Blogger image

645 Pro: RAW-kuvia iPhonella!

iPhonelle on jos jonkinlaista kamerasovellusta tarjolla App Storessa. Olen melko säännönmukaisesti vältellyt niiden käyttöä, ja ollut varsin tyytyväinen iPhonen omaan kamera-sovellukseen. Eilen törmäsin kuitenkin sellaiseen sovellukseen, jota en voinut ohittaa ilman tarkempaa tutustumista. Lupasivathan sovelluksen tekijät jopa RAW-kuvien kuvaamisen olevan nyt mahdollista puhelimella!

Kyseessä on ohjelma nimeltään Pro 645. Ohjelma lupaa muuttaa iPhonen järjestelmäkameraksi ja tekee sen niin hyvin kuin se vaan on mahdollista. Ensi vilkaisulta käyttöliittymä vaikuttaa mittavan nappimäärän vuoksi melkoisen sekavalta, ja lisäksi nappeihin on saatu vielä jokaiseen useampia toimintoja, joten ohjeiden lukeminen on ihan viisasta.

Kameran asetuksia pääsee säätämään monipuolisesti 645 Pro:ssa.

 

Oikeasta reunasta löytyvät napit tarkennuksen ja
valotuksen lukitsemiseksi

Ohjelman kehittäjien lupaus RAW-kuvaamismahdollisuudesta on hieman tulkinnanvarainen juttu. Apple ei anna minkäänlaista virallista tukea iPhonen RAW- kuville, ja 645 Pro:n RAW-kuvat ovatkin tiff-kuvia, eikä varsinaisia RAW-kuvia. Mutta hyvä näinkin, koska kuvanlaadun luvataan olevan kuitenkin selvästi totuttua parempaa. Lisäksi ohjelmassa voi säätää jpg-kuvien laatua, ja paras laatu on häviötön pakkaus – aivan kuten tiff-kuvissakin.

Tästä on hyötyä erityisesti mikäli haluaa muokata kuvia muilla ohjelmilla ennen julkaisua. 645 Pro lisää puhelimen kameraan myös tukun muita kehittyneitä ominaisuuksia. Näistä hyödyllisimpiä on valotuksen pistemittaus, reaaliaikainen histogrammi, sekä tarkennuksen ja valotuksen lukitsemispainikkeet. Näin ollaan todellakin lähempänä oikeata valokuvaamista kuin koskaan aiemmin.

Vielä kun ohjelman valintakiekoissa olisi aukon ja suljinajan käsisäädöt erilaisten filmityyppien emuloinnin ja kuvasuhteen valinnan sijaan, niin oltaisiin todellakin luovan valokuvauksen lähteillä. Lisäksi tiff-kuvien tuominen tietokoneelle puhelimesta voisi olla helpompaa. Ehkäpä tulevaisuuden ohjelmapäivitykset lisäävät vaikkapa tuen Dropboxille.

Kuvanlaadusta verrattuna iPhonen omalla kameralla otettuihin kuviin en vielä uskalla sanoa mitään, mutta aion tehdä testejä aiheen tiimoilta, niistä lisää myöhemmin.

Linkki: 645 Pro Internetsivut

1 reply

Osallistu keskusteluun ja jätä oma kommenttisi!

Mitä mieltä olet kirjoituksesta? Haluatko lisätietoja aiheesta?
Kysy rohkeasti, niin olet mukana luomassa arvokasta sisältöä. Pyrin vastaamaan jokaiseen kysymyksesi mahdollisimman nopeasti.

Osallistu keskusteluun tästä aiheesta!