Ensimmäinen kuvapankissa myyty kuvani!

Nyt se sitten tapahtui, sain ensimmäisen kuvan kaupaksi Dreamstimessä. Laitoin pari viikkoa sitten kuvan peltomaisemasta myyntiin Dreamstimeen, Fotoliaan ja iStockphotoon. Shutterstockiin en ole vielä ehtinyt lähettää toista koesarjaa joten sinne ei vielä ole asiaa niin kauan kunnes minut hyväksytään mukaan. Ehkä tästä rohkaistuneena jaksan taas yrittää sinnekin.

Ensimmäisenä sain postia Fotoliasta, kiittivät kuvasta ja laittoivat myyntiin. Seuraavaksi tuli postia iStockphotosta, jonka laatuvaatimuksia kuva ei kuulemma täyttänyt. Dreamstimestä ei vastaavasti ole kuulunut vieläkään mitään, ja päätin tänään käydä katsomassa että mikä siellä on tilanne. Kuva oli kuitenkin hyväksytty ja jopa myyty yhden kerran. Ehkä sähköposti oli hävinnyt jonnekin, kyllä sieltä yleensä postia tulee. Tietysti juuri tällaisella hetkellä ei kuitenkaan tullut.

Kuvani ei siis edes kelvannut iStockphotoon, ilmeisesti sitä oli käsitelty raadin mielestä liikaa. Tämä herätti ajatuksia, ja asia on mielestäni hieman ristiriitainen. Kaikki kuvapankit kertovat sivuillaan, että kuvat eivät saa olla kovin paljoa jälkikäsiteltyjä. Jos kuitenkin sellaisen saa myyntiin, niin se voi vaikka mennä kaupaksi, kuten nyt kävi. Tai ehkäpä tässä tulee esiin kuvankäsittelytaidon merkitys. Eli kuvaa pitää kyllä jälkikäsitellä reilusti, mutta se ei saa näkyä kuvasta.

Totta kai olen muitakin kuviani muokannut ennen lähettämistä, säätänyt kontrastia ja värisävyjä ynnä muuta pientä ja vähän isompaakin, mutta tämä oli ensimmäinen kuva joka oli terävöitetty vähän kovemmalla kädellä, siinä on riskinsä. Ei auta muuta kuin alkaa katsomaan kriittisesti sellaisia muiden myyjien kuvia jotka myyvät hyvin, ja koittaa keksiä kuinka niitä on jälkikäsitelty. Ja sitten vain pitää opetella lisää kuvankäsittelyä ja oikea tapa ehostaa kuvat myyntikuntoon.

Tämä kokemus on todella mieleenpainuva. Ennen ensimmäistä myytyä kuvaa ei ole mitään varmuutta siitä, että kelpaavatko kuvat kenellekään. Oikeastaan seuraavat myynnit eivät ole enää lainkaan niin kiinnostavia, kuin tämä ensimmäinen. Toivottavasti tämä kokemukseni rohkaisee muitakin yrittämään kuviensa myymistä kuvapankkien kautta. Vakuutan että ensimmäisestä myydystä kuvasta tuleva fiilis on vaivan arvoista!

12 kommenttia
 1. Ari
  Ari says:

  Onnittelut, kaikki alkaa aina jostakin. Tuosta maksu puolesta voisit hieman kertoa lisää, olen ymmärtänyt, että kuvia pitää myydä valtavasti jos kuvillaan aikoo ansaita.

  Vastaa
  • Teemu Tretjakov
   Teemu Tretjakov says:

   Kiitos, Ari. Kuvien myynnistä saatava provisio vaihtelee eri kuvapankkien välillä rajusti ja oma osuus myynnistä on aluksi hyvin pieni. Dreamstime ei kai ole niitä ihan piheimpiä paikkoja, ja tienasin tästä yhden kuvan myynnistä 25% myyntihinnasta eli hieman yli 10 taalaa. Oman provision osuus kuitenkin kasvaa myyntimäärien mukaan maksimissaan 50% hujakoille.

   Eli ei tämä kuvamyynti todellakaan mikään kultakaivos ole, mutta mukava harrastus ja eihän sitä koskaan tiedä, jos vaikka joku kuva alkaakin myymään hyvin. Kirjoittelen jossain vaiheessa enemmän maksupolitiikasta ja muistakin aiheeseen liittyvistä jutuista.

   Vastaa
 2. Jape
  Jape says:

  Kiitos kommentistasi blogiini Teemu. :)
  Pahoittelut kommenttisi julkaisun ja vastauksen viiveestä. Nyt olen vastannut sinulle blogissani.

  Vaikuttaisi muuten, että me ollaan samassa kaupungissa… :)

  Vastaa
 3. Mika M
  Mika M says:

  Hienoa. Kannustaa ehkä itseäkin laittaa kuviani myyntiin. Kirjoittelehan lisää juttua tästä aiheesta – kiinnostaa kovin. Joskus nuorempana kokeilin, mutta laatuvaatimukset taisi olla sen verran kovia ja nuorena ei vielä kokemusta ollut niinkään.

  Vastaa
 4. Hietatar
  Hietatar says:

  Onnitteluni kuvan myynnistä! Upea valo on kuvassa ja kuvakulma näyttää iltaruskossa kylpevät niityt kauniisti.

  Muistan myös ensimmäisen myydyn kuvani, tunne oli mahtava.
  Hissukseen tasaiseen tahtiin on kuviani ostettu.
  Rikastumaan ei toki pääse, mutta kuvaamiseen liittyvät väineet olen hyvin saanut kustannettua myytyjen kuvien tuotolla. Kuvalliset askeleet blogin linkistä pääsee myynnissä olevia kuviani katsomaan, jos kiinnostaa.

  Vastaa
  • Teemu Tretjakov
   Teemu Tretjakov says:

   Kiitos onnitteluistasi, tunne tosiaan on vertaansa vailla. Kävin katsomassa kuviasi, niitähän on paljon myynnissä. Olisi kiva nähdä paljonko mitäkin kuvaa on myyty, mutta sitä tietoa ei taida olla vastavalo.fi -sivustolla nähtävissä, kuten on useimmilla ulkomaalaisilla sivustoilla. Kiva kuulla, että olet saanut kuviasi myytyä. Ymmärsin, että kuitenkin aika paljonkin olet niitä myynyt? Ehkä tämä oma puuhastelunikin tästä vielä lähtee lentoon.

   Vastaa
  • Hietatar
   Hietatar says:

   Kuviani on myynnissä tällä hetkellä 2400.

   Juu, ei ole nähtävissä tietoa kuvien myynnistä missään.
   Sen verran voin kertoa, että useita kameroita ja erilaisia objektiiveja, sun muuta kuvallista tarvikkeita olen kuvamyynneillä kustantanut ja ylikin on jäänyt.
   Monipuolisesti kuvaamalla ostaja voi parhaiden osua kohdalle.
   Toki kuvia tarvii olla enempi myynnissä, niin mahdollisuudet kasvaa.

   Suosittelen tutustumaan kyseisen kuvatoimiston infoon, jospa innostut mukaan.

   Vastaa
  • Teemu Tretjakov
   Teemu Tretjakov says:

   Kiitos kun kerroit hieman lisää myynneistäsi. Nyt tämä homma alkaa kiinnostamaan oikein kunnolla! Siis kuvia myymällä on näemmä todellakin mahdollista saada harrastuksen kuluja peitettyä ainakin osittain. Ehkä tämä kokeiluni olikin yksi parhaista tekemistäni uusista aluevaltauksista valokuvaamisen saralla. Tämä aihe tulee varmaankin olemaan pinnalla blogissani pitkään.

   Vastaa
 5. Ari
  Ari says:

  Nyt tulee lisäkysymyksiä, on kolme tapaa keskustelu, väittely ja ajatustenvaihto.
  Tätä viimeistä vaihtoehtoa kannatan.

  – miksi ulkomaalainen kuvatoimisto "taalaa" olen katsellut hinnastoja, osa kotimaisista kuvatoimistoista mielestäni pärjää hinnallaan myös.

  – myytkö kuvat yksinoikeudella, säilyttäen oman tekijänsuojauslain eli voitko myydä kuvan julkaisuoikeuksia edelleen.

  – sitoutuuko kuvan ostaja myymään kuviasi jollain tietyllä tavalla ja entä kuvan lopullinen ostaja / ostajat mitkä lait heitä koskevat?

  Tästä ajatusjuoksusta tuli mieleen, että eikö kannattaisi yrittää ensin myydä kuviaan kotimaiselle kuvatoimistoille, silloin tietää varmasti missä mennään ja mitä oikeuksia omiin kuviinsa myy. Sama kiksi tulee varmasti vaikka ostaja olisikin kotimainen kuvatoimisto;)

  Vastaa
  • Teemu Tretjakov
   Teemu Tretjakov says:

   Hyviä kysymyksiä, pitääkin oikein miettiä että miten tämä meni. Kun päätin koittaa onneani kuvien myymisessä, en tiennyt koko hommasta mitään. Ulkomaisista kuvapankeista on paljon enemmän tietoa olemassa kuin kotimaisista, ja se varmaankin on päällimmäinen syy siihen, miksi päädyin ensin ulkomaisiin kuvapankkeihin. Kotimaiset kuvapankit ovat vielä saaneet odottaa vuoroaan, mutta jostainhan oli aloitettava.

   Myyn kuviani vain julkaisuvapaa- eli Royalty Free lisenssillä. En ainakaan toistaiseksi halua sitoa kuviani vain yhden kuvapankin kautta myytäviksi, eivätkä kaikki lisenssimuodot ole vielä edes tuttuja minulle. Tästä syystä en halua ryhtyä myöskään kuvapankkien exclusive- eli yksinoikeudella kuvaajaksi. Royalty Free -lisenssillä kuvia voi myydä niin monta kertaa kuin haluaa, mutta vastaavasti pienempää korvausta vastaan. Aineettomien hyödykkeiden myynnissä uskon suurien volyymien ja edullisien hintojen voimaan.

   Pitääkin tutustua noihin kotimaisiin kuvapankkeihin ja niiden erilaisiin lisenssivaihtoehtoihin. Missään nimessä en pidä niitä huonompana vaihtoehtona kuin ulkomaisia kuvapankkeja.

   Vastaa
 6. Jaska Partanen
  Jaska Partanen says:

  Onnea Teemu ja menestystä sulle toivotan! Olet mielestäni erinomainen valokuvaaja ja uskoisin ettei ostajan rahat mene hukkaan hienojen kuviesi parissa.

  T.Jaska

  Vastaa

Osallistu keskusteluun ja jätä oma kommenttisi!

Mitä mieltä olet kirjoituksesta? Haluatko lisätietoja aiheesta?
Kysy rohkeasti, niin olet mukana luomassa arvokasta sisältöä. Pyrin vastaamaan jokaiseen kysymyksesi mahdollisimman nopeasti.

Osallistu keskusteluun tästä aiheesta!