Adobe photoshop premiere elementsbox

Adobe Photoshop ja Premiere Elements 11 tarjoavat helppoa kuvien ja videon käsittelyä

Adoben harrastajille suunnattu ja suosittu kuvankäsittelyohjelma Photoshop Elements, sekä videonkäsittelyohjelma Premiere Elements päivittyivät versioon 11. Photoshop Elements on kevyempi ja huomattavasti edullisempi versio ammattilaisille suunnatusta Photoshop CS6 -ohjelmasta ja Premiere Elements on vastaavasti kevyempi versio Adobe Premiere -videonkäsittelyohjelmasta. Ohjelmat ovat saatavilla joko erikseen tai yhdessä edulliseen pakettihintaan.

Uudessa Photoshop Elements -ohjelmassa on siirrytty takaisin vaaleaan käyttöliittymään tyylikkään tummasta ulkoasusta, mikä on ehkä hieman yllättävä valinta. Syynä muutokseen on kuulemma käyttäjien valitukset vaikeaselkoisista ikoneista tummalla pohjalla.Käyttöliittymään on tehty muutoksia tavoitteena tarjota yhä helpompia tapoja monimutkaisienkin kuvankäsittelytekniikoiden hallitsemiseksi ilman aiempaa kuvankäsittelykokemusta.

Ohjelmasta löytyy kuitenkin myös Photoshopin CS-versiosta tuttuja ominaisuuksia, ja kehittyneet kuvankäsittelytekniikat toimivat saumattomasti uusien helppokäyttöisien ohjattujen efektien kanssa. Adobe Photoshop Elements koostuu eri kuvankäsittelymoodeista tarjoten todella joustavaa kuvankäsittelyä valokuvauksen harrastajille.

Adobe Elements Organizer on tarkoitettu kuvien hallinnointiin

Photoshop Elementsin mukana tulee myös kuvien hallinnointiohjelma Adobe Elements Organizer. Kyseessä on erillinen ohjelma kuvien selaamiseen ja esimerkiksi kalentereiden luomiseen sekä kuvien jakamiseen eri tavoin. Mukana on muista ohjelmista tutuksi tulleet kasvojen tunnistus, sekä karttamoduuli kuvien GPS-koordinaattien tarkasteluun.

Elements Organizer on erittäin siisti ja tehokas kuvien hallintatyökalu

 

Photoshop Elements Editor kuvien käsittelyyn

Photoshop Elements Editorilla suoritetaan itse kuvien käsittely. Editorissa on kolme eri tilaa: Quick, Guided ja Expert. Quick-moodi on tarkoitettu nopeaan kuvan parantamiseen tähtäävään pikaeditointiin, Guided-moodissa on enemmän vaiheita ja vaikutusmahdollisuuksia jotka suoritetaan ohjatusti, ja Expert-moodi on nimensä mukaisesti vaativimmille käyttäjille suunnattu sisältäen muista Photoshop-versioista tutut painikkeet ja kontrollit.

Eri moodit toimivat itsenäisesti, mutta niiden välillä liikkuminen on mahdollista kesken editoinnin. Tämä tuo joustavuutta ja nopeutta vaativiinkin operaatioihin. Kun esimerkiksi tekee Guided-moodissa joitakin kuvankäsittelymuokkauksia, ja siirtyy tämän jälkeen Exepert-moodiin, niin ohjelmaan avautuu perinteiset kontrollit ja kuvaan on automaattisesti luotu tarvittavat tasot, maskit ym. aikaa vievät komponentit aivan kuin kuva olisi alun perinkin käsitelty Expert-moodissa! Tämä mahdollistaa erilaisten hienosäätöjen tekemisen valmiiden efektien lisäämisen jälkeen, ja onkin uuden version parhaita ominaisuuksia.

Quick-moodissa on näkyvillä vain
muutama painike ja säätövaihtoehto

 

Guided-moodista löytyy valmiit säädöt
mm. ylä- ja alasävykuvien luomiseksi

 

Efektejä voidaan lisätä useampia
samaan kuvaan…

 

…ja expert-moodissa pääsee säätöihin
käsiksi tasojen avulla

 

Yläpalkin tutut alasvetovalikot ovat käytettävissä koko ajan jokaisessa moodissa, joten missään vaiheessa ei tule sellaista tunnetta, että kädet olisi sidottu ja olisi pakotettu käyttämään vain näitä ohjattuja, helppoja ja valmiiksi rakennettuja efektejä. Lisäksi efektejä voi lisätä useampia ja tasojen määrä kuvassa vain kasvaa, joka suorastaan houkuttelee säätämään eri efektien voimakkuutta kuvassa. Tämä on todellista joustavuutta.

Lisäksi mukana on uusia filttereitä, kuten Photoshop CS6:sta tuttu Lens Blur ja Refine Edge. Jälkimmäisellä voidaan irrottaa kohde taustasta ja vaikkapa siirtää kokonaan eri kuvaan. Leikkaamistyökalu on uudistunut ja tarjoaa nyt paremmat keinot vaikeiden kohteiden, kuten hiuksien, erottamiseen taustasta.

Videoiden editointiin Premiere Elements

Premiere Elements on videoiden editointiin tarkoitettu vastine Photoshop Elementsille. Käyttöliittymä on hyvin samankaltainen ja ohjelmassa on myöskin eri moodit eri käyttötarkoituksen mukaan, Quick-moodi ja Expert-moodi. Ensimmäinen nopeaan elokuvan tekemiseen ja jälkimmäinen monimutkaisempien efektien lisäämiseksi videoihin.Instant Movie -tekniikalla voidaan koostaa videopätkistä pidempi teos automaattisesti. Videopätkät sulautetaan toisiinsa ja lisätään musiikki sekä alku- ja lopputekstit valmiin teeman mukaan. Teemoja on useita, esimerkiksi ”Baby Clouds”, ”Picture Cube”, ”Prime Time”, ja ”Yearbook”. Valmiit videot voidaan nyt jakaa Youtuben ja Facebookin lisäksi myös Vimeossa.

Photoshop Elements 11 on hyvä ja edullinen kuvankäsittelyohjelma

Olen käyttänyt työni puolesta myös Photoshopin kallista ammattilaisille suunnattua versiota, mutta omaan harrastuskäyttööni olen todennut Photoshop Elementsin olevan riittävän monipuolinen ohjelma varsinkin kun käytän sitä yhdessä Lightroomin kanssa. Hintaero näiden kahden ohjelman välillä on erittäin suuri, mutta ominaisuuksien suhteen ero ei ole yhtä merkittävä. Adobe Photoshop CS6 maksaa 982,77 euroa, kun taas Photoshop Elements 11:n saa 98,40 eurolla eli vain kymmenesosalla kalliimman version hinnasta. Photoshop Elements 11 ja Premiere Elements 11 maksavat pakettina yhteensä vain 147,60 euroa netistä ladattuna.

Uusi Photoshop Elements on piristävällä tavalla uudistunut. Vaikka aluksi uusi vaalea käyttöliittymä oli omaan silmääni ehkä hieman vanhanaikaisen oloinen, osoittautui se käytössä kuitenkin varsin tyylikkääksi ratkaisuksi. Ohjelma on todellakin aiempaa versiota selkeämpi ja helppokäyttöisempi, ja uskallankin suositella sitä jopa sellaisillekin valokuvaajille, joilla ei juurikaan ole aiempaa kuvankäsittelykokemusta. Tekemällä oppii, ja tämän alemmaksi kynnystä tuskin voi laskea.

Ohjelmat voi ostaa suoraan netistä Adoben kauppapaikalta: Adobe Store
Lue myös: Photoshop Lightroom 4 on julkaistu (päivitetty 26.9.2012)

4 kommenttia
 1. Raija
  Raija says:

  Hei, minulla on Adobe Photoshop Elements 9 koneella jos hankkisin tämän viimeisemmän Adobe Photoshop Elements 11 niin voiko sen asentaa erikseen tai täytyykö päivittää tämä Photoshop Elements 9.? En nimittäin ainakaan vielä haluaisi luopua tästä Adobe Photoshop Elements 9.

  Vastaa
 2. Anonyymi
  Anonyymi says:

  Moi,
  Minulla on käytössä Elemet 11.
  Olen luonut uusia albummeja (siihen vasemmalle) ja näille olen luonut ala-albummeja:
  Matkat:
  Espanja
  Ranska…..
  Kuvat siirrän Mediasta näihin alaalbummeihin. Miten saan muutettua kuvien järjestystä.

  Ykä

  Vastaa

Osallistu keskusteluun ja jätä oma kommenttisi!

Mitä mieltä olet kirjoituksesta? Haluatko lisätietoja aiheesta?
Kysy rohkeasti, niin olet mukana luomassa arvokasta sisältöä. Pyrin vastaamaan jokaiseen kysymyksesi mahdollisimman nopeasti.

Osallistu keskusteluun tästä aiheesta!