomisen varaa. On toki ymmärrettävää, että näin suuri pikselimäärä ei mahdollista huippuherkkyyksiä, mutta se rajoittaa merkittävästi kameroiden käyttämistä urheilu- tai esimerkiksi lintujen kuvaamisessa, joissa molemmissa suljinajat on saatava usein äärimmäisen nopeiksi.


Uutta kamerassa on myös kaksi kroppimoodia, 1,6x ja 1,3x -kroppimoodit käyttävät vain osan kennon kuva-alasta ja tuottavat hieman hillitympiä kuvakokoja, kuin mitä koko kennon tuottama 50 megapikselin kuva. Tämä kiinnostaa varmasti ainakin luontokuvaajia, jotka voivat käyttää kroppimoodeja kaukana sijaitsevien kohteidensa tavoittamiseen. Olisipa vielä sarjakuvausnopeutta saatu nostettua kroppimoodeja käytettäessä, mutta näin ei asia ikävä kyllä ole.

Studiotyöskentelyssä sitä vastoin nämä uudet kamerat ovat vertaansa vailla. Monet muotikuvaajat varmasti ilahtuvat mahdollisuudesta käyttää Canonin valtavaa objektiivivalikoimaa sellaisessa kamerassa, joka kilpailee vihdoin kuvanlaadultaan jo keskikoon kameroiden kanssa. Paitsi vaan, että nämä super-kennot asettavat ihan uudet vaatimuksensa myös objektiiveille, joten ihan mitä tahansa Canonin kakkulaa ei kannata näiden kanssa nokalle nostaa. Ja mikäli maisemakuvaus on se mikä eniten himottaa, niin silloin on syytä raahata mukana todella tukevaa jalustaa, ja tekniikkapuoli pitää muutoinkin olla viimeisenpäälle hanskassa.

EOS 5DS:n tärkeimmät ominaisuudet

  • 50,6 megapikselin CMOS-kenno ja kaksi DIGIC 6 -prosessoria
  • 150 000 pikselin RGB+IR-mittausanturi
  • Sarjakuvaus 5,0 kuvaa sekunnissa
  • 61 pisteen automaattitarkennus
  • Rajauskuvaus, 2 kroppikerrointa
  • Uusi peilimekanismi, joka vähentää tärähdystä

EOS 5DS R:n ominaisuudet edellisten lisäksi

  • Alipäästösuotimen vaikutuksia eliminoiva suodin

Ei epäilystäkään, etteikö nyt olla siirrytty taas askel eteenpäin DSLR-kameroiden maksimaalisen kuvanlaadun suhteen. Jotenkin hieman ristiriitaisia ajatuksia mieleeni kuitenkin tuli, kun mietin että haluaisinko ehkä hankkia itselleni jommankumman näistä uutukaisista. Toisaalta tietenkin haluaisin, mutta toisaalta 5D Mark III tai 7D Mark II sopisivat ehkä paremmin kuvaustyylilleni, ja ovat selvästi edullisempia vaihtoehtoja.

Itseasiassa ne molemmat taitaa saada melkeinpä samalla hintaa kuin mitä EOS 5DS R tulee maksamaan ilmestyessään kauppojen hyllylle kesäkuussa. Jään kuitenkin mielenkiinnolla odottamaan ensimmäisiä kunnon arvosteluja näistä kameroista.

 

Canonin lehdistötiedotteessa uutukaisia kuvataan seuraavaan tapaan:

Uusi vertailukohta täyden kennokoon järjestelmäkameroille EOS 5DS ja EOS 5DS R -kameroiden helppokäyttöisyys yhdistettynä uuteen 50,6 megapikselin CMOS-kennoon mahdollistaa monenlaisten näkymien ja kohteiden kuvaamisen. Kamerat sopivat erinomaisesti etenkin suuressa koossa, kuten mainostauluissa ja lehtien kansissa, julkaistavan materiaalin kuvaamiseen, jossa jokainen pikseli on tärkeä. ISO-herkkyys 100–6 400 on laajennettavissa arvoon 50–12 800. Kameran resoluutio mahdollistaa kolme uutta kamerassa rajaavaa kuvausohjelmaa: 1,3x, 1,6x ja 1:1. Etsimen kautta näkyvät rajaustilat tuottavat erinomaisia kuvia esimerkiksi 19 megapikselin stillkuvista, joista rajataan osa suurentaen se 1,6-kertaiseksi.EOS 5DS ja EOS 5DS R on rakennettu kestämään vaativiakin kuvausoloja. Kameroiden kaksi DIGIC 6 -prosessoria varmistavat erinomaisen suorituskyvyn ja reaktionopeuden sekä ensiluokkaiset kuvat, joissa on poikkeuksellisen hyvät värit. Prosessorit on suunniteltu käsittelemään valtavia määriä 50,6 megapikselin kennolta tulevaa kuvadataa, vähentämään kuvakohinaa ja mahdollistamaan kuvataajuus 5 kuvaa sekunnissa.

Poikkeuksellisia ominaisuuksia EOS 5DS ja EOS 5DS R on suunniteltu tallentamaan jokainen yksityiskohta niin maisemakuvauksessa kuin huippumuodin studiokuvauksissakin. Edistyksellinen 61 pisteen automaattitarkennusjärjestelmä, jossa on 41 ristikkäistyyppistä tarkennuspistettä, tuottaa erinomaisen terävyyden ja tarkkuuden koko kuva-alalla. Molemmat kamerat pitävät tarkennuksen luotettavasti liikkuvassa kohteessa joko kasvojen tai värin perusteella käyttämällä älykästä EOS iTR AF -tekniikkaa. Peilin tärähtelyä vaimentava järjestelmä parantaa kuvan tarkkuutta. Järjestelmä liikuttaa kameran peiliä ylös ja alas erityisillä nokilla hallitusti ja äkillisiä pysähdyksiä välttäen. Se vaimentaa myös laukaisimen ääntä.EOS 5DS:n ja EOS 5DS R:n 150 000 pikselin RGB+IR-mittausanturi välkkymisen tunnistuksella varmistaa, että kuvat otetaan tasaisesti ja tarkasti valotettuina myös vaihtelevissa valaistusoloissa, kuten loisteputkivalaistuksessa.

Huikea tarkkuus ja luovia ominaisuuksia ilman rajoja EOS 5DS- ja EOS 5DS R -kameroiden mukautettavat kuvaustilat tuottavat erinomaisen kuvanlaadun joka kerta. Uusi Fine Detail -kuvatyyli maksimoi kennosta saatavan tarkkuuden ja mahdollistaa edistyksellisen terävyyden säädön ilman käsittelyohjelmien käyttämistä.Luovat tilat, mukaan lukien päällekkäisvalotus ja HDR, ovat suoraan kamerassa käytettäviä toimintoja. Ajastimen avulla voidaan kuvata pitkällä aikavälillä ja luoda vaikuttavia intervallivideoita ilman, että kuvaajan tarvitsee olla kameralla. Myöskään erillisiä ohjelmia tai ylimääräisiä varusteita ei tarvita.

Ammattimainen rakenne ja mukautettavat ominaisuudet EOS 5DS- ja EOS 5DS R -kameroiden käyttö on nopeaa kaikenlaisissa kuvausympäristöissä. 100 prosenttia peittävä etsin elektronisella näytöllä tekee rajaamisesta helppoa, ja se voidaan mukauttaa omaan kuvaustyyliin sopivaksi. Suuri 8,11 cm:n (3,2 tuuman) Clear View II LCD -näyttö minimoi heijastukset ja haamukuvat otosten tarkastelun aikana. Näyttö toimii myös hallintanäkymänä usein käytetyille asetuksille. Uudessa mukautettavassa pikavalintanäytössä kuvakkeiden tyyppi, koko ja sijainti on helppo räätälöidä käyttäjän tai kuvaustilanteen mukaan.Molempien kameroiden erittäin luja ja säänkestävä magnesiumseosrunko on hyödyllinen etenkin kuvaajille, jotka ovat tottuneet kuvaamaan säällä kuin säällä.

EOS 5DS R -kameran suunnittelun tavoitteena paras mahdollinen kuvanlaatu Kun tavoitteena on ehdoton maksimitarkkuus, EOS 5DS R -kameran alipäästösuotimen vaikutuksia eliminoiva suodin varmistaa terävimmät mahdolliset kuvat. Maisemakuvauksessa, jossa muodot ovat eloperäisiä, kameran alipäästösuotimen vaikutuksia eliminoiva suodin tuottaa niin hienopiirteiset yksityiskohdat, että jo valmiiksi laadukkaastakin kuvasta tulee suorastaan uskomaton.

0 kommenttia

Osallistu keskusteluun ja jätä oma kommenttisi!

Mitä mieltä olet kirjoituksesta? Haluatko lisätietoja aiheesta?
Kysy rohkeasti, niin olet mukana luomassa arvokasta sisältöä. Pyrin vastaamaan jokaiseen kysymyksesi mahdollisimman nopeasti.

Osallistu keskusteluun tästä aiheesta!