Pixelmator screenshot

Adobe Lightroom ja Photoshop eivät ole ainoat vaihtoehdot kuvankäsittelyyn

Adoben Creative Cloud sai ilmestyessään ihoni kananlihalle hinnoittelupolitiikkansa vuoksi (Photoshopin lisenssiä ei voi enää ostaa itselleen, nykyään käyttöoikeuden voi vain vuokrata). Kokemani järkytyksen johdosta päädyin tutustumaan Photoshopin ja Lightroomin Macille saataviin kilpailijoihin.

Paras vaihtoehto Adoben tuotteille on mielestäni Applen Aperture ja itsenäisen kehittäjäjoukon tuottama Pixelmator. Olen käyttänyt ja testannut vuosien varrella paljon erilaisia ohjelmia, joista nämä kaksi nousevat selvimmin esille.

Kilpailijoiden hinnat ovat selvästi halvemmat

Adobe ei koskaan ole halunnut kilpailla hinnalla, eikä ole ollut tarvettakaa, niin ylivoimaisen maineen ja markkinajohtajan aseman on Adobe ihan ansaitusti onnistunut tuotteillleen hankkimaan. Kilpailijoiden leiristä löytyy kuitenkin huomattavasti paremmin lompakolleni sopivia vaihtoehtoja. Applen Aperture maksaa muistaakseni alle 80 euroa, ja Pixelmator kolmisen kymppiä. Päivitykset molempiin ohjelmiin ovat ilmaisia.

Adobe on vuosien varrella saavuttanut ohjelmillaan eräänlaisen standardi-statuksen, joka vaikeuttaa edelleen siirtymistä käyttämään muita tuotteita. Ammattilaisille Creative Cloud sopiikin täydellisesti, eikä suolainen kuukausihinnoittelu ehkä muodostukaan ongelmaksi. Harrastelijoiden näkökulmasta asiaa tarkastellessa tilanne on varmasti usein toisin.

Pixelmator on todella hyvin varustettu kuvankäsittelyohjelma,
jolla onnistuu myös viivagrafiikan luominen

Ominaisuudet riittävät erinomaisesti

Photoshop ja Lightroom ovat ominaisuuksiensa puolesta ylivoimaisia, eikä niiden kanssa ole helppo kilpailla. Kuitenkin, mikäli ottaa sen rohkean askeleen, ja kiemurtelee pois Adoben asettamasta ansasta, saa huomata kuinka edistyksellisiä ohjelmia myös muualta löytyy.

Toki Photoshopissa ja Lightroomissa on paljon sellaisia ominaisuuksia, jota ei muista ohjelmista välttämättä löydy. Kaikki muutokset valokuviin on kuitenkin mahdollista tehdä myös Pixelmatorilla ja Aperturella, mutta toteutustapa saattaa poiketa totutusta. Ongelmaksi ei tule muodostumaan vaihtoehtoisten ohjelmien ominaisuuksien puute,  vaan oma taitoni käyttää niitä!

Eräs huomioitava seikka on sekin, että sekä Photoshopille että Lightroomille on netti pullollaan ohjeita ja tutoriaaleja. Harvinaisemmille ohjelmille niitä on hieman vaikeampi löytää, mutta onneksi niitäkin on.

Applen Aperturestakin löytyy jo koko joukko työkaluja kuvankäsittelyyn.

Siirtyminen uusien ohjelmien pariin ei tule olemaan helppoa

Olen vakavasti harkinnut siirtymistä pois Adoben leiristä, ja olen yhä vakuuttuneempi että näin tulen tekemään. Se on sääli, koska pidän todella paljon sekä Lightroomista, että Photoshopista. Ohjelmat ovat tulleet vuosien saatossa tutuiksi, ja uusien opettelu vie aikansa.

Mitä nopeammin siirtymisen alottaa, niin sen valmiimpi on sillä hetkellä kun Lightroomiakaan ei voi enää ostaa omaksi (mikäli näin tulee käymään). Useimmat harrastajavalokuvaajat käyttäisivät varmasti mielellään Lightroomia ja Photoshoppia, mutta Adobe tekee sen nyt kyllä todella vaikeaksi. Ei ainoastaan Creative Cloudin vuokralisenssipolitiikallaan, vaan myös Lightroomin hintavilla päivityksillä.

Sekä Aperturesta että Pixelmatorista julkaistii juuri uudet versiot, jotka molemmat sain ladata käyttööni ilmaisina päivityksinä, koska omistin vanhemmat versiot ohjelmista. Tästä Adobe saisi ottaa mallia. Lisäksi vielä jopa Applen uusi käyttöjärjestelmäversio OSX Mavericks on ilmainen päivitys. Vaikka Macit ovat jonkin verran kalliimpia kuin Windows-PC:t, säästöä saattaa syntyä yllättävissä paikoissa.

Vaihtoehtoja tutkiessani olen käyttänyt Lightroomia ja Aperturea päällekkäin ja vertaillut ohjelmia sekä niiden ominaisuuksia. Kovin kauaa en enää jaksa molempia ohjelmia availla, ja toinen saa kohta jäädä. Kirjoittelen lisää kokemuksiani, kunhan olen päätökseni tehnyt. Ja ainahan sitä voi palata takaisin Lightroomiin, jos ikävä yllättää. Tällä hetkellä Aperture ja Pixelmator tuntuvat kuitenkin todella houkuttelevalta vaihtoehdolta.

11 kommenttia
 1. Pasi Lepola
  Pasi Lepola says:

  Mielenkiintoista. Erityisesti siksi, koska olen vaihtamassa pian windowsista Mäkkiin, niin kiinnostaa kuulla lisää tuosta Lightroom-Aperture -vertailusta.

  Vastaa
  • Teemu Tretjakov
   Teemu Tretjakov says:

   Tervetuloa vaan tyytyväisten Mac-käyttäjien joukkoon. Itse siirryin Mac-käyttäjäksi jo vuonna 2006, enkä ole päivääkään katunut. Lightroomin ja Aperturen vertailu on tulossa jossain vaiheessa, joten pysy kuulolla! :)

   Vastaa
 2. Teemu
  Teemu says:

  Lisäisin listaan vielä yhden vaihtoehdon. Phase Onen Capture One sarjan viimoisimman version eli 7 tällä hetkellä. Hinta pyörii samoissa kuin Lightroomin.

  Vastaa
  • Teemu Tretjakov
   Teemu Tretjakov says:

   Erittäin hyvä lisäys! Itsekin katselin tuota ohjelmaa, mutta en ole vielä ehtinyt testaamaan. Siitäkin taitaa saada ilmaisen kokeiluversion kuukauden ajaksi. Kuvissa näyttää tosi asialliselta. Olisiko jollakulla kokemusta tästä?

   Vastaa
 3. Pasi Lepola
  Pasi Lepola says:

  Pistähän myös DxO Optics Pro 9 testiin. 8 versio sai hyvät arvostelut uusimmassa Kamera-lehdessä. Ohjelmassa on kuulemma hyvät automaattitoiminnot (kohinanpoistoon ja valotuksen sekä optiikan virheiden korjailuun). Kun ohjelma hoitaisi nuo perussäädöt RAW-kuville kuntoon automaattisesti voisi itse keskittyä luovaan kuvankäsittelyyn. Ohjelmasta löytyy myös tarjolla kuukauden ilmainen kokeiluversio. Retina MacBook Pro 15" pitäisi saapua 31.10, jännittää!

  Vastaa
 4. Anssi Hakkarainen
  Anssi Hakkarainen says:

  Huomasin aamulla sähköpostiviestin OnOneSoftwarelta, jonka mukaan olen joskus rekisteröitynyt heidän saitilleen. No kävi ilmi, että kys.firmalla on joskus tapana ilahduttaa "kiinnostuneita" ja sainkin ladata tänään ilmaiseksi heidän Perfect Effects 8 -tuotteensa, mikä vaikuttaa ihan pätevältä integroituen mm. LR5 ja CS6 PS:n kanssa. Vinkkinä siis muillekin, että kannattanee vierailla kys.firman sivustolla ja laittaa email-tietonsa heidän asiakasrekisteriin!

  Vastaa
  • Teemu Tretjakov
   Teemu Tretjakov says:

   Kiitos tiedosta, Anssi! Lisää huippu-uutisia tähän liittyen, Perfect Effects on nyt ilmainen muutaman päivän kaikille, jotka antavat sähköpostiosoitteensa OnOnelle.

   Vastaa
 5. Ari Talusen
  Ari Talusen says:

  Google Nik Collection…Maksaa ehkä karvan päälle satasen, kun aikoinaan, ollessaan vielä NIK Software- tuote, maksoi n. 750€. Kannattaa ehdotomasti tutustua, varsinkin hienoon Silver Efex Pro 2- mustavalkomoottoriin.

  Vastaa
 6. Köyhä taiteilija
  Köyhä taiteilija says:

  Siis onnistuuko näillä mainitsemillasi ohjelmilla kuvan irrottaminen taustasta taikasauvalla? Onko niissä vastaavaa toimintoa? Esimerkiksi Gimpissähän sellainen toiminto on, mutta se toimii kyllä aika surkeasti. Kiitos vastauksestasi. T. köyhä taiteilija

  Vastaa
 7. Köyhä taiteilija
  Köyhä taiteilija says:

  Mitä ihmettä! Yritin ladata kokeiluversion Pixelmatorista. Näyttöön tulee vain teksti ”Winzip ei ole ilmainen ohjelma jne…”

  Johtuuko se siitä, että olen aikaisemmin kokeillut Photoshoppia? Mikä ihmeen Winzip? En ole kyllä muistaakseni koskaan kokeillut Pixelmatoria aikaisemmin. Tää on tietysti käytettynä ostettu kone että edellisestä käyttäjästä en tiedä.

  Outoa.

  Sitäkin tarpeellisempaa olisi nyt tietää, miten tuo Pixelmatorin kuvan leikkaaminen irti taustasta toimii, varsinkin ei niin tarkkarajaisissa kohteissa (olen vesiväritaiteilija).

  Kiitos jos jaksaisit vastata. Phuuh

  Vastaa

Osallistu keskusteluun ja jätä oma kommenttisi!

Mitä mieltä olet kirjoituksesta? Haluatko lisätietoja aiheesta?
Kysy rohkeasti, niin olet mukana luomassa arvokasta sisältöä. Pyrin vastaamaan jokaiseen kysymyksesi mahdollisimman nopeasti.

Osallistu keskusteluun tästä aiheesta!