Kuvapankki kollaasi

Aloita valokuvien myyminen kuvapankeissa nyt – se on helpompaa kuin koskaan

Kiinnostaako sinua valokuvien myyminen netissä? Minulta kysellään toistuvasti, että kuinka kuvien myyminen kannattaa aloittaa, kuinka paljon kuvien myymisellä tienaa, tai että kelpaisivatkohan kuvani myyntiin. On varmaan pitkästä aikaa syytä käsitellä hieman näitä asioita.

Itse laitoin pitkästä aikaa kuvia myyntiin yli puolen vuoden tauon jälkeen ja näyttää siltä, että taito on yhä tallella, koska kuvani hyväksyttiin myyntiin kaikkiin kuvatoimistoihin. Näyttäisi siltä, että kuvia on nyt jopa helpompi saada hyväksytettyä kuvatoimistoihin kuin aikaisemmin. Sen lisäksi ainakin Shutterstock ja Bigstock käsittelevät kuvat nykyään salaman nopeasti.

Sain ilmoituksen hyväksymisestä lähes välittömästi. Eli nyt on todellakin oikea aika kokeilla myymistä tai laittaa kuvia urakalla lisää myyntiin niin kauan, kuin se on näin helppoa. Koskaan ei tiedä, että mitä muutoksia seuraavaksi on luvassa.

Kuvien myyminen kannattaa aloittaa ensin parissa kuvapankissa

Minä aloitin aikanaan valokuvieni myymisen lataamalla kuvia neljään suosituimpaan microstock-kuvatoimistoon. Siinäkin oli hommaa, koska kaikkien kuvatoimistojen sivut eroavat toisistaan aika tavalla, ja lisäksi kuvien lataamisessa saattaa olla toisistaan poikkeavia vaatimuksia joko kuvan koon, laadun, tai hakusanojen suhteen. Halusin kuitenkin tehdä samalla pientä vertailua eri kuvapankkien kesken ja päätin nähdä hieman enemmän vaivaa.

Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikkien kannattaa ladata kuvia moneen paikkaan heti ensi yrittämällä. Jos haluat aloittaa kuvien myymisen nyt, niin suosittelen kokeilemaan sitä ensin vaikka vain yhdessä tai kahdessa kuvapankissa. Tärkeätä on tallettaa valmiit myyntikuvat sopivan kokoisina ja hakusanoilla varustettuina omalle kovalevylle valmiiksi muihin kuvapankkeihin lataamista varten.

Sitten kun huomaat, kuinka kiinnostavaa valokuvien myyminen voikaan olla, on sinun helppo lähettää kertaalleen valmistellut kuvat myyntiin myös muualle. Eli kannattaa aloittaa kevyesti, mutta samalla valmistautua jo heti alusta asti toiminnan laajentamiseen.

Suosittelen aloittamaan kuvien myymisen ensiksi Shutterstockissa tai Fotoliassa, vaikka nämä kuvatoimistot ovat tarkempia uusien kuvien hyväksymisessä kuin monet muut kuvatoimistot. Tämä siksi, että näistä kuvatoimistoista saa palautetta siitä, että mitä korjattavaa kuvista löytyy, ja kun saa kuvansa myyntiin ensin näihin vaativimpiin kuvatoimistoihin, niin voi olla varma siitä että ne kelpaavat myös muualle myyntiin. Lisäksi kuvien laatu on tämän jälkeen varmasti riittävällä tasolla riittävän myynnin aikaansaamiseksi laajemmallakin levityksellä.

Sitten kun tekniikka alkaa olemaan hanskassa ja kuvia saa menemään läpi tarkastuksesta hyvällä prosentilla, on aika lisätä myyntikanavien määrää. Olen lähettänyt kuviani aika moniin kuvatoimistoihin, mutta pienempien kuvatoimistojen myyntimäärät ovat aika heikolla tasolla, enkä niitä halua tässä yhteydessä listata.  Tässä lista kuvapankeista, joita suosittelen kokeilemaan:

Kuinka paljon kuvien myymisellä tienaa?

Tähän kysymykseen on mahdotonta antaa yksiselitteistä vastausta. Se on hieman sama, kuin kysyisi, että kuinka paljon rahaa voi säästää, jos aloittaa säästämisen tänään. Eli mitään rajaa ei ole, mutta tulojen kertyminen alkutaipaleella on hidasta. Tahti kuitenkin paranee, kun saa enemmän valokuvia myyntiin.

Mitä enemmän sinulla on kuvia myynnissä ja mitä enemmän niitä on myyty, sitä enemmän kuvapankit painottavat juuri sinun kuviasi hakutuloksissaan. Eli myyntimäärät lisääntyvät varmasti, jos vain olet pitkäjänteinen ja määrätietoinen.

Huomattavien myyntitulojen aikaansaamiseksi on kuvia oltava myynnissä tuhansia, jopa kymmeniä tuhansia kappaleita, joka on ajatuksena lähes mahdoton. Mutta kun kuvien käsittelyyn ja hakusanoittamiseen saa varmuutta ja rutiinia, niiden tuottaminen muuttuu helpommaksi ja helpommaksi samalla kun myyntimäärät kokoajan lisääntyvät. Alku on aina hankalaa, tuo vanha totuus pätee tässäkin.

Itse huomasin, että kuvamyyntini lähti käyntiin Shutterstockissa kunnolla vasta sen jälkeen, kun olis saanut ensimmäiset sata kuvaa myyntiin. Sitä ennen se oli enemmän sellaista räpeltämistä ja uuden opettelua. Onneksi jaksoin kuitenkin kiivetä tuon kynnyksen yli, eikä se mikään mahdottomuus ole kellekään muullekaan.

Alussa ajatus tuhansien kuvien myyntiin laittamisesta oli ylitsepääsemätön, mutta päätin edetä yksi kuva kerrallaan, kunnes tietäisin että onko kuvien myyminen ”minun juttuni”. Nyt tiedän, on se.

Olisiko nyt sopiva aika aloittaa valokuvien myyminen?

Ei ole huonoa aikaa aloittaa tai kokeilla kykyjään kuvien myymisessä, ja juuri nyt kuvapankkikuvaajaksi ryhtyminen on helpompaa kuin ehkä koskaan. Kuulemani perusteella monet ovat kokeilleet, mutta jättäneet homman syystä tai toisesta kesken. Suurin syy lienee se, että innostus on laantunut, koska kuvia ei ole hyväksytty myyntiin.

Ajat ovat kuitenkin muuttuneet, ja viime aikojen muutokset kuvapankkien kriteereissä mahdollistavat yhä useampien kuvaajien myyjäksi pääsemisen. Kirjoitin taannoin jutun siitä, kuinka Shutterstock laski pääsyvaatimuksiaan uusille kuvaajille. Ja se näkyy nyt hurjana kuva- ja kuvaajamäärän ja kasvuna Shutterstockissa. Se on nykyajan trendi, että kuvatoimistot haluavat enemmän ja enemmän kuvia myyntikatalookiinsa.

Jos siis olet tunnuksen ehkä jo luonut, mutta jättänyt leikin sikseen, niin nyt olisi hyvä aika kaivaa salasanat esille ja koettaa uudelleen. Sinulle on varmasti kertynyt myös uusia kuvia, joita et ole vielä tarjonnut myyntiin. Ja keskittymällä vaikka vain yhteen kuvapankkiin, ei vaiva ole järin suuri vaikka se tyssäisikin jälleen. Onnistuessaan valokuvien myymien on huippumielenkiintoinen tapa saada uutta potkua harrastamiseen.

Mikäli olet jo ehtinyt unohtamaan salasanasi (niin minäkin olen useamman kerran), sen saa tilattua uudelleen aivan samalla tavalla, kuin muissakin internet-palveluissa. Eli kun annat sähköpostiosoitteesi, sinulle lähetetään ohjeet, kuinka salasanan voi vaihtaa.

Shutterstockin salasanasi voit pyytää uudelleen tästä

Valokuvien myyminen netissä

Kuvatoimistoihin voi tarjota myytäväksi monenlaista kuvaa. Suosituimpia myymiäni aiheita ovat luontokuvat, maisemat ja matkakuvat. Tässä kollaasissa näet muutamia esimerkkejä myyntikuvistani.

Kannattaa aloittaa valokuvien myyminen heti

Näyttäisi siis siltä, että nyt on helppoa saada kuvia hyväksytettyä kuvatoimistoihin, ehkä helpompaa kuin koskaan aiemmin. Perinteisesti kuvatoimistot ovat olleet tarkkoja kuvien laadusta, mutta nyt halutaan saada mahdollisimman paljon kuvia myyntiin. Haittapuolena tässä on se, että kilpailu on entistäkin kovempaa. Pitkäjänteisellä työllä kuvien myyminen tuottaa kuitenkin mukavasti lisätuloja, ja myyminen kannattaa aloittaa nyt heti.

Suosittelen aloittamaan myymisen joko Shutterstockissa tai Fotoliassa, ja laajentamaan sitten innostuksen mukaan muihinkin kuvatoimistoihin. Tulen jakamaan vinkkejä ja omia kokemuksiani jatkossakin, ja kuulen mielelläni myös sinun kuvamyyntikokemuksistasi. Voit kirjoitella niistä tämän tekstin kommentteihin tai keskustelualueen kuvamyynti-foorumille. Onnea kuvamyyntiin!

Katso myös -> Parhaat vinkit kuven myymiseen

19 kommenttia
  • Teemu Tretjakov
   Teemu Tretjakov says:

   Kyllä pitää. Verolomakkeet vanhenevat monissa kuvapankeissa kolmen vuoden välein, jolloin ne on täytettävä aina uudelleen. Se on kuitenkin aika pieni vaiva mielestäni.

   Vastaa
 1. Anne
  Anne says:

  Kyllä on hankalaa. Kokeilin tuota Fotoliaa, pääsinkin rekisteröitymään sinne, mutta kun erikseen miti vielä luoda AdobeID, se väitti että spostini on jo käytössä. Tietenkin se on… olisiko pitänyt perustaa uusi sposti sitä varten?? Muutenkin nuo englanninkileiset sivustot hankalia kun rahan kanssa liikutaan. Huoh…

  Vastaa
  • Teemu Tretjakov
   Teemu Tretjakov says:

   Se varmaan tarkoittaa, että sinulla on jo Adobe tunnus luotuna sähkäpostillesi. Voit varmaan käyttää siis jo olemassaolevaa tunnustasi Adobe Stockissa.

   Vastaa
 2. Hanna
  Hanna says:

  Haluaisin aloittaa kuvien myymisen kuvapankeissa, mutta hieman mietityttää henkilöllisyystodistuksen kuvan lataaminen esimerkiksi Shutterstockille rekisteröityessä, mutta tämä taitaa olla pakollinen välivaihe kaikissa kuvapankeissa?

  Vastaa
  • Teemu Tretjakov
   Teemu Tretjakov says:

   Kopio ajokortista pitää lähettää kaikille kuvatoimistoille, joissa haluaa kuviaan myydä. Jos asia arveluttaa, niin kannattaa pitäytyä suurimmissa ja tunnetuimmissa kuvatoimistoissa, itse en pidä riskiä väärinkäytöksistä suurena.

   Vastaa
 3. Tuija Neuvonen
  Tuija Neuvonen says:

  moi! Pitääkö olla ajokortti!, jos haluaa myydä kuviaan? Eikö kopio passista käy? Olisikohan sinulla suosituksia kuvatoimiston suhteen maisema/taiteellisempi luontokuvaus -harrastajalle?

  Vastaa
  • Teemu Tretjakov
   Teemu Tretjakov says:

   Hei Tuija!
   Kyllä kopio passistakin varmasti kelpaa kuvatoimistoille. Maisemat ja luontokuvat myyvät aika tasaisesti joka kuvatoimistossa, joten kannattaa keskittyä niihin suosittelemiini kuvatoimistoihin, jotka myyvät parhaiten ylipäätään.

   Vastaa
 4. Mikael Avalon
  Mikael Avalon says:

  Shutterstockokissa menee helpommin kuvat läpi kuin Fotoliassa. Kokeilin kumpaankin samoja kuvia, shutterstockissa meni läpi vähän reilu 300 kuvaa. Nyt olen lähettänyt samoja kuvia Fotoliaan, suurinta osaa ei hyväksytä, haku sanoissa ei ole ongelmaa. Suosittelen Shutterstockia kuvia voi muokata enemmän. Esim. Lumisade kuva menee Shuteriin mutta ei fotoliaan.

  Vastaa
 5. Mikko Vares
  Mikko Vares says:

  Minulla on fotoliassa (adobe stock) in review osiossa lukenut ”Thank you for your submission, your files will be reviewed by the moderation team within the next few days.” nyt jo yli vuoden?

  Vastaa
  • Teemu Tretjakov
   Teemu Tretjakov says:

   Ohoh! Jopas kestää! Kannattaa varmaan lähestyä sähköpostitse ja kysyä, että mistä kiikastaa. Välillä voi kestää aika pitkäänkin kun miettivät että käykö kuva myyntiin sisältönsä puolesta, mutta tuo nyt on jo vähän liikaa.

   Vastaa
   • Nimetön
    Nimetön says:

    Joo, joku häikkä siinä on. En oo vaan ehtinyt paneutua. Muistin vasta tämän luettuani, että laitoin kuvia sinne :)

 6. Suomalainen
  Suomalainen says:

  Miten tuolta Shutterstockista tilitetään? Kun katsoo kuvia niin siellä esimerkiksi ostaja taitaa saada 10 ensimmäistä kuvaa ilmaiseksi, saako tällöin kuvaaja senttiäkään?

  Kannattaako suomalaisissa kuvapankeissa myydä? Esimerkiksi All Over Press, Vastavalo tai Lehtikuva?

  Vastaa
  • Teemu Tretjakov
   Teemu Tretjakov says:

   Maksut saa esim. Paypal-tilille. Suomalaisista kuvapankeista ei ole kokemusta muuta kuin Vastavalosta, mutta se on mielestäni tosi outo paikka. Muut kuvaajat saavat arvostella kuviasi ja etsiä niistä virheitä. Se aiheuttaa enemmän mielipahaa kuin mitään muuta. Olen pysynyt ulkomaisissa kuvapankeissa jo siitäkin syystä, että asiakaskunta on koko maailma. Suomen markkinat ovat aika suppeat siihen verrattuna.

   Vastaa
 7. juupelis
  juupelis says:

  Pitääkö tuosta shutterstockista maksaa? Vai onko se ilmainen? Onko mikään noista ilmainen edes. Koska minä tahtoisin myydä kuvia, mutta ei ole varaa maksaa ollenkaan mistään tämmösestä, kun opiskelen.

  Vastaa
 8. Bianca K
  Bianca K says:

  Hei, olisin myös halunnut myydä kuvia adobe stock:issa, mutta en tiedä minkalainen verotiedojen lomake täytyy täyttää, 4 eri vaihtoehtoa. Haluaisin myydä yrityksen kauttaa eli ei yksityishenkilönä.

  Vastaa

Osallistu keskusteluun ja jätä oma kommenttisi!

Mitä mieltä olet kirjoituksesta? Haluatko lisätietoja aiheesta?
Kysy rohkeasti, niin olet mukana luomassa arvokasta sisältöä. Pyrin vastaamaan jokaiseen kysymyksesi mahdollisimman nopeasti.

Osallistu keskusteluun tästä aiheesta!