Applen Aperturen kehitystyö loppuu, Photos korvaa Aperturen

Apple ilmoitti, ettei sen ammattilaisille suunnattua Aperture kuvankäsittelyohjelmistoa enää jatkossa kehitetä, vaan kaikki kuvankäsittelyyn tarvittava toiminnallisuus tullaan sisällyttämään ensi vuonna julkaistavaan Photos-sovellukseen. Photos littyy uuuteen, myöhemmin syksyllä julkaistavaan, OSX Yosemite -käyttöjärjestemäversioon, ja se toimii tiiviisti osana iCloud Photo Library-pilvitallennuspalvelua.

Tavallaan on sääli, että monien odottamaa Aperture 4:ää ei koskaan tulla näkemään, mutta toisaalta mikäli kaikki Aperturen toiminnallisuus tulee löytymään uudesta softasta, ei minua haittaa vaikka nimi muuttuukin. Mitkä ominaisuudet sitten tullaan näkemään ja mitkä katoavat? Se nähdään ensi vuonna. Veikkaan kuitenkin, että ikävä kyllä suurin osa Aperturen ominaisuuksista jää puuttumaan uudesta sovelluksesta.

Apple lupaa jatkaa Aperture 3:n tukemista myös Yosemitessa, joka osaltaa tukee epäilyjäni. Miksi sitä enää tuettaisiin, jos parempi softa olisi kehitetty tilalle. Aperture 3 on jo ajastaan jäljessä, ja vaikka siihen julkaistaankin päivityksiä säännöllisesti, ei se Adoben Lightroomille pärjää oikein missään vertailussa.

Uusi Photos-sovellus näyttää todella tyylikkäältä ja pelkistetyltä.

 

Adobe puolestaan kertoi panostavansa jatkossa vieläkin enemmän Lightroomin ja Photoshopin kehittämiseen. Se julkaisi juuri mittavia päivityksiä Creative Cloud -palveluunsa, kuten aiemmassa jutussani kerroin.Onko siis käynyt niin, että Lightroom jyräsi Aperturen alleen? Vaikea Applen olisikaan kilpailla Adoben kanssa, joka on keskittynyt pelkästään tuottamaan sovelluksia luovan työn tekijöille ja ammattilaisille. Applella on hanskattavanaan paljon suurempi joukko sovelluksia ja laitteita, sen lienee pakko jättää osa sovellustarjonnasta muiden hoidettavaksi. Hyvä niin.

Aperturen kehitystyön loppumisesta kertoi ensimmäisenä Techcrunch.

2 kommenttia
 1. Tapani Launonen
  Tapani Launonen says:

  nythän näyttää siltä että lightroomiin on pakattava kaikki kuvansa, ellei joku pysty hyvin kehaseen tanskalaisten phaseonen captureonea, testi versio kyllä crashas ja kadotin kai kuvatkin jotenkin, mut nyt pitäs laittaa workflow uuteen kuntoon ja näitä kuvamassoja ei käsitellä jollain votosilla joka tuntus olevan kosketusnäyttöystävällinen pilvessä säilytettävä jne kivakuva palvelu

  Vastaa
 2. Teemu Tretjakov
  Teemu Tretjakov says:

  Minä voin kehaista Capture Onea. Otin kokeiluversion käyttööni, ja päädyin lopulta ostamaan lisenssin vaikka kallis olikin. Kuvan laatu ratkaisee, ja Capture One tuottaa omaan silmääni selvästi paremman näköistä jälkeä kuin Lightroom.

  Vastaa

Osallistu keskusteluun ja jätä oma kommenttisi!

Mitä mieltä olet kirjoituksesta? Haluatko lisätietoja aiheesta?
Kysy rohkeasti, niin olet mukana luomassa arvokasta sisältöä. Pyrin vastaamaan jokaiseen kysymyksesi mahdollisimman nopeasti.

Osallistu keskusteluun tästä aiheesta!